Naar inhoud springen

Lommel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lommel
Stad in België Vlag van België
Lommel (België)
Lommel
Geografie
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Arrondissement Maaseik
Oppervlakte
– Onbebouwd
– Woongebied
– Andere
102,28 km² (2022)
66,46%
11,17%
22,37%
Coördinaten 51° 14' NB, 5° 19' OL
Bevolking (bron: Statbel)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
34.913 (01/01/2024)
50,19%
49,81%
341,35 inw./km²
Leeftijdsopbouw
0-17 jaar
18-64 jaar
65 jaar en ouder
(01/01/2024)
17,45%
59,67%
22,88%
Buitenlanders 18,97% (01/01/2024)
Politiek en bestuur
Burgemeester Bob Nijs (CD&V)
Bestuur CD&V, NVA
Zetels
Vooruit
CD&V
Open Vld
N-VA
Actief
31
11
13
1
5
1
Economie
Gemiddeld inkomen 20.497 euro/inw. (2021)
Werkloosheidsgraad 5,06% (jan. 2019)
Overige informatie
Postcode
3920
Deelgemeente
Lommel
Zonenummer 011
NIS-code 72020
Politiezone Lommel
Hulpverleningszone Noord-Limburg
Website www.lommel.be
Detailkaart
ligging binnen het arrondissement Maaseik
in de provincie Limburg
Portaal  Portaalicoon   België
Voormalig gemeentehuis in classicistische stijl
Beeld uit de Tweede Wereldoorlog nabij Lommel
Gezicht op de Lommelse Sahara vanop de uitkijktoren

Lommel is een plaats en stad in de Belgische provincie Limburg, tegen de Nederlandse grens aan. De Kempense stad telt bijna 35.000 inwoners en behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Pelt.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Lommel komt van Loemelo. Loem betekent vochtig, moerassig en Lo is (loof)woud of (loof)bos.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Lommel als onderdeel van de Eninge van de Kempen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 vierde Lommel zijn 1000-jarig bestaan. In de vroegste periode maakte Lommel deel uit van de zogenaamde Eninge van de Kempen, een bepaald territorium in de Kempen waar hetzelfde recht gold. Het geheel ressorteerde onder een vaag Utrechts hoogheidsgezag en werd in leen gehouden door Brabant. In 1203 kwam de Eninge onder de suprematie van de hertogen van Brabant.

Hertogdom Brabant[bewerken | brontekst bewerken]

Met de Brabantse expansie naar het noorden werd Lommel onderdeel van de Meierij van 's-Hertogenbosch en bleef het ressorteren onder het kwartier Kempenland. In 1332 kreeg Lommel stadsrechten van Hertog Jan III van Brabant. Lommel was een vrijheid. Eind 16e eeuw ging het slecht met de Meierij. Tijdens de Gelderse Oorlogen plunderde en brandschatte de Gelderse hoofdman Maarten van Rossum de Meierij. Ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog had de Meierij te lijden onder oorlogsgeweld.

Staats-Brabant[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1648 was Lommel onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, aangezien de Meierij van 's-Hertogenbosch en al haar toebehoren werd toegewezen aan de Staten. De vroeger door Noord-Brabantse katholieken geschapen mythe, dat de stagnatie van de ontwikkelingen in Staats-Brabant te maken hadden met de 'Hollanders', die het gewest als kolonie leegzogen, is mogelijk overdreven. De oorlogssituatie was de grootste boosdoener. Lommel werd vanwege de nieuwe staatsgrens een afgelegen stukje aan de rand van de Republiek en raakte, net als overig Staats-Brabant, ineens niet meer zuidwaarts, maar noordwaarts georiënteerd. Het had echter onder de Staats-Brabantse functie als militaire buffer voor het gewest Holland weinig tot geen mogelijkheden om tot economische groei te komen. Het werd een tijd van weinig vooruitgang. In de jaren 1798-1799 ondernam de Brabantse dominee Stephanus Hanewinkel een tocht door de gehele Meierij van 's-Hertogenbosch en deed in 1799 ook Lommel aan. Hij beschreef de stad als "het uiterste Dorp der Majorij, aan de grenzen van Luikerland, liggende rondom in zeer groote en wijduitgestrekte heïen ...".[2]

Franse Tijd en Koninkrijk der Nederlanden[bewerken | brontekst bewerken]

Pas in 1795, toen de Fransen binnenvielen, kreeg Lommel zijn vrijheden terug. Lommel bleef tot de Meierij behoren.

