Wilde kameel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Camelus ferus
IUCN-status: Kritiek[1] (2008)
Camelus ferus prague zoo.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie: Camelidae (Kameelachtigen)
Geslacht: Camelus
Soort
Camelus ferus
Przewalski, 1878
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Waarschuwing: Titelweergave "<i>Camelus ferus</i>" werd genegeerd omdat deze niet overeenkomt met de werkelijke paginatitel.

De Wilde kameel (Camelus ferus) is een zoogdier uit de familie van de kameelachtigen (Camelidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Przewalski in 1878.

Kenmerken[bewerken]

De vacht is beige tot donkerbruin. Het dier heeft een lange, bijna U-vormige nek, relatief kleine oren en twee bulten, die de conditie van het dier aanduiden: zijn de bulten opgericht, dan is het goed doorvoed. De brede voeten staan stevig op zand of sneeuw. De lichaamslengte bedraagt 250 tot 300 cm, de staartlengte 53 cm en het gewicht 450 tot 690 kg. Hij is lichter gebouwd dan de huiskameel en heeft minder zwaar gebouwde bulten.

Leefwijze[bewerken]

Dit dier verdraagt temperaturen van minus 29 tot plus 38° C. Het kan dagen zonder water, maar drinkt daarna tot 110 liter water binnen 1 uur. Zijn voedsel bestaat uit gras, bladen en struiken.

Voortplanting[bewerken]

Mannetjes in de bronstijd blazen hun wangen op, gooien de kop achterover en knarsetanden. De sterke hengsten vormen harems van 6 tot 30 vrouwtjes met jongen. De draagtijd duurt 406 dagen, waarna 1 jong wordt geworpen (zelden een tweeling), dat 1 tot 2 jaar gezoogd wordt. Vrouwtjes worden met 3 tot 4 jaar geslachtsrijp, mannetjes met 5 tot 6 jaar.

Verspreiding[bewerken]

Deze soort komt slechts sporadisch voor in de halfwoestijnen en steppen in het Aziatische binnenland, met name China en Mongolië.