Verbier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verbier
Plaats in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Verbier (Zwitserland)
Verbier
Situering
Kanton Wallis
Gemeente Val de Bagnes
Coördinaten 46° 6′ NB, 7° 14′ OL
Algemeen
Inwoners 1800
Foto's
Gezicht op Verbier in de winter
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Verbier is een plaats en vakantieoord met een uitgebreid skigebied in de Zwitserse Alpen, in het kanton Wallis. Verbier hoort tot de gemeente Val de Bagnes. Het dorp heeft ongeveer 1800 inwoners, en 25.000 slaapplaatsen voor toeristen. Verbier is vooral bekend door skiën; door zijn ligging in een grote halve kom in de bergen boven het Val de Bagnes met aan meerdere kanten hellingen om te skiën, is het uitgegroeid tot een van de bekendste skigebieden van de Alpen.

Verbier is door de jaren heen het podium geweest van diverse sportieve evenementen. Zo organiseerde de stad in 1983 en 1984 wedstrijden voor de Wereldbeker alpineskiën, het wereldkampioenschap paragliden in 1993 en het wereldkampioenschap alpineskiën voor junioren in 2001. Ook was het aankomstplaats voor etappes in de Ronde van Zwitserland in 2005 en 2008 en de Ronde van Frankrijk 2009.

Vanuit het dal loopt de weg omhoog langs dertien haarspeldbochten, met een hoogteverschil van 650 meter.

Muziekfestival[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1994 wordt in Verbier in de zomer het Verbier Festival gehouden. Dit is een festival voor klassieke muziek. Gedurende 17 dagen zijn er voor talenten in de muziek workshops door bekende klassieke musici. Verder worden er dagelijks op verschillende plekken gratis concerten gegeven.

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Verbier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.