Tijdens de Franse en Nederlandse periode zouden Lommel en Luyksgestel driemaal uitgeruild worden. Luyksgestel behoorde tot het Prinsbisdom Luik maar lag als enclave in de Meierij terwijl Lommel daardoor een Meierijse exclave was.

Bij het Verdrag van Fontainebleau (november 1807) tussen Frankrijk en Nederland (tussen Napoleon en zijn broer Lodewijk) werd Lommel voor Luyksgestel geruild: Luyksgestel werd Nederlands en Lommel werd deel van het Franse keizerrijk (kanton Achel[3] in het departement Nedermaas)

In januari 1815 draaide Willem I de gevolgen van het verdrag van 1807 terug: Luyksgestel ging naar de provincie Antwerpen (kanton Arendonk) en Lommel naar Noord-Brabant (kanton Eindhoven).

Kort daarna werden de gevolgen van het verdrag echter hersteld: bij koninklijk besluit van 19 november 1817 ging Lommel van Noord-Brabant naar Limburg en bij wet van 18 november 1818[4] ging Luyksgestel van de provincie Antwerpen naar Noord-Brabant. Bij koninklijk besluit van 27 april 1824 werd de ruil ook doorgevoerd in de gerechtelijke kaart: het kanton Eindhoven staat Lommel af aan het kanton Peer en krijgt Luyksgestel van het kanton Arendonk.[5]

Koninkrijk België[bewerken | brontekst bewerken]

Na veel getouwtrek tijdens de Belgische Opstand bleef Lommel onder Belgisch bewind. Hoewel Nederland dit stukje Meierij als voormalig deel van Staats-Brabant terugeiste, had het stadsbestuur van Lommel zijn trouw al aan de Belgische regering gezworen. Op 19 april 1839 werden dan uiteindelijk de definitieve vredesverdragen ondertekend door België en Nederland. Datzelfde jaar werd Maaseik als een nieuw administratief arrondissement in het leven geroepen en werd Lommel hieraan toegevoegd. Daarmee komt er een radicale wending in de geschiedenis van Lommel: de van oudsher Brabantse plaats wordt nu als Limburgse plaats aangeduid en is het enige stukje Meierij dat in België ligt. Hoewel men Lommel juridisch tot Limburg rekent, blijft de rest van Limburg in de ogen van de echte Lommelsen nog altijd: het Luikse of "Luiksland". De Meierijse geschiedenis van Lommel blijft in ieder geval voortleven in de talrijke beschrijvingen.

Op het marktplein staat een standbeeldje van een teut, een typisch historisch fenomeen uit de streek. Teuten waren rondreizende handelaars en ambachtslui die vanaf de 16e tot 20e eeuw met hun koopwaar (koperwaren, textiel, aardewerk, ...) op de rug naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg trokken.

Operatie Market Garden[bewerken | brontekst bewerken]

Lommel, vooral de wijk Barrier was tijdens de Tweede Wereldoorlog een spil in Operatie Market Garden. Door de verovering van Joe's Bridge, brug nr. 9 over het Kempisch Kanaal, door de Irish Guards op 10 september 1944, beschikten de Britse troepen over een bruggenhoofd richting Nederland. Op 17 september 1944 staken ze de Nederlandse grens over.

