Hartstilstand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Hartstilstand
Coderingen
ICD-10 I46
ICD-9 427.5
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Bij hartstilstand pompt het hart het bloed niet meer rond. Dit heeft tot gevolg dat alle cellen verstoken blijven van zuurstof. Vooral de cellen in de hersenen zullen hierdoor snel afsterven (binnen enkele minuten). In professionele kringen wordt dit meestal circulatiestilstand genoemd daar er meerdere oorzaken kunnen zijn voor het uitblijven van zuurstofcirculatie. De meestvoorkomende oorzaak is het optreden van ventrikelfibrilleren; dit is het chaotisch, ongecontroleerd trillen van de hartspier in plaats van de normale gecoördineerde samentrekkingen. Een effectief pompen van bloed door de (slag)aderen blijft daardoor uit.

Een acute hartstilstand treft jaarlijks 0,1% van de westerse samenleving; 80% van de gevallen vindt thuis plaats en 20% bijvoorbeeld op het werk of tijdens de sport. De overlevingskansen van een slachtoffer nemen af met 10% per minuut.[1] Permanente schade wordt beperkt gehouden wanneer direct gestart wordt met reanimeren, defibrilleren en stabiliseren van het slachtoffer. De meest effectieve manier om op te treden bij een hartstilstand wordt weergegeven in de Chain Of Survival, een vier-stappen-model.

In 2007 is het aantal overlevenden van een hartstilstand verdubbeld ten opzichte van 2002. Oorzaken hiervan blijken[bron?]:

  • betere bekendheid van het noodnummer 112 (Europees);
  • meer kennis van effectieve reanimatie bij het publiek;
  • het gebruik van de defibrillator;
  • nieuwe behandelingsmogelijkheden van slachtoffers.

Een hartstilstand kan de volgende oorzaken hebben:

Soms vertoont het hart nog wel elektrische activiteit maar geen effectieve pompwerking meer (elektromechanische dissociatie).

Een hartstilstand kan soms opgeheven worden door reanimatie. Het spreekt vanzelf dat dit onmiddellijk moet gebeuren. Bij mensen die een zeer grote kans lopen om (weer) een hartstilstand te krijgen wordt daarom meestal een Implanteerbare cardioverter-defibrillator geïmplanteerd.

De kans op een hartstilstand neemt met de leeftijd toe.

Externe links[bewerken]