Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
O.L.V. van La Salette.

Onze-Lieve-Vrouw van La Salette ook wel O.L.V. van La Salette, middelares voor de zondaars genoemd, betreft een bedevaartsoord in La Salette, een klein alpendorp op 1800 meter hoogte in de gemeente La Salette-Fallavaux, in het Franse Dauphine in het bisdom Grenoble, ca. 75 km ten zuidoosten van Grenoble.

In het jaar 1846 zou er in La Salette een verschijning van Maria aan twee herderskinderen, Mélanie Calvat en Maximin Giraud, hebben plaatsgevonden die door de Katholieke Kerk wordt erkend.

La Salette is te bereiken via een weg van 15 km vertrekkend uit Corps, aan de route Napoléon (N85), dit is de weg van Grenoble naar Gap.

De congregatie van de Salettijnen dankt haar naam aan Onze-Lieve-Vrouwe van La Salette.

Het verhaal van Mélanie en Maximin[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 september 1846 hoedden de 14-jarige Mélanie Matthieu en de 11-jarige Maximin Giraud hun schapen. Mélanie vertelde het volgende: "Toen ik vanaf een heuveltje gezien had, dat onze koeien rustig in de weide stonden, ging ik terug naar beneden en klom Maximin omhoog. Toen zag ik plotseling een prachtig helder licht, veel mooier dan de zon. In dat licht zag ik een heel mooie prachtige vrouw."
De kinderen merkten op dat de Dame erg verdrietig was. Zij droeg een helder stralend kleed, versierd met parels en een goudkleurig dekkleed. Om haar hoofd had zij een krans van rozen. De verschijning had een halssieraad met een crucifix met een hamer aan de ene zijde en een nijptang aan de andere zijde.
De mooie vrouw stond op en zei: "Kom dichterbij kindertjes, wees niet bevreesd, ik ben hier om jullie groot nieuws te vertellen."
De Heilige Maagd sprak aanvankelijk Frans tegen de kinderen, maar zij ging daarna over in het plaatselijk dialect[1] van het Occitaans[2]. Met name sprak zij over vloeken, het verzuimen van de zondagsplicht en de ongehoorzaamheid aan de wetten van God. "Als mijn volk zich niet aan God wil onderwerpen, word ik gedwongen de hand van mijn zoon te laten gaan."
Hiermede bedoelde zij het einde der tijden. De bedompte houding, de vloeiende tranen en de woorden van de Heilige Maagd zijn de uitdrukking van haar bezorgdheid en toegenegenheid tot de mensen. Aldus de verklaringen bij deze citaten.

Een waterbron is ontdekt op de plaats van de verschijning en er zouden onverklaarbare fysieke genezingen hebben plaatsgevonden. Verschillende blinden zouden hun gezichtsvermogen terug hebben gekregen. Ook werden mensen met darmkwalen genezen dankzij het geneeskrachtige water volgens de lokale verhalen.

Boodschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Beeld van O.L.V. van La Salette, zittend en huilend.

Er is wat mysterie rondom de boodschappen van La Salette. De algemeen geaccepteerde versie luidt: "Lieve kleine kinderen, Ik smeek constant tot mijn Zoon voor jullie allemaal. Zullen jullie niet luisteren naar de stem van jullie Moeder? Mijn moederlijke hart bloedt voor ieder van jullie. Ik houd van jullie! Lijd niet te veel." "Lieve kinderen, bekeer je tot God. Alleen in God is er werkelijke vrede, geluk en liefde. Alleen in God, op Zijn wegen en Zijn richtlijnen is geluk te vinden. God heeft jullie zes dagen gegeven om te werken, maar jullie nemen er zeven. Velen vloeken en ontheiligen Gods naam." "Ik ben gekomen om jullie te waarschuwen voor een enorme hongersnood. Niets kan groeien zonder de genade van God. Als de oogst wordt vernield, realiseer je dat je dat zelf hebt veroorzaakt. Gods recht is liefde. Hij zal toestaan dat volwassenen boeten voor hun zonden door hongersnood. Jonge kinderen zullen thuis sterven." Vervolgens zei ze: "Als Gods volk in Zijn Aanwezigheid en Zijn wegen opwekken, zullen de rotsen veranderen in koren en aardappelen zaaien zichzelf. Bid je gebeden, mijn kinderen, in de morgen en in de avond. Bid meer. Bid op zijn minst een Onze Vader, een Ave, elke dag dat je kunt. Vast en onthoud je, allemaal voor Gods liefde. God zal je belonen met gezondheid. Maak mijn woorden bekend aan de gehele wereld." "Nooit zullen jullie mij kunnen vergoeden, wat ik voor jullie heb gedaan". De Heilige Maagd vraagt om veel te bidden, om zo de wereld te redden. Zij vraagt bekering, gebed en boetedoening. Zij wijst op de genade van het rozenkransgebed en zij vraagt en smeekt: "Laat u verzoenen met God".

Geheime boodschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de verschijning zouden beide kinderen onafhankelijk van elkaar een geheim hebben ontvangen, eerst Maximin, daarna Mélanie. Terwijl zij tot Maximin sprak, zag Mélanie de Heilige Maagd prevelen, maar zij verstond niets van wat zij zei. Maximin werd ondervraagd door de burgemeester van het dorp Pierre Peytard op 21 september 1846. Verder zou Maximin Giraud met Jean Baptiste Marie Vianney, ook wel bekend als de Pastoor van Ars, gesproken hebben op 19 september 1850. Beide geheimen werden in 1851 op schrift gesteld onder kerkelijk toezicht en uiteindelijk in handen gesteld van Paus Pius IX op 18 juli 1851. Maximin stierf zonder het geheim bekend te maken. Kardinaal Antonelli zou er echter een afschrift van aan de Hertogin van Clermont-Tonnerre hebben gegeven. Maximin overleed op 40-jarige leeftijd op 1 maart 1875 in zijn geboorteplaats Corps. Mélanie verbleef in verschillende congregaties in Frankrijk, Engeland en Italië. Zij stierf op 15 december 1904. Haar lichaam rust in Altamura (Italië). Binnen vijf jaar heeft de Kerk de verschijningen goedgekeurd.

Basiliek La Salette

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie La Salette van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.