Operatie Market Garden was de codenaam van het luchtlandingsplan. In Groot-Brittannië was op 2 augustus het Eerste Geallieerde Luchtlandingsleger gevormd, onder bevel van de Amerikaanse luitenant-generaal Lewis Brereton. Drie geallieerde luchtlandingsdivisies zouden worden afgeworpen in de buurt van de Nederlandse steden Eindhoven (Son en Bruegel), Arnhem (Oosterbeek) en Nijmegen (Groesbeek) en de weg vrijmaken voor het 30e Legerkorps, dat opgesteld was nabij Leopoldsburg en via Joe's Bridge te Lommel oprukte richting Nederland. Op de eerste dag zou dit korps Eindhoven moeten hebben bereikt, op de tweede dag Nijmegen en op de derde dag Arnhem.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Hydrografie[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Lommel ligt op de waterscheiding van de stroomgebieden van Schelde en Maas, en binnen deze stroomgebieden van Nete respectievelijk Dommel.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

 • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1981=volkstellingen; 1990 en later= inwonertal op 1 januari


Het inwonersaantal is als volgt verdeeld per wijk.

Lommel telt in totaal 105 nationaliteiten. De meeste voorkomende zijn:

 • Belg (81,57%)
 • Nederlander (13,87%)
 • Pool (0,87%)
 • Oekraïner (0,4%)
 • Turk (0,23%)
 • Portugees (0,21%)

Mensen met een dubbele nationaliteit werden als Belg opgenomen.

 • Bron: Stadsmagazine mei 2023, situatie op 1 januari 2023

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Lommel ligt in het kieskanton Pelt (dat identiek is aan het provinciedistrict Pelt) en het kiesarrondissement Hasselt-Tongeren-Maaseik (identiek aan de kieskring Limburg).

Lommel Supranationaal Nationaal Gemeenschap Gewest Provincie Arrondissement Provinciedistrict Kanton Gemeente
Administratief Niveau Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Vlag Vlaanderen Vlaanderen Vlag Limburg Limburg Maaseik Lommel
Bestuur Europese Commissie Belgische regering Vlaamse regering Deputatie Gemeentebestuur
Raad Europees Parlement Kamer van
volksvertegenwoordigers
Vlaams Parlement Provincieraad Gemeenteraad
Kiesomschrijving Nederlandstalig Kiescollege Kieskring Limburg Hasselt-Tongeren-Maaseik Pelt Pelt Lommel
Verkiezing Europese Federale Vlaamse Provincieraads- Gemeenteraads-

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

(Voormalige) burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige burgemeester Bob Nijs
Tijdspanne Burgemeester
1808 - 1813 Joannes Aerts (katholiek)
1813 - 1847 Willem Karel Koekhofs (katholiek)
1847 - 1857 Jan Daels (katholiek)
1857 - 1861 Jan Van Leemput (katholiek)
1861 - 1863 Hendrik Alen (katholiek)
1863 - 1872 Peter Slegers (katholiek)
1872 - 1879 Peter Stevens (katholiek)
1879 - 1885 Jan Alen (katholiek)
1885 - 1890 Jan Vandenboer (Kath.Partij)
1891 - 1904 Peter Senders (Kath.Partij)
1904 - 1921 François Van Ham (Kath.Partij)
Tijdspanne Burgemeester
1921 - 1923 Joannes Bouly (Kath. Verbond)
1924 - 1927 Peter Joosten (Kath. Verbond)
1927 - 1941 Joseph Tournier (liberaal-katholiek)
1941 - 1944 Petrus Luykx (VNV, oorlogsburgemeester)
1944 - 1945 Joseph Tournier (liberaal-katholiek)
1945 - 1958 Henri Van Reempts (CVP)
1959 - 1979 René Verhoeven (CVP)
1979 - 1988 Staf Matthijs (CVP)
1989 - 2006 Louis Vanvelthoven (SP / sp.a)
2007 - 2018 Peter Vanvelthoven (sp.a)
2019 - heden Bob Nijs (CD&V)

Legislatuur 2000-2006[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de deze legislatuur had SP een absolute meerderheid met 17 van de 31 zetels. Louis Vanvelthoven werd voor de derde keer verkozen als burgemeester. De schepenen gedurende deze legislatuur waren: Jean Lavreysen, Walter Cremers, Liesbet Vanwelsenaers, Joke Loomans, Jan Swinnen, Rina Ven en Fons Haagdoren.

