Zaman (dagblad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow blue.svg Zie Spoorlijn 143 voor de "Zaman" spoorlijn.
hoofdkantoor

Het dagblad Zaman werd opgericht in 1986 door Feza Publicaties Inc. Zaman, Tijd, heeft zijn basis in Istanboel en is, met een gemiddelde oplage van ± 960.000, het best verkochte dagblad in Turkije. De hoofdredacteur is Ekrem Dumanlı.

Zaman is als eerste Turkse dagblad online gegaan en heeft sinds 1995 in tientallen landen speciale internationale edities, die voornamelijk in het alfabet en de taal van die landen gedrukt worden. Het gaat om onder andere Nederland,Australië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Duitsland, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Macedonië, Turkmenistan en de VS. Zaman heeft vestigingen en correspondenten in belangrijke hoofdsteden en steden in de wereld, waaronder Washington D.C., New York, Brussel, Moskou, Jeruzalem, Bakoe, Frankfurt am Main, Rotterdam, Asjchabad, Tasjkent en Boekarest.

In Nederland verschijnt sinds 2012 naast Turks talige krant Zaman Hollanda, Nederlands talige versie Zaman Vandaag die 5000 oplage heeft.

Naast Zaman is Feza Inc. eigenaar van ”Aksiyon”,Actie, een vooraanstaand nieuwsblad, en CHA, een groot Turks Pers Agentschap. Het dagblad Zaman is gelieerd aan de Gülen Beweging. Het blad heeft vele nationale en internationale prijzen gewonnen, in het bijzonder voor de moderne lay-out en de bijdragen aan intercultureel begrip door middel van de buitenlandse edities.

Als eerste Turkse dagblad op het internet heeft Zaman nu ook zijn Engelse Editie online gelanceerd. De website bestaat uit verschillende secties. In de sectie “Turkije in de buitenlandse Pers” staan ook andere nieuwsberichten en artikelen over Turkije in het Engels te vinden. Ten slotte worden in de Engelse internet-editie van Zaman links genoemd voor algemene informatie over de Turkse cultuur, toerisme en weerberichten.

Zaman wordt in Nederland vertegenwoordigd door Time Media Group, die de Nederlandstalige editie van Zaman, getiteld Zaman Vandaag, publiceert.

Externe links[bewerken]