Reuver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reuver
De Ruiver
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Reuver (Limburg)
Reuver
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Beesel Beesel
Coördinaten 51° 17′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,74 km²
Inwoners
(2021-01-01)
11.005[1]
(747 inw./km²)
Overig
Woonplaatscode 1949
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Sint Lambertuskerk in Reuver

Reuver (Limburgs: De Ruiver) is een dorp in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg dat deel uitmaakt van de gemeente Beesel. Het heeft ongeveer 11.005 inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 746 inw./km².

Reuver ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland. Reuver wordt verder ontsloten door de A73.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Reuver, de jongste kern binnen de schepenbank Beesel en Belfeld, werd voor het eerst genoemd in 1547. De naam is afgeleid van herberg De Rover, een middeleeuwse benaming voor roofvogel. In latere akten werd de herberg, vermoedelijk voorzien van een uithangbord met daarop een adelaar, door reizigers ook wel aangeduid als 'Aquila' en 'la Noire Aigle'.

In het plaatselijke dialect wordt het dorp De Ruiver genoemd (mét lidwoord). Men zegt gewoonlijk niet inne Ruiver, maar oppe Ruiver.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is in de middeleeuwen ontstaan op een kruising van wegen, namelijk de weg tussen Venlo en Roermond en een handelsroute tussen Antwerpen en Keulen. Vóór die tijd was er wel al verspreide bewoning in de oudere buurtschappen Leeuwen en Offenbeek. Reuver behoorde vanaf het ontstaan tot het Ambt Montfort en vanaf 1716 tot Staats-Opper-Gelre. In 1830 werd Reuver een zelfstandige parochie. Door de keramische industrie (dakpannen en greswaren) werd het aanzienlijk groter dan Beesel: het heeft tegenwoordig 4,5 maal zoveel inwoners.

In de 16e eeuw en 17e eeuw werd ten noorden van het dorp de Bentheimerschans (Brigittenschans) opgericht en ten westen de Lommerschans om bescherming te bieden in gevaarlijke tijden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ronkenstein, voormalige watermolen

Reuver ligt op het middenterras van de Maas, op een hoogte van ongeveer 24 meter. De kom van Reuver en Offenbeek wordt in het noorden begrensd door de in de Maas uitmondende Schelkensbeek, waarvan de vallei gekenmerkt wordt door broekbos. Ten noordwesten van Reuver vindt men nog enkele rivierduinen en het laagterras (Maasveld). Ten zuidwesten ligt op enkele rivierduinen het natuurgebied de Lommerbergen.

Naar het oosten toe vindt men een verkaveld land- en tuinbouwgebied en, vrijwel direct na de Duitse grens, een steilrand naar het hoogterras, dat bedekt wordt door het Brachter Wald, een uitgestrekt bosgebied met hoogten tot meer dan 60 meter. Hier loopt ook het Pieterpad.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De greswarenfabriek nabij de buurtschap Offenbeek, die gesticht was in 1899, werd begin 21e eeuw gesloten. Ook bestond in Reuver de Verfwaren- en Japanlakfabriek "Reuverine", welke in 1918 werd opgericht aan Rijksweg-Noord 53. Deze fabriek begon in een huis van omstreeks 1840, waaraan in 1930 een gebouw met sheddaken werd toegevoegd. De directeurswoning van deze fabriek, aan Rijksweg-Noord 51, werd gebouwd in 1902 en ontworpen door Caspar Franssen.

Tegenwoordig zijn er in Reuver twee bedrijventerreinen: Roversheide (ruim 36 ha) en Molenveld (24 ha). Deze terreinen bevatten vooral lichte bedrijvigheid. Ten zuidwesten van Reuver ligt een bungalowpark, De Lommerbergen genaamd.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het openbaar vervoer in Reuver wordt vanaf 11 december 2016 verzorgd door Arriva Personenvervoer Nederland en bestaat uit een buslijn die vanuit Reuver naar Beesel, Tegelen, Swalmen, Venlo en Roermond gaat. Tevens is er een treinverbinding van halfuurlijkse stoptreinen naar Nijmegen, Roermond en Venlo met nummer RS11. Via een veerpont over de Maas is Kessel te bereiken.

Lijn Bestemming Soort vervoer Bijzonderheden
66 Venlo - Tegelen - Belfeld - Reuver - Beesel - Swalmen - Roermond Streekbus
RS11 Roermond - Swalmen - Reuver - Tegelen - Venlo - Venray - Boxmeer - Nijmegen Stoptrein
Veerdienst Beesel - Kessel Veerpont
Veerdienst Beesel - Neer Veerpont Alleen geschikt voor fietsers en voetgangers

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse metalbands als Epica, After Forever, MaYaN, Trillium, HDK, Rage on Stage, Shtack en Hydranight komen uit Reuver.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks is er in het eerste weekeinde van september de traditionele Reuverse kermis. De brandweerkazerne aan de Kapellerweg is gebouwd in 1966. De bibliotheek in Reuver is onderdeel van de Groeibibliotheken Maas en Peel. Op 1 januari 2022 viel de PostcodeKanjer van 56,7 miljoen euro in Reuver.[3]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Belfeld, Kessel, Beesel, Bracht, Brüggen, Swalmen en Offenbeek

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]