Stevensweert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stevensweert
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Stevensweert
(Details)
Stevensweert
Stevensweert
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Maasgouw Maasgouw
Coördinaten 51° 8′ NB, 5° 51′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2006) 1660
Overig
Postcode 6107
Netnummer 0475
Detailkaart
Rivierenkaart Stevensweert, ca 1850
Rivierenkaart Stevensweert, ca 1850
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stevensweert is een plaats in Nederlands-Limburg, in de gemeente Maasgouw, min of meer in het midden van deze provincie. Er wonen ongeveer 1660 mensen.

Ligging[bewerken]

Stevensweert ligt samen met Ohé en Laak op een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt, het "Eiland in de Maas". De hoofdstroom van de rivier, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd. De andere arm is de Oude Maas.

Geschiedenis[bewerken]

Fragmenten driepoot

Stevensweert is in de wereld van de archeologie bekend vanwege een aantal historisch belangwekkende voorwerpen. Het bekendst daarvan is de kantharos van Stevensweert (tevens de aanduiding voor het gelijknamige arrest van de Hoge Raad der Nederlanden van 19 juni 1959, N.J. 1960, 59). De kantharos is een zilveren beker van een halve kilo die juridische geschiedenis schreef. Hij werd verkocht voor 125 gulden, maar bleek later van onschatbare waarde, een archeologisch pronkstuk en hét voorwerp dat een kentering veroorzaakte in het leerstuk dwaling in het Nederlands recht. De beker is thans te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Een andere belangrijke vondst uit de Maas bij Stevensweert bestaat uit een tweetal fragmenten van een zilveren driepoot, eveneens Romeins van oorsprong. Deze voorwerpen bevinden zich in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

In de middeleeuwen hoorde Stevensweert bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. Eind 15e eeuw werd hier waarschijnlijk de laatgotische beeldensnijder Jan van Steffeswert geboren. Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Om het plaatsje werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Stevensweert heeft tot op heden zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden. De originele vestingwal bestaat niet meer.

Vanaf 1713 kwam Stevensweert samen met enkele ander gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. In 2007 werd begonnen met de reconstructie van een klein deel van de vestingwerken aan de hand van historisch kaartmateriaal van een bastion, ravelijn en bijbehorende gracht noordzijde van Stevensweert.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Een deel van Stevensweert is een beschermd dorpsgezicht. De vestingwerken zijn nog in het stratenpatroon van het stadje te herkennen. In Stevensweert staat een windmolen uit 1722, de Hompesche Molen. In het in 1858 door de bekende bouwmeester Pierre Cuypers ontworpen gemeentehuis is sinds 1983 het streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak gevestigd.

Zie ook

Religie[bewerken]

De in oorsprong 17e-eeuwse kerk werd in 1781 vervangen door een classicistische kerk in de vorm van een Grieks kruis naar een ontwerp van Petrus Rutten. Deze kerk had een houten toren. In 1944 werd de kerk verwoest en weer hersteld door Pierre Cuypers jr. waarbij de kerk tevens werd verlengd.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]