Egchel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Egchel
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Egchel
Egchel
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Peel en Maas Peel en Maas
Coördinaten 51° 19′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,66 km²
Inwoners (2013) 1.141 (201.59/km2)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Egchel is een (kerk)dorp in de gemeente Peel en Maas, in de provincie Limburg en ligt vlak tegen Panningen aan. In 2008 overschreed Egchel de grens van duizend inwoners.

Etymologie[bewerken]

De naam Egchel heeft waarschijnlijk een ontwikkeling doorgemaakt van Achtel, Agell, Naichel, Achel, Aechell, Aggel en Eggel naar het huidige Egchel. De naam is samengesteld uit de woorden aha en lo. Aha betekent water, een lo is een bos op zanderige grond en meestal vlak bij een nederzetting gelegen. Egchel betekent dus "Het op zandgrond gelegen bosje bij het water".

Geschiedenis[bewerken]

In Egchel zijn diverse oudheidkundige voorwerpen gevonden uit de vijfde en de achtste eeuw. Het gebied zou in vroeger tijden een jachtgebied geweest zijn. De landweer (verdedigingswal) is een van de oudste nog zichtbare sporen uit vroegere tijden. Hiervan zijn nog restanten te zien op Keuperhei, Egchelheide en Heide. Vanaf de jaren twintig werd geprobeerd een eigen parochie op te zetten en sinds 1948 heeft Egchel een eigen kerk. Egchel staat bekend om zijn grote tuinbouwbedrijven, waaronder een komkommerbedrijf en een groot paprikabedrijf.

Per 1 januari 2010 maakt Egchel, als kern uit de voormalige gemeente Helden, deel uit van de gemeente Peel en Maas.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Egchel ligt op hoge zandgrond op een hoogte van ongeveer 33 meter.

Naar het noorden toe ligt Egchel dicht tegen de bebouwing van Panningen en Helden aan. In het oosten ligt het Boekenderbos en in het zuidwesten de Egchelse Heide, een grootschalig ontginningsgebied, begrensd door het Afwateringskanaal Meijel-Neer aan de Maas. Landbouw en grootschalige tuinbouw zijn de belangrijkste activiteiten in Egchel.

Verenigingsleven[bewerken]

Egchel kent sinds 2004 een eigen popfestival, EGOpop genaamd. Dit wordt georganiseerd door mensen uit alle leeftijdscategorieën, waarvan de meesten uit Egchel zelf komen.

Er zijn zo'n 18 verenigingen actief, waarvan voetbalclub SV Egchel en Jongerenvereniging Jong Nederland Egchel beide zelfs meer dan 200 leden en/of vrijwilligers hebben. Jong Nederland heeft haar jaarlijkse hoogtepunt in een gezamenlijk zomerkamp en de voetbalclub organiseert jaarlijks op Pinksterzondag een voetbaltoernooi waar 60 teams uit het hele land aan deelnemen, en soms zelfs uit het buitenland. In 2008 bestaat deze vereniging 50 jaar en ter gelegenheid hiervan heeft historicus Henk Thiesen het boek "Oranje zonder Franje" geschreven, wat is verschenen met een oplage van 800 stuks. Eerder is van de hand van Henk Thiesen ook al het boek "Van Achell tot Egchel" verschenen, dat de gehele geschiedenis van Egchel beschrijft.

Geboren[bewerken]

  • Jac Naus (1913-1945), priester en verzetsstrijder.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Panningen, Helden, Roggel, Neer