Legislatuur 2006-2012[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Vanvelthoven werd voor de eerste maal verkozen als burgemeester. Aangezien hij tot december 2007 Federaal Minister van Werk was in de regering-Verhofstadt II nam Walter Cremers de functie van burgemeester tijdelijk over. sp.a vormde met Open Vld een coalitie met een meerderheid van 18 op 31 zetels. sp.a leverde vijf schepenen: Kris Verduyckt, Liesbet Vanwelsenaers, Rina Ven, Joke Loomans en Fons Haagdoren. Coalitiepartij Open Vld bracht met Veronique Caerts en Geert Jansen twee schepenen aan. François Timmermans (sp.a) werd OCMW-voorzitter, na twee jaar werd hij opgevolgd door Jean Lavreysen (sp.a).

Legislatuur 2012-2018[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeester was Peter Vanvelthoven (Lijst Burgemeester). Hij leidde een coalitie bestaande uit Lijst Burgemeester en Open Vld. Samen vormden ze de meerderheid met 17 op 31 zetels. In deze legislatuur heeft Lijst Burgemeester 5 schepenen en Open Vld 2.

Voor Lijst Burgemeester zetelden als schepenen:

 • Kris Verduyckt (milieu, jeugd, cultuur en onderwijs)
 • Walter Cremers (stadsontwikkeling en mobiliteit)
 • Jean Kuyken (stadswerken en stedelijke dienstverlening)
 • Rita Phlippo (financiën, zorg en ouderen)
 • Jasmine Van Grieken (sport, samenleving en internationale samenwerking)
 • Annick Berghmans (evenementen, dierenwelzijn en het jonge kind). Ze stapte midden 2018 uit de gemeenteraad nadat ze werd vernoemd bij een aantal plofkraken die eerder dat jaar werden gepleegd. Kris Verduyckt nam haar mandaten over.

Voor Open Vld zetelden:

 • Geert Jansen (openbare werken, nutsvoorzieningen en middenstand)
 • Veronique Caerts (toerisme en congresstad Lommel).

De fractieleiders voor de verschillende partijen zijn Loes Mispoulier (Lijst Burgemeester), Nancy Bleys (CD&V), Karel Wieërs (N-VA) en Sooi Van Limbergen (PVDA+).

Legislatuur 2019-2024[bewerken | brontekst bewerken]

Na 30 jaar is er opnieuw een christendemocraat burgemeester. Bob Nijs leidt een coalitie van CD&V en N-VA. Samen vormen ze een meerderheid met 18 op 31 zetels.

In deze legislatuur heeft CD&V 5 schepenen. Hiervoor zetelen:

 • Peter Vanderkrieken (onderwijs, cultuur en jeugd)
 • Sophie Loots (openbare werken en mobiliteit)
 • Joris Mertens (ruimtelijke ordening, milieu en dierenwelzijn)
 • Dirk Vanderhoydonks (sport, internationale samenwerking en armoede)
 • Nancy Bleys (sociaal beleid en zorg, eveneens voorzitter bijzonder comité sociale dienst)

N-VA heeft twee schepenen. Dit zijn:

 • Karel Wieërs (juridische zaken, stadswerken en toerisme)
 • Johan Bosmans (financiën en middenstand)

Nieuw is dat niet de burgemeester de voorzitter is van de gemeenteraad, deze functie wordt bekleed door Stijn Mertens (CD&V).

