Bevrijdingsleger van Kosovo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bevrijdingsleger van Kosovo
Ushtria Çlirimtare e Kosovës
UÇK
Embleem van het UÇK
Oprichting 1993
Actief in Kosovo
Leider Adem Jashari
Hashim Thaçi
Agim Çeku
Ramush Haradinaj
Agim Ramadani
Zahir Pajaziti
Sylejman Selimi
Oprichter Adem Jashari Coat of arms of the Kosovo Liberation Army.svg
Ideologie Albanees nationalisme, anti-Servisch sentiment.
Doelstelling onafhankelijkheid van van Servië
Status Opgeheven na de Kosovo-oorlog
Methoden guerrilla, opstand
Financiering Albanese diaspora

Het Bevrijdingsleger van Kosovo (Albanees: Ushtria Çlirimtare e Kosovës, kortweg UÇK) was een etnisch Albanese guerrillaorganisatie die aan het eind van de jaren negentig van de 20e eeuw vocht tegen het Federale Republiek Joegoslavië om de afsplitsing van de regio Kosovo van Servië.

De andere etnische Albanese militia gedurende de Joegoslavische oorlogen waren het UPCMB in Centraal-Servië en het UÇK-M in Republiek Macedonië.

Door de Joegoslavische autoriteiten en sommige andere landen werd het UÇK beschouwd als een terroristische organisatie.[1] Volgens de Servische regering heeft het UÇK meer dan 10.000 burgerslachtoffers gemaakt, zowel Servisch als Albanees.[2] Volgens Human Rights Watch waren de Servische Speciale Politie (MUP) en het Joegoslavisch leger onder het commando van Slobodan Milošević verantwoordelijk voor een deel van de misdaden.

Enkele belangrijke leiders van het UÇK zijn oud-president van Kosovo, Hashim Thaçi, en diens voorganger Agim Çeku. Een andere oud-premier, Ramush Haradinaj, moest zich in 2008 verantwoorden voor het Joegoslavië-tribunaal, maar werd op 4 april van dat jaar vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.[3][4]

Uit een onderzoek namens de Europese Unie kwam in juli 2014 naar voren dat leden van het UCK zich schuldig hadden gemaakt aan ontvoering, marteling, moord en andere oorlogsmisdaden.[5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bevrijdingsleger van Kosovo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.