Zaman (dagblad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
hoofdkantoor

Het dagblad Zaman was een krant van 1986 tot 2016. Zaman (betekenis: "Tijd") werd opgericht door Feza Publicaties Inc., had zijn basis in Istanboel en was, met een gemiddelde oplage van ± 960.000, het best verkochte dagblad in Turkije. Hoofdredacteur was van 2001 tot oktober 2015 Ekrem Dumanlı. Hij werd opgevolgd door Abdülhamit Bilici, die op 5 maart 2016 door de bewindvoerder werd ontslagen.

Zaman was als eerste Turkse dagblad online gegaan en had sinds 1995 edities in tientallen landen in de betreffende landstaal. Het gaat om onder andere Nederland, Australië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Duitsland, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Macedonië, Turkmenistan en de VS. Zaman had vestigingen en correspondenten in belangrijke hoofdsteden en steden in de wereld, waaronder Washington D.C., New York, Brussel, Moskou, Jeruzalem, Bakoe, Frankfurt am Main, Rotterdam, Asjchabad, Tasjkent en Boekarest.

In Nederland verschijnt sinds 2012 naast de Turkstalige krant Zaman Hollanda de Nederlandstalige versie Zaman Vandaag die een oplage van 5000 exemplaren heeft en onderdeel is van Time Media Group. Deze editie heet sinds mei 2017 De Kanttekening.[1]

Naast Zaman was Feza Inc. eigenaar van Aksiyon ('Actie'), een vooraanstaand nieuwsblad, en CHA, een groot Turks persagentschap. Het dagblad Zaman was gelieerd aan de Gülen-beweging. Het blad had vele nationale en internationale prijzen gewonnen, in het bijzonder voor de moderne lay-out en de bijdragen aan intercultureel begrip door middel van de buitenlandse edities.

Als eerste Turkse dagblad op het internet had Zaman ook een Engelse editie online gezet. De website bestond uit verschillende secties. In de sectie "Turkije in de buitenlandse Pers" stonden ook andere nieuwsberichten en artikelen over Turkije in het Engels. Tot slot werden in de Engelse internet-editie van Zaman links genoemd naar algemene informatie over de Turkse cultuur, toerisme en weerberichten.

Zaman werd in Nederland vertegenwoordigd, die de Nederlandstalige editie van Zaman, Zaman Vandaag, publiceerde.

Onder staatstoezicht[bewerken]

Op 4 maart 2016 stelde een rechtbank in Istanbul bij het Zaman-mediaconcern een bewindvoerder aan, waardoor de krant in feite onder staatstoezicht kwam te staan.[2] Dezelfde avond nog werd het gebouw van de krant door de politie bestormd.[3] Sindsdien vond de productie van de krant onder politie-toezicht plaats.[4] Hoofdredacteur Abdülhamit Bilici werd op 5 maart 2016 door de bewindvoerder ontslagen.[5] Zaman en Zaman Today werden onder censuur geplaatst en omgevormd tot pro-regeringskrant.[6] De ontslagen redacteuren startten direct een nieuwe krant onder de naam Yarina Bakiş ('Zicht op morgen').[7] De Nederlandse tak Zaman Vandaag behield haar redactionele koers.

Opgeheven[bewerken]

Na de mislukte staatsgreep in Turkije in juli 2016 beschuldigde president Erdoğan de Hizmetbeweging van Gülen ervan de coup te hebben gepleegd en nam repressieve maatregelen tegen alle individuen en organisaties die ermee in verband konden worden gebracht, inclusief alle edities van Zaman.[1] De edities in Turkije (Turks- en Engelstalig), België, Duitsland, Frankrijk en elders moesten onder zware druk vanuit de Turkse AKP-regering worden gesloten, maar de redactie van de Nederlandse Zaman Vandaag wilde niet zwichten en besloot door te gaan onder de naam De Kanttekening.[1]

Externe links[bewerken]