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976[bewerken | brontekst bewerken]

Partij of kartel 10-10-1976[6] 10-10-1982 9-10-1988 9-10-1994 8-10-2000 8-10-2006[7] 14-10-2012[8] 14-10-2018 13-10-2024
Stemmen / Zetels % 27 % 29 % 29 % 29 % 31 % 31 % 31 % 31 % 31
CVP1/ CD&V+N-VAA/ CD&V2 49,181 14 38,031 13 33,221 11 26,791 9 25,241 9 28,5A 9 19,682 7 36,52 13 2
VU1/ VU&ID2/ CD&V+N-VAA/ N-VA3 9,721 2 10,961 3 9,081 2 - 3,732 0 17,203 6 16,53 5 3
SP1/ sp.a-spirit2/ Lijst Burgemeester3/ Samen Vooruit4 31,551 9 37,571 12 39,511 13 46,211 16 47,751 17 42,442 15 40,333 15 30,33 11 4
PVV1/ VLD2/ VLD-VIVANT3/ Open Vld4/ voor3920lommel5 9,561 2 6,551 1 11,561 3 13,182 3 12,692 4 10,903 3 9,294 2 6,85 1
PVDA - 4,55 0 3,44 0 4,11 0 - - - 5,6 1
Agalev1/ Groen2 - - 3,21 0 - - - 4,342 0 4,32 0
Vlaams Blok1/ Vlaams Belang2 - - - - 7,171 1 9,772 2 3,982 0 - -
AKTIEF - - - - - 8,33 2 5,19 1 - -
BOOS - - - 7,86 1 - - - - -
Anderen (*) - 2,34 0 - 1,85 0 3,42 0 - - - -
Totaal stemmen 14873 16710 18306 19495 20598 20452 21465 21223
Opkomst % 97,07 95,9 95,32 95,71 93,70 95,6
Blanco en ongeldig % 3,68 4,84 4,23 4,41 3,71 4,2 2,47 4,4

De zetels van de gevormde coalitie zijn vetjes gedrukt. De grootste partij is in kleur.
(*) 1982: LGB / 1994: HOOP / 2000: LEL

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Pietersbandenkerk
Kruis en gedenksteen aan het Pools Militair Kerkhof
Pastorie
Close-up van een biddend standbeeld van een man voor een engel. Een van de vele beelden die het Mariapark sieren. Het park zelf is omgeven door de Kruisweg die Christus aflegt.
Center Parcs-vakantiepark De Vossemeren
Leyssensmolen te Kattenbos
Duitse Militaire Begraafplaats
Vlaamse herberg door Pieter Brueghel de Jonge, bij de Lutlommelse molen[9]
Bunker aan het Kempisch kanaal
Onderaanzicht kegel van het GlazenHuis
Zie Lijst van onroerend erfgoed in Lommel en Lommel-Centrum#Bezienswaardigheden voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Lommel kent een aantal bossen, natuur- en heidegebieden waaronder het Pijnven, De Watering en de Lommelse Sahara.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Dialect[bewerken | brontekst bewerken]

Het dialect van Lommel - het Lommels - hoort tot het Oost-Brabants, en niet tot de West-Limburgse dialecten, hetgeen samenhangt met de bijzondere geschiedenis van de plaats.[10]

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgaan[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgaansgelegenheden zijn bioscoopcomplex UGC (5 zalen) en cultuurcentrum De Adelberg.

Specialiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Lommelse zandkoeken:[bron?] droge koekjes gemaakt van zanddeeg met een laagje kokos
 • Saharataart:[bron?] Lommelse streektaart gevuld met abrikozengelei
 • Klotsenbos:[bron?] een lokale likeur op basis van vlierbessen. De naam komt van het lokale woord voor vlierbessen, namelijk klotsen
 • Teutenbier:[bron?] bier op oude wijze gebrouwen
 • Lommelkoffie:[bron?] koffie die als hoofdbestanddelen de klotsenbosjenever en –likeur heeft

Lommelse bieren (tripel)[bron?]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Lommel is vandaag een van de sterkste economische groeiers van Limburg en Vlaanderen. De stad blijft haar positie versterken en uitbouwen met de ontwikkeling van 276 hectare nieuwe, duurzame bedrijventerreinen: Kristalpark. De terreinen van Kristalpark III maken deel uit van een aaneengesloten industriezone van 900 hectare. Hierdoor beschikt Lommel over een strategische positie in België en Europa, waar grote industriegebieden bijzonder schaars zijn. Door zijn trimodale ontsluiting (auto-, spoor- én waterwegen) is het terrein bovendien van strategisch belang voor de Limburgse en de Vlaamse economie. De gronden verbinden de Haven van Antwerpen immers met het buitenland langs zowel de IJzeren Rijn-spoorlijn als het Kanaal van Beverlo. Dit maakt het terrein uniek voor Europa.

