Rosse neushoornvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rosse neushoornvogel
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Buceros hydrocorax eating.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Bucerotiformes
Familie:Bucerotidae (Neushoornvogels)
Geslacht:Buceros
Soort
Buceros hydrocorax
Linnaeus, 1766
Afbeeldingen Rosse neushoornvogel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rosse neushoornvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De rosse neushoornvogel of roodbruine neushoornvogel (Buceros hydrocorax) komt voor in de Filipijnen

Algemeen[bewerken]

De rosse neushoornvogel kan 60-65 cm groot worden en daarmee de grootste neushoornvogel van de Filipijnen. Van de rosse neushoornvogel zijn een drietal ondersoorten bekend. De hydrocorax hydrocorax op Luzon en Marinduque in het noorden, de hydrocorax semigaleatus op de centraal gelegen eilanden en de hydrocorax mindanensis op Mindanao, Basilan en de andere zuidelijke eilanden. Alle drie ondersoorten zijn in het bezit van de kenmerkende grote rode snavel. De rosse neushoornvogel leeft in kleine groepjes van 3-7 vogels. De soort is bijzonder luidruchtig en hun regelmatige roep kan wel tot op afstanden van ruim een kilometer gehoord worden.

Ondersoorten, verspreiding en leefgebied[bewerken]

Van rosse neushoornvogel zijn drie ondersoorten bekend:

De rosse neushoorvogel leeft in laaggelegen oerwouden en is als gevolg van de ontbossing in de Filipijnen en de jacht op de soort is vrij zeldzaam aan het worden. De nu nog voorkomende populaties leven dan ook in de dunbevolkte delen van de eilanden.

Voedsel[bewerken]

De rosse neushoornvogel eet voornamelijk zaden en fruit, maar ook wel larven, insecten, zoals de sprinkhaan, duizendpoten en wilde vijgen.

Voortplanting[bewerken]

De rosse neushoornvogel legt haar eieren in een nest in een boomholte. Het vrouwtje broedt deze eieren vervolgens ook uit, bijna volledig opgesloten in het door het mannetje dichtgemaakte hol. Het mannetje voorziet het vrouwtje van voedsel door een klein kiertje. In gevangenschap plant de rosse neushoornvogel zich erg moeilijk voort.