Route Napoléon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De route
Route Napoléon, Prairie de la Rencontre

De Route Napoléon is een toeristische route in het zuiden van Frankrijk. Ze werd in 1932 geopend en gaat terug op het historische traject dat Napoleon Bonaparte volgde toen hij terugkeerde uit ballingschap van het eiland Elba. De route wordt gemarkeerd met het keizerlijke adelaarsteken. Tot 2006 had de weg het wegnummer N85. Sindsdien bestaat deze uit afzonderlijk genummerde departementale wegen.

Geschiedenis[bewerken]

Na de Slag bij Leipzig (1813) ging het Eerste Franse Keizerrijk van Napoleon ten onder. Hij werd in 1814 verbannen naar Elba, maar al snel ontsnapte hij van het eiland.

Hij ontscheepte op 1 maart 1815 in Golfe-Juan nabij Cannes, in gezelschap van een aantal getrouwen die hem steunden bij het heroveren van zijn keizerstitel. Napoleon reisde via de bergen naar Lyon om zo eventueel verzet van koningsgezinde dorpen in de Rhônevallei te ontlopen. De Route Napoléon is daarom de slingerweg die de Middellandse Zee met Grenoble verbindt, onder meer via Grasse, Digne en Gap.

Tijdens zijn reis groeide de groep sympathisanten alsmaar aan, zodat hij na zes dagen als een volksheld in Parijs aankwam.

Plaatsen langs de route[bewerken]

Van het zuiden naar het noorden:

Zie ook[bewerken]