Meifoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meifoor 2012 op 't Zand gezien van op de Lantaarntoren.

De Meifoor is een jaarlijkse kermis in de Belgische stad Brugge. De kermis, de grootste in de stad, telt een 90-tal attracties. Het evenement duurt steeds een kleine maand en eindigt het weekend na Hemelvaart. De opening gebeurt op de 3e vrijdag na Pasen, volgens de traditie telkens met een verklede kinderstoet en een groots vuurwerk. De vrijdag na Hemelvaart is er de traditionele verminderde-prijsdag.

De kermis strekt zich uit over heel 't Zand, een deel van het Koning Albert I-park, de Hauwerstraat, het Beursplein en een deel van het Simon Stevinplein. In 2019 was het de laatste keer dat het Beursplein kon worden gebruikt als kermisplein. Op het plein startte de stad Brugge in 2020 met de bouw van een beurs- en congresgebouw. In 2019 werd de kermisindeling op 't Zand volledig hertekend, aangezien het plein volledig werd heraangelegd. Vanaf 2020 zou ook het stationsplein gebruikt worden als kermisplein, maar vanwege de coronacrisis werd de editie dat jaar afgelast.

De Meifoor gaat terug tot 1200, toen Brugge op basis van een oorkonde, aan de stad geschonken door Boudewijn IX, de eerste internationale jaarmarkt kon houden. Tot in de 20ste eeuw vond de Meifoor plaats op de Markt.

Aangezien Pasen doorgaans in april valt en de kermis dus vaak in mei plaatsvindt, refereert de naam aan deze maand. Soms valt het merendeel van de meeste kermisdagen echter in april.

De Meifoor wordt aangekondigd met twee affiches die worden ontworpen door schoolkinderen. Er wordt hiervoor een ontwerpwedstrijd georganiseerd waaraan alle Brugse scholen (lager onderwijs) kunnen deelnemen.

Verder lezen[bewerken | bron bewerken]

  • Patrick Vanden Berghe, 800 jaar Meifoor Brugge - de fabuleuze wereld van forains en kermisvogels, spiegelpaleizen en pandspekken, Uitgeverij Gevaert, 2003.