Haarspeldbocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haarspeldbocht op de Mont Ventoux

Een haarspeldbocht is de naam voor een zeer scherpe bocht in een bergweg.

Een weg recht omhoog tegen een berghelling zal voor het meeste wegverkeer te steil zijn. Om dit voor het verkeer toch mogelijk te maken dat zij boven kunnen komen legt men de weg min of meer licht hellend aan de hoogtelijnen. De hellingsgraad kan dan betrekkelijk gering gehouden worden. Met het naar boven – of naar beneden – rijden ligt de diepte dan wel de bergwand steeds aan de andere zijde.

De bochten die vaak zo'n 180 graden zijn, zijn genoemd naar de benen van een moderne haarspeld die op deze wijze gevouwen is.

Autoverkeer[bewerken]

Auto's en vrachtwagens hebben ruimte nodig om dergelijke bochten te kunnen nemen. Hierom kan het nodig zijn een groter deel van de bergwand weg te halen of er juist een stuk weg bij aan te bouwen. Niet altijd is er in de bocht voldoende ruimte om een stijgend en dalend voertuig te lasten passeren. Doorgaans is dan de regel dat het stijgende verkeer voorrang heeft.

Voetpad[bewerken]

Voetpaden in de bergen kennen ook wel haarspeldbochten. Doordat een voetganger makkelijk kan draaien, zijn zulke bochten niet problematisch.

Spoorwegen[bewerken]

Een trein kan zelden scherpe bochten maken en een bergspoor loopt daarom ook vaak in een zigzagpatroon. Bij elke bocht moet een wissel worden omgelegd terwijl de trein kopmaakt om verder te rijden. Meestal wordt daarbij de locomotief niet omgereden. In plaats daarvan gebruikt men een treinstel of een locomotief aan elk uiteinde van de trein.

Gevaar[bewerken]

Haarspeldbochten kunnen een reëel gevaar vormen. Zo ook bij het wielrennen. De bochten – samen met het grote hoogteverschil – leveren een extra gevaar. Een wielrenner vond al eens bij het uitvliegen van zo'n bocht op de Alpe d'Huez de dood.