Zaman (dagblad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
hoofdkantoor

Het dagblad Zaman werd opgericht in 1986 door Feza Publicaties Inc. Zaman ("Tijd") heeft zijn basis in Istanboel en is, met een gemiddelde oplage van ± 960.000, het best verkochte dagblad in Turkije. Hoofdredacteur was van 2001 tot oktober 2015 Ekrem Dumanlı. Hij werd opgevolgd door Abdülhamit Bilici, die op 5 maart 2016 door de bewindvoerder werd ontslagen

Zaman is als eerste Turkse dagblad online gegaan en heeft sinds 1995 edities in tientallen landen in de betreffende landstaal. Het gaat om onder andere Nederland, Australië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Duitsland, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Macedonië, Turkmenistan en de VS. Zaman heeft vestigingen en correspondenten in belangrijke hoofdsteden en steden in de wereld, waaronder Washington D.C., New York, Brussel, Moskou, Jeruzalem, Bakoe, Frankfurt am Main, Rotterdam, Asjchabad, Tasjkent en Boekarest.

In Nederland verschijnt sinds 2012 naast de Turkstalige krant Zaman Hollanda de Nederlandstalige versie Zaman Vandaag die een oplage van 5000 exemplaren heeft.

Naast Zaman is Feza Inc. eigenaar van ”Aksiyon” ("Actie"), een vooraanstaand nieuwsblad, en CHA, een groot Turks persagentschap. Het dagblad Zaman is gelieerd aan de Gülen Beweging. Het blad heeft vele nationale en internationale prijzen gewonnen, in het bijzonder voor de moderne lay-out en de bijdragen aan intercultureel begrip door middel van de buitenlandse edities.

Als eerste Turkse dagblad op het internet heeft Zaman ook een Engelse editie online gezet. De website bestaat uit verschillende secties. In de sectie “Turkije in de buitenlandse Pers” staan ook andere nieuwsberichten en artikelen over Turkije in het Engels. Ten slotte worden in de Engelse internet-editie van Zaman links genoemd naar algemene informatie over de Turkse cultuur, toerisme en weerberichten.

Zaman wordt in Nederland vertegenwoordigd door Time Media Group, die de Nederlandstalige editie van Zaman, Zaman Vandaag, publiceert.

Onder staatstoezicht[bewerken]

Op 4 maart 2016 stelde een rechtbank in Istanbul bij het Zaman-mediaconcern een bewindvoerder aan, waardoor de krant in feite onder staatstoezicht kwam te staan.[1] Dezelfde avond nog werd het gebouw van de krant door de politie bestormd.[2] Sindsdien vindt de productie van de krant onder politie-toezicht plaats.[3] Hoofdredacteur Abdülhamit Bilici werd op 5 maart 2016 door de bewindvoerder ontslagen.[4] Zaman en Zaman Today werden onder censuur geplaatst en omgevormd tot pro-regeringskrant.[5] De ontslagen redacteuren startten direct een nieuwe krant onder de naam Yarina Bakiş ("Zicht op morgen").[6] De Nederlandse tak Zaman Vandaag behield haar redactionele koers.

Externe links[bewerken]