Wilde kameel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilde kameel
IUCN-status: Kritiek[1] (2008)
Wilde kameel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Camelidae (Kameelachtigen)
Geslacht:Camelus (Kamelen)
Soort
Camelus ferus
Przewalski, 1883
Wilde kameel
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wilde kameel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De wilde kameel (Camelus ferus) is een zoogdier uit de familie van de kameelachtigen (Camelidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1883 voor het eerst geldig gepubliceerd door Nikolaj Przjevalski. De bactrische kameel (Camelus bactrianus), ook wel gewoon kameel, stamt niet af van de wilde kameel, zoals lang werd gedacht.[2]

De naam Camelus is Latijn voor kameel. Het epitheton ferus betekent wild.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vacht is beige tot donkerbruin. Het dier heeft een lange, bijna U-vormige nek, relatief kleine oren en twee bulten, die de conditie van het dier aanduiden: zijn de bulten opgericht, dan is het goed doorvoed. De brede voeten staan stevig op zand of sneeuw. De lichaamslengte bedraagt 250 tot 300 cm, de staartlengte 53 cm en het gewicht 450 tot 690 kg. Hij is lichter gebouwd dan de bactrische kameel en heeft minder zwaar gebouwde bulten.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Dit dier verdraagt temperaturen van minus 29 tot plus 38°C. Het kan dagen zonder water, maar drinkt daarna tot 110 liter water binnen 1 uur. Zijn voedsel bestaat uit gras, bladen en struiken.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Mannetjes in de bronsttijd blazen hun wangen op, gooien de kop achterover en knarsetanden. De sterke hengsten vormen harems van 6 tot 30 vrouwtjes met jongen. De draagtijd duurt 406 dagen, waarna 1 jong wordt geworpen (zelden een tweeling), dat 1 tot 2 jaar gezoogd wordt. Vrouwtjes worden met 3 tot 4 jaar geslachtsrijp, mannetjes met 5 tot 6 jaar.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt slechts sporadisch voor in de halfwoestijnen en steppen in het Aziatische binnenland, met name China en Mongolië.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]