Haarspeldbocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haarspeldbocht op de Mont Ventoux

Haarspeldbochten zijn zeer scherpe bochten van meer dan 90 graden, soms tot 180 graden. Ze komen veel voor in bergwegen, waar ze het verkeer langs steile hellingen leiden. Ook in krappe ruimtes kunnen ze nodig zijn, bijvoorbeeld in dichtbebouwde steden. In racecircuits verhogen ze de amusementswaarde of beperken ze de snelheid.

Een weg recht omhoog tegen een berghelling zal voor het meeste wegverkeer te steil zijn. Om het verkeer toch naar boven te leiden, legt men de weg licht hellend aan, vrijwel langs de hoogtelijnen. De hellingsgraad kan dan betrekkelijk gering gehouden worden. Tijdens het rijden ligt de diepte na elke haarspeld aan de andere zijde.

De bochten die vaak zo'n 180 graden zijn, zijn genoemd naar de benen van een moderne haarspeld die op deze wijze gevouwen is.

Autoverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Auto's en vrachtwagens hebben ruimte nodig om dergelijke bochten te kunnen nemen. Hierom kan het nodig zijn een groter deel van de bergwand weg te halen of er juist een stuk weg bij aan te bouwen. Niet altijd is er in de bocht voldoende ruimte om een stijgend en dalend voertuig te lasten passeren. Doorgaans is dan de regel dat het stijgende verkeer voorrang heeft.

Fietsverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

De oostelijke helling van de Liniebrug, een fiets- en loopbrug gebouwd over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht in 2018, bestaat uit een paar haarspeldbochten.

Voetpad[bewerken | brontekst bewerken]

Voetpaden in de bergen kunnen ook haarspeldbochten hebben. Doordat een voetganger makkelijk kan draaien, zijn zulke bochten niet problematisch.

Spoorwegen[bewerken | brontekst bewerken]

Een trein kan zelden scherpe bochten maken en een bergspoor loopt daarom ook vaak in een zigzagpatroon. Bij elke bocht moet een wissel worden omgelegd terwijl de trein kopmaakt om verder te rijden. Meestal wordt daarbij de locomotief niet omgereden. In plaats daarvan gebruikt men een treinstel of een locomotief aan elk uiteinde van de trein.