Volière

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een volière, de Mura Mura volière in Pairi Daiza
Houten volière

Een volière is een ruime kooi waarin siervogels en vlinders gehouden kunnen worden zonder de mogelijkheid tot ontsnappen. Afhankelijk van de te houden soorten kan een volière geheel uit fijnmazig gaas of glas in een houten frame gemaakt zijn (wanden en bovenkant), of van horizontaal traliewerk met klimmogelijkheid voor bijvoorbeeld papegaaiachtigen. Het dak is bij voorkeur overkapt, zodat de dieren en het voedsel bij slecht weer droog blijven en dat er geen uitwerpselen van in het wild levende vogels in de volière terecht kunnen komen en zo eventueel parasieten of een besmettelijke ziekte kunnen overbrengen.

Te onderscheiden zijn:

  • een vrijstaande buitenvolière, waar vogels alleen beschutting hebben van eventuele beplanting en de opgehangen nestkastjes. Eventueel met gesloten wand aan een zijde.
  • Een volière die tegen een muur van een huis of schuur is gebouwd met afsluitbare openingen om in- en uitvliegmogelijkheden te creëren, zodat de vogels ’s nachts bij koude en vorst naar binnen kunnen in een nachthok en waar bovendien binnen ook weer een vliegruimte is met nestmogelijkheden.
  • Een binnen- of kamervolière, groter en ruimer dan een normale vogelkooi, waar meerdere soorten vogels in gehouden kunnen worden, zodat dat de dieren toch min of meer een eigen territorium kunnen opbouwen.

Voor een buitenvolière is het aan te bevelen een sluis (een dubbele ingang met portaaltje) te maken waardoor men naar binnen kan om de dieren te verzorgen en waardoor de kans op ontsnappen van duur gekochte vogels een stuk kleiner wordt. Deze 'vluchtelingen' zouden in de vrije natuur ook weinig kans op overleven hebben.

Een goed begin voor een binnenvolière is een vitrine of kistkooi met glas- of gaaswand en met de volgende afmetingen: 1,6 meter lang, 60 centimeter diep en 1 meter hoog. Wanneer de voorzijde van gaas is, moet een glasplaat of hardplastic van ruim 10 centimeter als opstaande rand aangebracht worden om te voorkomen dat de vogels zaad gaan rondstrooien in de woonruimte waar de volière staat of hangt. Let wel dat sommige soorten vogels minder verdraagzaam zijn met anderen. Bijvoorbeeld nooit parkieten bij kanaries en bv. nooit meer dan één koppel diamantduifjes bijeen.

De afmetingen van een buitenvolière moet kamerhoog of minimaal de hoogte van de eigenaar zijn (dit voor de toegankelijkheid voor schoonmaken en dergelijke) en tevens in de lengte en breedte voldoende vliegruimte geven met plaatsruimte voor de nodige beplanting. Geschikte beplanting voor een buitenvolière in België en Nederland is bijvoorbeeld:

  • Brem
  • Conifeer
  • Distel
  • Jeneverbes
  • Klimop
  • Vlinderstruik
  • Vuurdoorn

Een struik die in géén geval in de buurt van volières of kippenhokken mag staan is de Gouden regen, aangezien de boontjes hiervan giftig en daardoor zelfs dodelijk kunnen zijn. Ook is een harde ondergrond noodzakelijk, teneinde 'ongewenste' gasten, zoals muizen e.d. buiten te houden.

Verder noodzakelijk "meubilair":

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aviaries van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.