Woestijnbuizerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Woestijnbuizerd
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
TF Wildpark Johannismuehle 03-14 img11.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Accipitriformes
Familie:Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht:Parabuteo (Buizerds)
Soort
Parabuteo unicinctus
(Temminck, 1824)
Afbeeldingen Woestijnbuizerd op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Woestijnbuizerd op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De woestijnbuizerd of Harris' buizerd (Parabuteo unicinctus) is een roofvogel behorend tot de familie Acciptridae uit het geslacht Parabuteo.

De naam woestijnbuizerd suggereert verwantschap met soorten uit het geslacht Buteo. Qua lichaamsbouw (maar niet qua jachttechniek) komt deze soort overeen met de haviken. De Engelse naam Harris Hawk suggereert (onterecht) dat de woestijnbuizerd daarmee meer verwant is.

Kenmerken[bewerken]

De mannetjes (valkeniers noemen dat: tarsels) van deze soort hebben een lengte van ongeveer 45 cm, een spanwijdte van circa 80 cm en een gewicht van ongeveer 750 gram. De vrouwtjes (wijven) hebben een lengte van rond de 60 cm, een spanwijdte van rond de meter en een gewicht van rond de 1100 gram.

Verspreiding, leefgebied en gewoonten[bewerken]

De woestijnbuizerd leeft in half-open laaglandgebieden zoals boomsavannes en halfwoestijnen van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot Chili en Centraal-Argentinië. Deze soort jaagt behendig op allerlei dieren: hagedissen, middelgrote vogels en zoogdieren tot de grootte van een volwassen konijn. De prooi wordt gevangen vanuit een lage glijvlucht of door stootduiken vanaf een lage uitkijkpost.

De soort telt drie ondersoorten:

  • P. u. harrisi: van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot westelijk Colombia, Ecuador en Peru.
  • P. u. unicinctus: van oostelijk Colombia en Venezuela tot noordelijk Argentina en zuidelijk Chili.
  • P. u. superior: een grotere en sterkere ondersoort die zich bevindt in Baja California, Arizona, Sonora en Sinaloa

Status[bewerken]

De woestijnbuizerd heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd maar de indruk bestaat dat de woestijnbuizerd (in het wild) achteruitgaat. Echter, het tempo van achteruitgang ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze buizerd als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Betekenis voor de mens[bewerken]

De woestijnbuizerd wordt veel gebruikt in de valkerij, omdat de roofvogel zeer snel leert. Dit zorgt er echter ook voor dat amateurs en beginnelingen ze aanschaffen.