Gerard I van Gelre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerard IV / I
ca 1060-1129
Heer van Wassenberg
Periode 1085-1129
Voorganger Diederik I Flamens

(Dirk 'van de Veluwe' genoemd)

Graaf van Gelre
Periode ca. 1096–1129
Opvolger Gerard II van Gelre
Vader Gerard III van Wassenberg
Moeder  ?

Gerard I van Gelre of Gerard IV Flamens, de Lange genoemd, (ca. 1068 - voor 8 augustus 1129) is de vierde Flamens uit het huis Wassenberg, dat in 1371 in mannelijke lijn uitstierf.[1][noot 1] Hij was de achterkleinzoon van de stamvader van het huis Wassenberg, Gerard van Antoing.

Geschiedenis[bewerken]

Gerard was graaf van Wassenberg van 1085 - 1129. In 1096 werd hij, als Gerard I, ook graaf van Gelre. Hij werd in 1096 ook als landgraaf geattesteerd in een keizerlijke oorkonde: MGH Diplomata Henrici IV nr. 459: Gerardus lantgrave, waarschijnlijk met betrekking tot een rijksleen in de Teisterbant. Daarnaast was hij voogd van Erkelenz, Roermond en Utrecht. Gerard was een van de machtigste edelen van Neder-Lotharingen en probeerde zijn bezit vooral ten koste van de bisschop van Utrecht te vergroten. Dit leidde tot conflicten met Utrecht maar ook met de aartsbisschop van Keulen en de graven van Holland. Op rijksniveau was Gerard een trouw bondgenoot van Hendrik IV (keizer). Samen met zijn neef/broer Gosewijn I van Valkenburg dwong hij de benoeming van Hendriks kandidaat af, als abt van Sint-Truiden. Van Gerard is ook de 'schenking' van de kerk van Echt bekend aan het kapittel van Sint-Servaas te Maastricht, hoewel dat kapittel zich de rechtmatige eigenaar van die kerk waande.[noot 2]

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Gerard was een zoon van graaf Gerard III van Wassenberg of van Diederik van Wassenberg. Gerards eerste vrouw is onbekend. Hij hertrouwde met de weduwe van Koenraad I van Luxemburg, Clementia van Poitiers of Clementia van Gleiberg.[noot 3] Gerard kreeg de volgende kinderen:

Zie ook[bewerken]