Palais de Chaillot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Palais de Chaillot, vroeger werd het Palais de Trocadéro genoemd. Het ligt aan de rivier de Seine tegenover de Eiffeltoren in het 16e arrondissement aan de westkant van Parijsen op de heuvel van Chaillot en tussen de plaatsen van Trocadéro en de tuinen van Trocadéro. Het bestond uit een auditorium van vierduizend zeshonderd zitplaatsen en aan elke kant werd het door twee gebogen vleugels verlengd, elk werd door een museum (het Museum van Franse monumenten en het Volkenkundig Museum) en conferentieruimtes in ontvangst genomen.

De Palais de Trocadéro werd gebouwd ter gelegenheid van de universele tentoonstelling van 1878. Het paleis was niet bestemd om aanwezig te zijn op de gebeurtenis, als het uiteindelijk zestig jaar bewaard wordt dan zou het een belangrijk onderwerp zijn van vele kritiek betreffende zijn bouwkundige stijl, de geleidelijke verval en slechte akoestiek van de zaal en snel verlaten door de orkesten.

PalaisdeChaillotetTourEiffel.jpg

Het paleis de Chaillot werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1937 op de fundamenten van het Palais du Trocadéro,die afgebroken werd in 1935 aangezien ze plaats nodig hadden.

Op 10 december 1948 werd hier de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vastgesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Van 1952 tot 1959 was het hoofdkwartier van de NAVO hier gevestigd.

Het Palais de Chaillot herbergt:

  • de Cité de l'architecture et du patrimoine (met het Musée des Monuments français en het Institut français de l'architecture)
  • het Musée de l'Homme,
  • het Musée national de la Marine
  • het Théatre national de Chaillot.

Tussen de vleugels van het paleis liggen de Jardins du Trocadéro.


De tuinen en versieringen

De ingenieur Jean-Charles Alphand, een specialist van Parijse tuinen en watervallen, was verantwoordelijk voor externe plaatsen. De tuinen zijn geplaatst rond fonteinen. Er zijn ongeveer tien standbeelden waarvan de Taureau van Auguste Caïn en de Cheval à la Herse van Pierre Louis Rouillard, die zicht geven op de Seine en op het Palais du Champ-de-Mars gebouwd van voren door Léopold Hardy voor de expositie van 1878.