Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Katholiek Onderwijs Vlaanderen.svg
Plaats Brussel
Directeur Lieven Boeve
Website

Katholiek Onderwijs Vlaanderen is de koepelorganisatie van de inrichtende macht en van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. Het wordt door de Belgische bisschoppen belast met de coördinatie en de vertegenwoordiging van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. Tot 31 juli 2015 stond de organisatie bekend onder de naam Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs of VSKO.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Tot 1957 werd het bestuur uitgoefend door de Algemene Raad van het Katholiek Onderwijs[2] en het Interfedraal Comité van het Katholiek Onderwijs. De voorzitter was Mgr van Eynde. Het secretariaat werd als Nationaal Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (NSKO) opgericht in 1957, omdat door het schoolpact de overheid nood had aan één gesprekspartner namens het Vrij Katholiek onderwijs in onderwijsmateries. In 1993 werd het gesplitst in het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) en het Sécrétariat Général de l’Enseignement Catholique en Communautés Française et Germanophone (SeGEC)

Organisatie[bewerken]

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen telt anno 2008 904 schoolbesturen, 2.247 scholen of centra en 94 internaten die onderwijs voorzien voor 728.313 leerlingen (exclusief CLB's, hogescholen en centra voor volwassenenonderwijs) en 7.857 internen.

De organisatie Katholiek Onderwijs Vlaanderen is onderverdeeld in diensten:

  • Bestuur & organisatie
  • Personeel
  • Lerenden
  • Curriculum & vorming
  • Identiteit & kwaliteit
  • Stafdienst Directeur-generaal
  • Dienst Ondersteuning

Het secretariaat dient als forum voor overleg, maar ook als dienstverlening naar de aangesloten scholen, met onder meer juridisch advies, pedagogische dienst, personeelsaangelegenheden, pastorale inspiratie, leerplanontwikkelingen en didactische uitgaven, nascholing en dergelijke.

Tot de didactische uitgaven behoren onder meer de toetsenreeks voor het basisonderwijs in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven, vergelijkbaar met de Nederlandse CITO-reeks.

Het is ook een vereniging (vzw) voor de belangenbehartiging bij de Vlaamse overheid. Het is de representatieve werkgeversorganisatie uit het Vrij Gesubsidieerd Onderwijs in de Paritaire Comités 152 en 225.

Naast (de meer praktische) "mededelingen" aan de scholen geeft het secretariaat ook een (meer inhoudelijk) tijdschrift In Dialoog uit (uitgeverij Licap).

Bestuur[bewerken]

De directeur-generaal wordt benoemd door besluit van de bisschoppen in Belgie. In 2004 werd voor het eerst een leek benoemd in deze functie.

Guimardstraat[bewerken]

In de volksmond wordt dit het "hoofdkwartier" genoemd, of vaker nog de Guimardstraat.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Jan DE MAEYER & Paul WYNANTS ed.), Katholiek onderwijs in België. Identiteiten in evolutie, 19de-21ste eeuw, Halewijn, Antwerpen, 2016 (Franse uitgave Editions Averbode, Averbode, 2016)

Externe link[bewerken]