Kessel (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kessel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Kessel Wapen van Kessel
(Details) (Details)
Kessel (Limburg)
Kessel (Limburg)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Peel en Maas
Coördinaten 51° 18′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (2013) 3.474
Overig
Postcode 5995
Netnummer 077
Belangrijke verkeersaders N273, N277
Detailkaart
Locatie van de voormalige gemeente
Locatie van de voormalige gemeente
Foto's
Kessel met R.K. kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte
Kessel met R.K. kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kessel is een plaats en voormalige gemeente in Limburg (Nederland), en maakt deel uit van de gemeente Peel en Maas.

Voormalige gemeente[bewerken]

De gemeente telde 4263 inwoners (nov. 2009, bron: CBS) en had een oppervlakte van 22,13 km² (waarvan 0,90 km² water). Kessel grenst aan de Heldense Bossen, een uitgestrekt bosgebied met stuifduinen. Kessel kreeg in 1312 stadsrechten en is de voormalige residentie van de Graafschap Kessel en het latere Land van Kessel. Kessel maakt deel uit van de gemeente Peel en Maas.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Graafschap Kessel en Land van Kessel

Kessel is een oud Maasdorp dat ontstaan is rond een wachttoren uit de 10e eeuw. De oudste geschriften over Kessel stammen mogelijk[1] uit het eind van de elfde eeuw. De graven van Kessel, wonende in het vroegere kasteel Keverberg (sinds 1945 een ruïne en in 2015 gerestaureerd), zijn ook de stichters van de Duitse stad Grevenbroich bij Düsseldorf (omstreeks 1300).

Gedwongen door geldgebrek verkocht de laatste graaf van Kessel, Hendrik V, in 1279 Kessel (alles op de linkeroever van de Maas en het kasteel) aan Reinoud I, graaf van Gelder. Het kwam dus bij het Overkwartier van Gelder en werd daar het ambt Land van Kessel. In 1312 verkreeg Kessel marktrechten.

Na 1648 behoorde het tot Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Staatse troepen bezet, waarna het in 1713 werd overgedragen aan de Pruisische bondgenoot. Zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).

Tijdens gevechten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden kasteel, kerk (een ontwerp van P.J.H. Cuypers), de dorpskern (onderste en bovenste markt) en de molens zwaar beschadigd. Van het kasteel resteerde na WO II alleen nog de ringburcht en is kasteel de Keverberg, een van de oudste kastelen in Nederland, in 2015 herbouwd. De kerk werd na de oorlog met enkele wijzigingen herbouwd. Van de molens ging de molen aan de Molenstraat in vlammen op en werd niet meer herbouwd. De Sint Anthoniusmolen werd meteen na de oorlog hersteld. De wederopbouw van de rijks erkende historische dorpskern kwam in 1949 gereed.

Kessel wordt vermeld in het oudst bewaarde archiefstuk van Nederland: een akte gedateerd 7 oktober 950, waarin koning Otto I (de latere keizer Otto I de Grote) aan zijn leenman Ansfried het markt- en muntrecht van Cassalum (Kessel) schenkt.

Gemeenteraad[bewerken]

De laatste gemeenteraad bestond uit 11 zetels:

 • Reëel Alternatief 5 zetels
 • CDA 4 zetels
 • Kessels Perspectief 2 zetels

Kernen[bewerken]

Kessel was een van de kleinste zelfstandige gemeenten van de provincie Limburg. De enige officiële kernen binnen de gemeente waren Kessel (rijks erkende historische kern) en het van oudsher bijbehorende Kessel-Eik. Ook de gehuchten Het Broek, Hout, Donk en Oijen behoorden tot de gemeente Kessel.

Op 1 januari 2010 is de gemeente opgeheven en opgegaan in Peel en Maas. De gemeente Peel en Maas heeft in 2016, met de Duitse stad Grevenbroich (ontstaan uit Kessel in het tijdperk Graafschap Kessel), nieuwe vriendschapsbanden bekrachtigd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

