Mariaveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mariaveld
Wijk van Susteren
Kerngegevens
Gemeente Echt-Susteren
Plaats Susteren
Coördinaten 51°3'58"NB, 5°51'36"OL
Oppervlakte 0,51 km²  
- land 0,51 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
1.350[1]
(2.647 inw./km²)
Woningvoorraad 661 woningen[1]

Mariaveld (Limburgs: Mariaveldj) is met circa 1340 inwoners de grootste woonwijk van Susteren, in de provincie Limburg (Nederland), en omvat het middelste gedeelte van de woonkern. Het is een van de oudere wijken van Susteren.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Mariaveld wordt omsloten door de Wilhelminalaan en Tiendschuur in het noorden, de spoorlijn Sittard - Roermond in het oosten, de Stationsstraat in het zuiden en de Louerstraat en de Oude Rijksweg-Noord in het westen. Ten noorden van de wijk ligt de wijk Wolfskoul, ten oosten de wijk Heide, ten zuiden de wijken In de Mehre en Susteren-centrum en ten westen de wijk Middelveld. Er zijn 20 straten met ongeveer 450 woningen. Het merendeel van de woningen is vrijstaand of twee-onder-één-kap, maar er zijn ook enkele rijtjeswoningen. Omdat Mariaveld tegen de andere wijken aan ligt, is een scheiding vrijwel niet zichtbaar, behalve de scheiding met Heide, die door de spoorlijn wordt bepaald. Mariaveld en Heide worden via een tunnel met elkaar verbonden.

Elementen en voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk is wat voorzieningen betreft vooral aangewezen op het centrum van Susteren. In Mariaveld bevindt zich wel een basisschool, Basisschool In 't Park. Tevens staat er een van de twee kerken van Susteren, de Rooms-katholieke kerk O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Dit is een in rode bakstenen opgetrokken neoromaans bouwwerk uit het jaar 1917, gebouwd naar een ontwerp van de uit Tegelen afkomstige architect Caspar Franssen. Bij deze kerk bevindt zich het klooster van de Congregatie van de Heren Lazaristen, dat eveneens Mariaveld is genaamd en waarnaar deze wijk werd vernoemd.

In het zuidelijkste puntje van Mariaveld bevindt zich het station Susteren, waar ieder half uur twee stoptreinen stoppen (één richting Roermond en één richting Sittard).