Musée Rodin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Musée Rodin ligt in het 7e arrondissement van Parijs, Frankrijk. Het museum, met bijbehorend beeldenpark, werd in 1919 geopend in het voormalige Hôtel Biron. Het museum toont het werk van de beroemde Franse beeldhouwer en schilder Auguste Rodin (1840-1917). Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées.

Musée Rodin in Parijs[bewerken]

Musée Rodin
Musee Rodin.jpg
Opgericht 1919
Locatie Parijs, Frankrijk
Type Kunst
Website http://www.musee-rodin.fr/
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Musée Rodin is met zijn bijbehorende beeldenpark een voorname trekpleister voor de cultuurminnende bezoeker van Parijs. Het toont een belangrijk overzicht van het werk van een van Frankrijks bekende, zo niet de bekendste, beeldhouwers. Eén zaal van het museum is gewijd aan het werk van Camille Claudel.

Rodin zelf woonde vanaf 1908 in Hôtel Biron (gebouwd tussen 1728 en 1730) en schonk geleidelijk aan zijn volledige kunstverzameling, bestaande uit beelden, schilderijen en grafisch werk, samen met zijn collectie schilderijen van Vincent van Gogh en Pierre-Auguste Renoir, aan de Franse staat. Hij stelde maar een voorwaarde: het gebouw moest een museum worden, waar zijn werken zouden worden tentoongesteld.

Het beeldenpark[bewerken]

Het beeldenpark van Musée Rodin omvat een uitgebreide collectie werken van Rodin, waaronder:

  • Orphée (1892)
  • Eve (1890-1891)
  • La Grande Ombre (1902-1904)
  • Les Bourgeois de Calais (1937)
  • Monument à Victor Hugo (1939)

Musée Rodin in Meudon[bewerken]

Een afdeling van het museum is gevestigd in Meudon (niet ver van Parijs), waar de gipsmodellen van zijn beroemde beelden worden tentoongesteld. Tegenover de vestiging in Meudon bevindt zich ook het graf van Rodin en zijn echtgenote.

Rodin Museum in Philadelphia[bewerken]

Er bestaat ook nog een Rodin Museum in Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten. Bij de ingang staat het bekende beeld: Le Penseur.

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]