 • Hagelkruis Kessel
 • Kasteel Keverberg
 • Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk
 • Sint-Anthoniusmolen
 • Kasteel van Oijen, ook wel genoemd Huize Oijen, uit de 12de eeuw was vroeger omgracht. Het huidige kasteel stamt uit begin 1600. De eigenaar van Kasteel Oijen had zitting in de Staten van het Overkwartier, een deel van het hertogdom Gelre.
 • Kasteel Oeverberg, ook wel genoemd Huize Oeverberg, is een kasteelachtig herenhuis, gebouwd 1870-1872 door baron mr. F.H.K.E. van Keverberg van Kessel.
 • Kasteel De Putting is een voormalig kasteel in Kessel-Hout uit de late middeleeuwen. De fundamenten zijn teruggevonden en gedeeltelijk nog intact aanwezig. De Putting, omgeven door een gracht met ophaalbrug werd in 1849 afgebroken omdat de toenmalige eigenaresse Helena Gertruidis barones van Erp-van Voorst tot Voorst er geen pachter meer voor kon vinden. Ze liet een nieuwe boerderij met dezelfde naam bouwen, de huidige boerderij De Putting, waarvoor materiaal en een hardstenen wapensteen van het afgebroken kasteel zijn gebruikt. De eigenaar van kasteel De Putting had zitting in de Staten van het Overkwartier, een deel van het hertogdom Gelre.
 • Gravenhof. Deze hoeve is in 1803 gebouwd op de fundering van een eerder Gravenhof. De boerenhoeve was tot aan het einde van de 19e eeuw met de burcht van Kessel verbonden. De graven van Kessel verbleven hier. 
 • Veers 11 is een gepleisterd patriciërshuis met verdieping en afgewolfd mansardedak gelegen in de buurtschap Veers. Het is een rijksmonument.
 • De Molenkapel is een kapel uit 1918. De molen brandde in 1944 af.
 • De Oude Kapel Kessel-Eik is de ruïne van een Onze-Lieve-Vrouwekapel. Het is na kasteel de Keverberg het oudste stenen gebouw in Kessel. De onderbouw, gemaakt van maaskeien, dateert mogelijk uit de vijftiende eeuw. Het gebouw is al voor de Tweede Wereldoorlog op de lijst van rijksmonumenten gezet vanwege historische en bouwtechnische aspecten.
 • De Nieuwe Onze-Lieve-Vrouwekapel in Kessel-Eik dateert uit 1892 en werd gerestaureerd in 1977, ze bevat een kopie van het 16e-eeuws Mariabeeld uit de Oude Kapel.
 • De Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk is een uit baksteen opgetrokken kruiskerk aan de in Kessel-Eik.
 • De Ave Maria kapel is een uit baksteen opgetrokken Mariakapel in Kessel-Oijen.
 • Straterhof in Kessel-Eik is een pand dat volgens de jaarankers in 1660 werd gebouwd.

• Wegkruis (rijks erkende monumentenlijst). Lokatie bij het kruispunt met de weg naar Helden, Provinciaalseweg Kessel.

• Boerenhoeve de Lanterd, Lanterdweg, Kessel. Ongeveer 3000 jaar voor Christus vestigde zich hier een groep mensen en stichtten een boerennederzetting. Vele euwen later, rond 1370 werd hier geheel op Gelders grondgebied, door graaf Willem IV van Horn, de landweer (Lanterd) aangelegd.   • Romeinse Villa, resten van Romeinse Villa, Maasstraat Kessel-Eik.

Zie ook[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Kessel is direct aan de Maas gelegen op een hoogte van ongeveer 20 meter. Een voormalige oude Maasbedding vormt nu de Tasbeek, welke ten noorden van Kessel in de Maas uitmondt. Ten noordwesten van Kessel ligt een reeks, deels beboste, rivierduinen.

Openbaar vervoer[bewerken]

Kessel en Kessel-Eik hebben een busverbinding met Venlo en Roermond in de vorm van lijn 77, gereden door Arriva.

Over de Maas vaart tussen Kessel en Beesel/Reuver een veerpont.

Trivia[bewerken]

Kessel is het zuidelijke eindpunt van de Middenpeelweg.

Geboren[bewerken]

 • Jean Clercx (1830-1894), advocaat, rechter, notaris, journalist en politicus (o.a. Tweede Kamerlid en burgemeester en wethouder van buurgemeente Maasbree)
 • Willem Adriaan II van Horne (Kessel, 1633 - 4 maart 1694) was een Nederlands meester-generaal der artillerie
 • Maria Carolina Hortense Mathilde de Keverberg van Aldenghoor (Kessel, 1858-1921), barones. Zij was de laatste telg van het adellijke geslacht De Keverberg.
 • Johan Belgicus van Horne graaf van Horne en baron van Kessel en Batenburg
 • Wim Rijvers (Kessel, 27 juli 1927 – Leveroy, 3 februari 2010) was een Nederlandse beeldhouwer.

Zie ook[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Baarlo, Helden, Kesseleik, Reuver (veerpont), Beesel (veerpont)

Externe links[bewerken]