Sali Berisha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sali Berisha
Sali Berisha
Geboren 15 oktober 1944
Viçidol, Albanië
Politieke partij Democratische Partij
Partner Liri Berisha
Premier van Albanië
Aangetreden 11 september 2005
Einde termijn 15 september 2013
Voorganger Fatos Nano
Opvolger Edi Rama
President van Albanië
Aangetreden 9 april 1992
Einde termijn 24 juli 1997
Voorganger Ramiz Alia
Opvolger Rexhep Meidani
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Sali Ram Berisha (Viçidol, 15 oktober 1944) was president van Albanië van 1992 tot 1997. Nadien was hij ook minister-president van Albanië van 2005 tot 2013. Berisha staat bekend om zijn gevecht tegen het communisme en om de toetreding tot de NAVO tijdens zijn regering.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Berisha is geboren in Viçidol, een dorp in de gemeente Tropojë dicht bij de Kosovaarse grens, in het gelijknamige bergachtige district in het noordoosten. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Tirana, en studeerde af in 1967. Na geavanceerde studies in Parijs in de jaren 80, voerde hij een onderzoeksprogramma over hemodynamiek uit. In 1968 werd hij tot lid verkozen van het Europese Comité voor Onderzoek naar Medische Wetenschappen. Als lid van de communistische Albanese Partij van de Arbeid had hij de partijorganisatie geleid naast de cardiologische kliniek van het ziekenhuis. Berisha onderwees ook geneeskunde aan de Universiteit van Tirana (1980 - 1990), publiceerde studieboeken, handboeken en artikelen over cardiologie, nationaal en internationaal. Hij heeft de wetenschappelijke titel 'hoogleraar dokter'. Hij heeft als hartchirurg en hoogleraar bij de cardiologische kliniek in Tirana gewerkt.

Val van het communisme[bewerken | brontekst bewerken]

De politieke carrière van Berisha begon in 1989 met zijn eis om de politieke controle te verminderen op artikelen die hij in de lokale pers had geschreven. Berisha was lid van de Albanese Partij van de Arbeid. Toen hij realiseerde dat het communisme in Albanië viel, wisselde hij van partij. Berisha veroordeelde een studentenstaking aan de Universiteit van Tirana maar later steunde hij deze. Binnen dagen draaide de politiek. Hij voerde druk uit op de overheid om de oprichting van nieuwe politieke partijen in Albanië toe te staan. De Democratische Partij van Albanië werd in dezelfde maand opgericht door studenten en intellectuelen en in 1991 werd Berisha verkozen als voorzitter. De eerste voorzitter van de Democratische Partij was Azem Hajdari, eerste vriend toen vijand van Berisha. Hij is verkozen tot lid van het parlement van Albanië in 1991, 1992. 1997 en 2001 van het pro-democratische kiesdistrict Kavajë.

Presidentschap[bewerken | brontekst bewerken]

Na de eerste vrije verkiezingen van Albanië werd Berisha op 9 april 1992 verkozen tot President van de Republiek. Zijn kabinet, onder minister-president Aleksander Meksi omhelsde vrij marktbeleid met inbegrip van handelsliberalisering en privatisering van staatsbezit, maar stond ook ponzifraude toe. Op het politieke gebied werd hij gezien als steeds meer onderdrukkend vanwege het aansporen van de arrestatie en het veroordelen van oppositieleider Fatos Nano. In november 1994 verloor Berisha een constitutioneel referendum wat hem nog meer bevoegdheden zou hebben gegeven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sali Berisha van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.