Dadipark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dadipark
Het verlaten Dadipark
Het verlaten Dadipark
Slagzin "waar kind koning is"
Eigenaar NV Dadipark
Opening 1950
Sluiting 2002
Attracties
Waterattracties Nautic Jet
Locatie
Locatie Dadizele, Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Dadipark was een 12 hectare groot recreatiepark in België. Het domein ligt in het dorpscentrum van Dadizele. Het bestond van 1950 tot 2002. Na de sluiting kwamen er diverse reddingsplannen; niettemin werd het park in 2012 gesloopt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dadipark werd in 1950 geopend onder invloed van de lokale pastoor Gaston Deweer. Dadizele was op dat moment reeds een toeristische bestemming; veel mensen kwamen er op bedevaart. Het park evolueerde van een speelplein voor de kinderen van de bezoekers van de basiliek tot een zelfstandig pretpark. Het was niet gericht op grote moderne attracties, maar was eerder een laagdrempelig en betaalbaar park voor kleine kinderen. Uithangbord was een 800 meter lange hangbrug aan de randen van het domein, de langste van Europa.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 gebeurde er een ongeluk in het park waarbij een jongen uit Kortrijk zijn arm brak tijdens een rit in de attractie Nautic Jet. Amputatie leek eerst onvermijdelijk maar na een zware operatie kon hij zijn arm behouden.[Bron?] Dit ongeluk was het laatste in een reeks incidenten, maar ook het zwaarste ongeluk in de geschiedenis van Dadipark. Na het ongeval begonnen mensen meer te klagen over de veiligheid in het park en het aantal bezoekers liep terug. In 2002 werd aangekondigd dat het park voor een jaar gesloten zou worden voor renovatie, maar het park is sindsdien niet meer geopend.[1]

Tegenvallende financiële resultaten en de keiharde concurrentie van grotere attractieparken zorgde ervoor dat het speel- en doepark genoodzaakt was te sluiten.[2] Hoewel het park sinds 2002 gesloten is, bestaat de onderneming 'NV Dadipark' anno 2018 nog steeds.[3]

Discussies over toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2004 hebben verschillende bedrijven interesse getoond om het park te kopen en te veranderen in een modern park met meer eigentijdse attracties zoals een wildwaterbaan en een evenementencentrum. Na veel discussies is men klaargeraakt met de stedenbouwkundige voorschriften. Deze zijn blijkbaar te streng om een investeerder over de brug te laten komen. Het gebied valt onder de noemer 'dagrecreatie' waarbij de toegang laagdrempelig moet zijn en slechts vijftien tot twintig procent commercieel mag worden uitgebaat.

Red het Dadipark[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd het actiecomité Red het Dadipark opgericht onder leiding van Ward Vergote om de herontwikkeling en heropening van het park te bespoedigen. Na een aantal bijeenkomsten van het comité beloofde de projectontwikkelaar een snelle oplossing. Hij zou het park op korte termijn nieuw leven inblazen met onder meer een evenementenhal, een wildwatersysteem en winkeltjes. De loopbrug en de grote glijbaan zouden behouden blijven. Het enige knelpunt was het gewestplan, waar het Dadipark is ingeschreven als recreatiegebied.

In 2011 was er nog geen enkel vooruitzicht op herontwikkeling van het park omdat het niet lukte investeerders aan te trekken. Heropening leek daardoor meer dan ooit onwaarschijnlijk. Op 20 september 2011 werd bekendgemaakt dat het gemeentebestuur van Moorslede een sloopvergunning had goedgekeurd en een opruimactie wilde organiseren. In februari 2012 lanceerde het actiecomité een enquête over het Dadipark. Hierin werd de mening van de bevolking gevraagd over de toekomst van het park. Moest het volledig worden gesloopt? Moest het weer een pretpark worden als weleer of eerder een recreatiegebied met allerhande sport- en ontspanningsmogelijkheden? Moest de gemeente ingrijpen, eventueel in samenwerking met de Provincie of het Vlaams gewest?

Sloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 werd de groep Dadipark Blijft opgericht. Deze startte omwille van de plannen die in november werden aangekondigd om het park te slopen. De groep had als hoofddoel de sloop te verhinderen. In juli 2012 werden de sloopwerken niettemin gestart. Een firma uit Nederland verwijderde het asbest uit de gebouwen om ze daarna af te breken. Naast de overgebleven beschermde bomen bleef nagenoeg niets bewaard van het oorspronkelijke Dadipark.[4] Het gemeentebestuur van Dadizele dacht eraan om er een sport- of wandelpark van te maken.

Overname van de gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2016 werd er bekendgemaakt dat de gebouwen nabij het voormalige pretpark een nieuwe bestemming krijgen. Vrije Basisschool 't Brugske kwam met de voormalige eigenaar (de kerkfabriek) overeen de gebouwen te kopen en te renoveren op voorwaarde dat de overheid een deel van de subsidiëring op zich neemt. Wat er met het elf hectare grote park zou gebeuren was toen nog niet duidelijk.[5]

Groene recreatie en woonzone[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 nam het gemeentebestuur van Dadizele contact op met Dadipark NV om een oplossing te vinden. Ongeveer een jaar later, in juni 2016, werd bekend dat het Dadipark een groene recreatie- en woonzone wordt. De naam 'Dadipark' blijft. De ontwerpkosten voor het nieuwe stadsdeel worden gedragen door Dadipark NV, het gemeentebestuur van Moorslede en de provincie West-Vlaanderen.[6]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]