Naar inhoud springen

Universiteit van Istanbul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit van Istanbul
İstanbul Üniversitesi
Universiteit van Istanbul
Motto Leadership in Higher Education for Centuries
Locatie Istanbul, Turkije
Opgericht 425/1453/1933
Type Staatsuniversiteit
Rector Prof. Dr. Mahmut Ak
Studenten 68000
Personeel 6000
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Belangrijkste toegangspoort van de Universiteit van Istanbul op het Beyazit-plein, dat bekendstond als het Forum Tauri in de Romeinse periode. De Beyazit-toren, die zich binnen de campus bevindt, kan gezien worden op de achtergrond.
Interieur van het gebouw met dakraam

De universiteit van Istanbul (Turks: İstanbul Üniversitesi) is de belangrijkste en oudste prestigieuze universiteit van Turkije.

De universiteit werd oorspronkelijk opgericht in 1453 door de Ottomaanse sultan Mehmet II de veroveraar van Constantinopel, zoals Istanbul vroeger genoemd werd, de hoofdstad van het oude Byzantijnse Rijk. Volgens sommige historici is de moderne universiteit een directe voortzetting van de eerdere Byzantijnse universiteit van Constantinopel maar anderen betwijfelen dit weer. De universiteit werd door latere sultans weer gesloten en later weer opgericht als de Darülfünun (Huis der Wetenschappen). Toen Mustafa Kemal Atatürk aan de macht kwam in Turkije, hervormde hij in 1933 de Darülfünun tot de universiteit van Istanbul in 1933.

De afgestudeerden zijn vaak de belangrijkste bron van wetenschappelijk personeel voor het universitaire onderwijs in Turkije, evenals een zeer groot aantal Turkse bureaucraten, professionals en mensen uit het bedrijfsleven. De campus en faculteiten zijn talrijk en verspreid over heel Istanbul, met de belangrijkste campus naast het Beyazit-plein.

Enkele bekende alumni

[bewerken | brontekst bewerken]
Turkse presidenten
Buitenlandse presidenten
Turkse premiers
Buitenlandse premiers
Turkse ministers
Columnisten
Wetenschappers
Schrijvers
Dichters
Musici
Anders
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Istanbul University van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.