Kristalpark III werd gerealiseerd met Europese en Vlaamse subsidies. Met de ontwikkeling van dit industriepark creëren de stad Lommel en de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), als medeontwikkelaar, een bijkomende troef voor Vlaanderen en Limburg om buitenlandse investeerders aan te trekken.

In het verleden, met name de 17e en 18e eeuw, was de Teutenhandel een belangrijke bron van inkomsten voor de plaats. Er waren vele teuten onder de Lommelse bevolking. In 1879 werd een spoorlijn aangelegd, die deel uitmaakte van de IJzeren Rijn. Ook de opening van het Kanaal Bocholt-Herentals in 1846 stimuleerde de economie, hetgeen werd versterkt toen in 1904 de zinkfabriek te Lommel-Werkplaatsen werd opgericht. Hoewel deze fabriek in 1973 gesloten werd, kwamen er nieuwe bedrijven, en sinds 2006 beschikt Lommel over een van de grootste, nog in te vullen industriegebieden van Europa.

In Lommel wordt kwartszand (witzand) gevonden van hoge kwaliteit. Sedert 1891 wordt dit gewonnen en gebruikt voor de productie van glas en kristal in binnen- en buitenland. De talrijke meren die hierdoor ontstaan zijn worden deels voor recreatiedoeleinden gebruikt, zoals het Blauwe Meer. Er was ook een glasfabriek, die echter gesloten werd. De bijbehorende wijk Lommel-Glasfabriek wordt in 2008 ontruimd en gesloopt ten gevolge van de historische Cadmiumverontreiniging door de zinkfabriek van Nyrstar te Balen. Het Lommelse museum GlazenHuis is te danken aan de plaatselijke glasnijverheid. De kwartszandwinning in Lommel en de naburige locaties geschiedt door de onderneming Sibelco.

De testbaan van Ford, Lommel Proving Ground (LPG) geheten, beslaat een zeer groot terrein. Naast testbanen zijn er ook klimaatkamers, zoet- en zoutwaterbaden en dergelijke.

De Philipsvestiging Lommel werd in het begin van de jaren 60 van de 20e eeuw opgezet aan de Balendijk. Hier worden glasproducten voor verlichtingsdoeleinden gemaakt. De gehuchten Balendijk en Heeserbergen ontstonden door deze vestiging. Later stagneerde de groei en vielen er ontslagen, doch het bedrijf bestaat nog steeds, maar heet tegenwoordig EMGO Lommel. Er werken enkele honderden mensen en er worden ballons voor lampen gemaakt. Philips had te Lommel ook een eigen glasfabriek.

De werkgelegenheid nam de afgelopen jaren toe, door onder andere de komst van Hansen Transmissions en de verwachtingen spreken over 4000 tot 7500 nieuwe arbeidsplaatsen in het verdere verloop van het eerste decennium van de 21e eeuw. Er zijn plannen om Lommel in de toekomst als logistiek centrum te doen fungeren voor overslag tussen water, weg en spoor. Daarbij wordt gedacht aan de reactivering van de IJzeren Rijn, terwijl ook reeds voorbereidende studies naar een nieuw sluiscomplex aan de Blauwe Kei werden verricht.

Ook de stad Lommel kent een sterke groei. In 1993 werd cultureel centrum De Adelberg geopend. In het centrum is het nieuwe stadhuis gebouwd, Huis van de Stad geheten, dat in 2005 in gebruik werd genomen. In de omgeving van het Huis van de Stad werden nieuwe appartementen gebouwd. In 2007 opende het Glazen Huis, met de merkwaardige glazen spits, haar poorten. Het verstedelijkte deel van de stad is nog klein, daaromheen is een zeer losse bebouwing met alleenstaande huizen te vinden. Lommel is de derde winkelstad van Belgisch-Limburg met een handelscentrum en winkelcentra De Singel en Vivaldi.[11] Van belang is het zilverzand dat hier gewonnen wordt ten behoeve van de glasindustrie. Sommige zandgroeven zijn getransformeerd in natuurgebieden en recreatieterreinen, waaronder de Lommelse Sahara.

