Pont au Change

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont au Change
De brug rond 1890
Algemene gegevens
Locatie Blason paris 75.svg Parijs, Frankrijk
Coördinaten 48° 51′ NB, 2° 21′ OL
Overspant Seine
Lengte totaal 103 m
Breedte 30 m
Bouw
Bouwjaar 1858
Ingebruikname 1860
Pont au Change (Parijs)
Pont au Change
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Pont au Change is een brug over de Seine in Parijs die het Île de la Cité ter hoogte van de Conciergerie en het Paleis van Justitie verbindt met de rechteroever ter hoogte van Châtelet.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vroegere bruggen op deze plek[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste brug die op dit punt gebouwd werd dateert uit de 9e eeuw, en werd tijdens het bewind van Karel de Kale gebouwd als de Grand Pont (Grote Brug), dit omdat deze de brede tak van de Seine langs het Île de la Cité overspon en dus ter onderscheid met de Petit pont die over de smalle tak naar de linkeroever leidt.

De huidige naam ontleent de brug aan de geldwisselaars, de courtiers de change, die hier hun negotie uitoefenden. Deze geldwisselaars hielden regelden de relaties die de boeren met de verderop gevestigde banken onderhielden. De aanwezigheid van geld trok ook andere aanverwante bedrijfjes aan, zoals goudsmeden en juweliers. De winkeltjes werden op de brug zo nauw naast elkaar gezet dat Seine vanaf de brug niet meer te zien was.[1]. Deze brug is 1621 door een brand verwoest.

De verbrande brug werd tussen 1639 en 1647 vervangen door een nieuw exemplaar, ontworpen door ene Androuet du Cerceau[2], en betaald door de voormalige brugbewoners. Dit was een brug van metselwerk en kende zeven bogen, en was destijds de grootste brug van Parijs. Op de rechteruiteinde van de brug werd bij de voltooiing een Monument ter meerdere glorie van de koninklijke familie geplaatst, dat in het kader van de revolutie verwoest werd 1794. De huisjes van de geldwisselaars en hun aanverwanten waren al eerder gesloopt, in 1786. De schilder Hubert Robert heeft de sloop op meerdere schilderijen vereeuwigd, waarvan er heden ten dage nog enkele te zien zijn in het Musée Carnavalet.

Huidige brug[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige Pont au Change is tussen 1858 en 1860 gebouwd onder het bewind van Napoleon III, de "N" op de bruggen refereert dus aan hem en niet zijn neef. Ongeveer tegelijkertijd werd in het verlengde van deze brug de pont Saint-Michel gebouwd, in dezelfde stijl.

Culturele referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Een overzicht van het geheel
Zie de categorie Pont au Change van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.