Musée Picasso (Parijs)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Musée Picasso)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Picassomuseum, gehuisvest in het Hotel Salé in Parijs, geeft een overzicht van het totale werk van Pablo Picasso. Op de derde verdieping vindt sinds 2014 de persoonlijke kunstverzameling van de kunstenaar een onderkomen.

Toelichting[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Het Hotel Salé staat in de wijk Le Marais in het derde arrondissement van Parijs. Het is gehuisvest in het Hotel Salé, dat gebouwd is tussen 1656 en 1660 door Jean Boullier de Bourges. Het museum dankt zijn naam aan de eerste eigenaar Pierre Aubert de Fontenay, belast met het zoutbeheer. Vanaf de 18e eeuw tot aan het midden van de 20ste eeuw telde het gebouw verschillende bewoners en werd verhuurd aan particulieren en instellingen. De stad Parijs kocht het gebouw in 1964 en klasseerde het geheel in 1968 als historisch monument. Tussen 1979 en 1985 onderging het gebouw een verbouwing tot toekomstig museum onder leiding van Roland Simounet. Na 25 jaar sloot het museum zijn deuren om het nogmaals grondig om te bouwen, te restaureren en moderniseren en uit te breiden onder leiding van Jean-François Bodin. Het geklasseerde deel van het Hotel Salé nam Stéphane Thouin, hoofdarchitect van de historische monumenten, voor zijn rekening. De verbouwing duurde eerst tweeënhalf jaar, [1] nadien drieënhalf jaar. Intussen was een belangrijk gedeelte van de collectie in deze periode wereldwijd in meerdere tijdelijke tentoonstellingen te bekijken. Het vernieuwde museum opende op 25 oktober 2014 voor het publiek.

Picassomuseum[bewerken]

Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées. Het museum, waarvan de inhoud thematisch werd geordend, herbergt de grootste collectie ter wereld van werken van Picasso, die een groot deel van zijn leven in Frankrijk doorbracht. Er zijn onder andere 251 schilderijen, 160 beeldhouwwerken en wel 1500 tekeningen.

Op de bovenste verdieping van het Hotel Salé kan men de persoonlijke kunstverzameling van Picasso bezichtigen. Met deze kunstenaars en hun werk had Picasso een affectieve band. Men vindt er zowel grote meesters als Chardin, Courbet, Renoir en Cézanne als werk van bevriende kunstenaars als Braque, Matisse en Derain terug. Met deze laatste kunstenaars wisselde Picasso kunstwerken uit. De collectie kwam ook tot stand via toevallige vondsten op kunstmarkten zoals een werk van Douanier Rousseau. Ook vindt men er de etnografische collectie terug die Picasso aanlegde vanaf 1907. Om haar expressieve kracht bedacht de kunstenaar deze voorwerpen met een magische vermogen om met geesten te communiceren.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]