Daarnaast is in de gemeente De Vossemeren gevestigd, een van de drie Belgische Center Parcs-vakantieparken.

Mobiliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Lommel heeft een uitgebreid fietsroutenetwerk en heel wat wandelpaden. Het fietsroutenetwerk in Lommel staat erg bekend om haar complexiteit en innovativiteit door de Lommelse Sahara en de overige natuurgebieden in de stad. In het Pijnven bevinden zich de fietsbruggen; "Fietsen door de Bomen", die cirkelvormig zijn met een dubbele laag. Lommel is in het bezit van één fietstunnel die zich bevindt ten westen van de Vreyshorring en onder de N71 door gaat. Sinds 2015 zijn er plannen om de N71 onder de N746 door te leiden. De werken zouden normaal aanvatten in 2019, maar een aantal handelaars tekende beroep aan.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2019 beschikt Lommel over vijftien scholen voor basisonderwijs, waarvan er acht behoren tot de schoolgroep LKB (Lommelse Katholieke Basisscholen). Er zijn twee gemeentescholen, drie scholen van het GO! en er is een School met de Bijbel, die een protestants-christelijk karakter heeft. Een aantal van deze lagere scholen hebben ook nog wijkschooltjes. De Eymardschool en MPI Helix bieden lager onderwijs aan voor kinderen die in het gewone onderwijs niet vlot meekunnen (BuLO).

In Lommel zijn er in 2019 vier scholen die middelbaar onderwijs aanbieden:

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

In het sportcentrum vind je onder andere de evenementenhal de Soeverein, het stedelijke sportstadion (de thuisbasis van 1ste-klasse B voetbalclub Lommel SK), de atletiekpiste, de tennisvelden, het zwembad, het skatepark, de manege, de sporthal en het voetbaljeugdcomplex 't Gestelbos van Lommel SK. Lommel mag dan wel een kleine en jonge stad zijn, toch herbergt Lommel enkele sportclubs die meedraaien met de top in België.

 • Voetbal: Lommel SK (Challenger Pro League)
 • Basketbal: BBC Croonen Lommel (Top Division Men)
 • Tennis: Lommelse Tennisclub (2de en 4de nationale heren, 3de nationale dames)
 • Zaalvoetbal: K-Kontrol LW United (1ste nationale) en Zvc Heuvelhof (2de klasse LZV)
 • Volleybal: LOVOC Lommel (4de nationale)
 • Atletiekclub: Daring Atletiek Lommel (DALO)
 • Triatlonclub: de Lommelse Triatleten
 • Schaken: Noord Limburgse Schaakkring (NLS) (2de nationale)
 • Wandelen: WSV Milieu 2000 vzw (eerste afdeling wandelsport Vlaanderen)

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 werden de Europese kampioenschappen triatlon op de Olympische afstand te Lommel gehouden. Sinds 2008 wordt de enige Belgische manche in het Wereldkampioenschap motorcross gehouden op het stedelijk Motorcrossterrein. In 2012 werd er de Motorcross der Naties, ofwel het officieuze wereldkampioenschap voor landen verreden. In 2011 vond het Europees Kampioenschap Judo (onder 20-jarigen) plaats in de Arena van Park De Soeverein. In 2017 en 2018 werd in Lommel het European Masters gehouden, een ranking snookertoernooi.

Voorts zijn er het jaarlijks kickboksgala Fights at the Border, de Lommelse Triatlon (sinds 1985 een van de eerste en grootste triatlonhappenings van België), de Superprestige Biljart en het Wielercriterium "Profronde van Lommel".

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende Lommelaars[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lommel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.