Naar inhoud springen

Île de la Cité

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Île de la Cité
Eiland van Parijs
Île de la Cité (Parijs)
Île de la Cité
Kerngegevens
Gemeente Parijs
Stadsdeel 1e arrondissement / 4e arrondissement
Coördinaten 48° 51′ NB, 2° 21′ OL
Oppervlakte 22,5 ha.  
Inwoners 1168
Detailkaart
Kaart van Île de la Cité
Foto's
Conciergerie (voorgrond) met Notre-Dame (achtergrond)
Conciergerie (voorgrond) met Notre-Dame (achtergrond)

Het Île de la Cité is een van de eilanden in de Seine (een ander eiland is Île Saint-Louis), in het centrum van Parijs. In de Romeinse tijd lag Lutetia, de voorloper van Parijs, voornamelijk op de zuidoever van de Seine. Na aanvallen van Franken en Allemannen in 275 n.Chr. verhuisden de inwoners echter naar het veiliger Île de la Cité, dat in die periode van een stadsmuur werd voorzien.

Het eiland is centraal gelegen binnen de arrondissementen van Parijs en het Place du Parvis-Notre-Dame functioneert van oudsher als nulpunt bij het berekenen van afstanden binnen Frankrijk.

Op het Île de la Cité bevinden zich drie middeleeuwse gebouwen:

Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn Place Dauphine, het Paleis van Justitie waar de Conciergerie en de Sainte Chapelle deel van uitmaken en het Musée de Notre Dame de Paris.

Het Île de la Cité wordt met de linker- en rechteroever van de Seine verbonden door verschillende bruggen, waaronder de Pont Neuf, de oudste brug van Parijs, maar ook de Pont au Change, de Pont Notre-Dame, de Pont d'Arcole, de Pont au Double, de Pont de l'Archevêché, de Petit-Pont en de Pont Saint-Michel. Pont Saint-Louis vormt de verbinding tussen Île de la Cité en Île Saint-Louis.

De noordoostelijke wijk van Île de la Cité is het Ancien Cloître Quartier.

Zie de categorie Île de la Cité van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.