Lutlommel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lutlommel
Gehucht in België Vlag van België
Lutlommel (België (hoofdbetekenis))
Lutlommel
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Lommel
Coördinaten 51° 14′ NB, 5° 21′ OL
Algemeen
Inwoners (2003) 2914
Detailkaart
Lutlommel (Limburg (Belgische provincie))
Lutlommel
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De Maagd der Armenkerk
De Maagd der Armenkerk
Portaal  Portaalicoon   België

Lutlommel is een gehucht van de Belgische stad Lommel, in de provincie Limburg. Het gehucht telde in 2003 2914 inwoners. Het is een zelfstandige parochie, gewijd aan de Maagd der Armen, zie Maagd der Armenkerk. Tegenwoordig is Lutlommel vooral te beschouwen als een uitgestrekte woonwijk van Lommel, met zeer veel alleenstaande woningen.

Hier zijn vele archeologische vondsten gedaan waaronder een Merovingisch grafveld uit de 7de eeuw. Lutlommel staat ook bekend om de zandgroeven met het fijnste zilverzand van Europa.

Sport[bewerken]

Voetbalploeg Lutlommel VV werd in 1938 boven het doopvont gehouden. Het sloot op 1 maart van dat jaar aan bij de KBVB. De ploeg werd in het seizoen 2009-2010 kampioen in eerste provinciale van Limburg en speelde daarna één seizoen in vierde klasse C van het Belgische nationale voetbal. In het seizoen 2011-2012 speelde Lutlommel VV opnieuw kampioen in eerste provinciale van Limburg. Dat seizoen speelde ze echter opnieuw kampioen waardoor ze in het seizoen 2012-2013 voor de tweede maal mochten aantreden in het nationale voetbal.

Verenigingsleven[bewerken]

Lutlommel telt tal van socio-culturele verenigingen, jeugdverenigingen, ...

  • KAV Lutlommel
  • KSA Lutlommel
  • KWB Lutlommel
  • Curieus Lutlommel
  • Verenigde Lutlommelaren
  • VKSJ Lutlommel

Vroeger telde Lutlommel ook veel 'wijkverenigingen'. Deze wijken kwamen dan tegen elkaar uit in enkele evenementen zoals de Wijkenkamp, Jeugdwijkenkamp en Wijkenquiz. De meeste van deze wijken zijn niet meer actief. Vroegere wijken: Rodesch (Rond De Schans), Om 't Slachthuis, Torenhaan, Vijverdijk, Leukendijk, Noll, L.E.S., 't Verloren Boske

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Lommel Centrum, Heide-Heuvel, Barrier, Holheide