Miljoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Miljoen is een hoofdtelwoord dat correspondeert met het getal 1.000.000 of 106. Dit natuurlijke getal volgt op 999.999 en gaat vooraf aan 1.000.001.

Het getal heeft de volgende elementaire eigenschappen:

Miljoen is de basis voor de namen van grote getallen in de binnen Europa gebruikte 'lange schaalverdeling'. Bijvoorbeeld: biljoen = miljoen2 = 1012 en septiljoen = miljoen7 = 1042.

Overige eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Meervoud: miljoenen.

Afkorting: mln. De afkorting mio, die vooral in financiële documenten voorkomt, wordt in normale omgangsvormen niet gebruikt in schrift en is overigens hoegenaamd niet genormaliseerd.

Een andere manier om een miljoen aan te duiden is het gebruik van het SI-voorvoegsel mega, afgekort met M. Zo staat 1 megawatt, ofwel 1 MW, voor 1.000.000 watt.

Een miljonair is een persoon die 1 miljoen van een bepaalde valuta vrij te besteden heeft. Iemand die meerdere miljoenen bezit, wordt multimiljonair genoemd. Hierbij wordt de waarde van het huis en andere ondeelbare, kostbare goederen niet meegerekend. Bij de invoering van de euro, 1 januari 2002, is in Nederland het aantal miljonairs sterk afgenomen omdat voor die datum het begrip 'miljonair' gebaseerd was op de Nederlandse gulden.

De afstand van de Aarde tot de zon is ongeveer 150 miljoen kilometer.

Een periode van 1 miljoen jaar wordt afgekort tot Ma, wat staat voor het Latijnse mega annum.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie 1000000 (number) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.