Station Doetinchem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
    Doetinchem   
Het station in 2018
Het station in 2018
Afkorting Dtc
Opening 15 juli 1885
Perrons 1
Perronsporen 2
Lijn(en) Winterswijk - Zevenaar
Doetinchem - Hengelo GOLS (opgebroken)
Stadsbus 1, 2
Streekbus 23, 24, 27, 28, 29, 40, 51, 74, 82
schoolbussen: 623, 627, 651, 656, 682
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
Breng
- Busvervoerder Arriva
Breng
Reizigers 7.283 (2013) per dag
Coördinaten 51° 58′ NB, 6° 18′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Doetinchem
Station Doetinchem
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Doetinchem is het belangrijkste spoorwegstation in Doetinchem aan de spoorlijn WinterswijkZevenaar. Het station, van het type GOLS groot, werd geopend op 15 juli 1885. Het huidige stationsgebouw is van recentere datum.

Ieder halfuur stopt hier de stoptrein Arnhem – Winterswijk, die wordt geëxploiteerd door Arriva. Deze verbinding wordt doordeweeks tot 20:00 aangevuld met ieder halfuur een stoptrein Arnhem – Doetinchem, die wordt geëxploiteerd door Breng. Tot 9 december 2012 werden beide verbindingen geëxploiteerd door Syntus. Per diezelfde datum werden het loket en de wachtruimte in het station gesloten.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
30700 Stoptrein (Breng) Arnhem CentraalDoetinchem Rijdt onder de naam brengdirect en rijdt niet in de avonduren (na 20.00 uur) en het weekend. Verzorgt samen met Arriva een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
30900 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalDoetinchemWinterswijk Verzorgt samen met brengdirect doordeweeks tot 20.00 uur een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.

In de gemeente Doetinchem bevinden zich verder nog de stations Doetinchem De Huet, Wehl en Gaanderen. Tot 1985 was er in plaats van station Doetinchem De Huet het station Doetinchem West, dat gelegen was tussen de stations Doetinchem en het huidige Doetinchem De Huet.

Direct naast station Doetinchem bevindt zich het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum.

Voor- en natransport[bewerken]

Bij het station is een busstation, vanwaar verschillende stads- en streeklijnen vertrekken. Al deze diensten worden door Arriva gereden sinds de consessieovergang eind 2010, met uitzondering van lijnen 27 en 29 die gedeeltelijk ook door Breng gereden worden.

Lijn Route Bijzonderheden
1 Station - Overstegen - Slingeland Ziekenhuis - Centrum - De Huet Rijdt niet 's avonds en in het weekend
2 Station - Centrum - Dichteren - De Huet Rijdt niet 's avonds en in het weekend
23 Doetinchem - Zelhem - Ruurlo - Borculo Rijdt op weekdagen tussen 7-11 en 12-16:30 en op zondagavond via de Leostichting
Rijdt 's avonds en in het weekend via de wijk Overstegen
24 Doetinchem - Braamt - Zeddam - 's-Heerenberg
27 Doetinchem - Doesburg - Giesbeek - Velp - Arnhem CS Wordt afwisselend gereden door Arriva en Breng
28 Doetinchem - Etten - Ulft - Gendringen
29 Doetinchem - Doesburg - Rheden - Velp - Arnhem CS Rijdt niet doordeweeks na 20:00, zaterdagavond en op zondag. Wordt afwisselend gereden door Arriva en Breng
40 Doetinchem - Gaanderen - Terborg - Silvolde - Breedenbroek - Dinxperlo Rijdt 's avonds en in het weekend alleen tussen Terborg en Dinxperlo
51 Doetinchem - Hengelo - Vorden
74 Doetinchem - Varsseveld - Lichtenvoorde - Groenlo - Eibergen - Haaksbergen - Enschede Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
82 Doetinchem - Langerak - Hummelo - Steenderen - Warnsveld - Zutphen
623 Doetinchem ← Zelhelm ← Wolfersveen ← Veldhoek ← Ruurlo ← Borculo Schoolbus, 3 ritten naar station Doetinchem en 2 ritten van station Doetinchem naar het Graafschap College
627 Doetinchem ← Keppel ← Drempt ← Doesburg ← Angerlo ← Giesbeek Schoolbus, 1 rit begint in Giesbeek en 1 rit begint in Doesburg
651 Doetinchem ← Velswijk ← Hengelo ← Vorden ← Lochem Schoolbus, 1 rit begint in Lochem en 1 rit begint in Hengelo
Vanuit Doetinchem: 1 rit naar Hengelo en 1 rit naar Slingeland Ziekenhuis
656 Doetinchem - Hengelo - Zutphen - Voorst - Apeldoorn Schoolbus, rijdt 's ochtends naar Apeldoorn en 's middags weer terug naar Doetinchem
682 Doetinchem - Hummelo - Steenderen - Warnsveld - Zutphen Schoolbus, rijdt alleen 1 rit in de richting Doetinchem

Verder zijn er parkeervoorzieningen voor auto's, een onbewaakte fietsenstalling en fietskluizen. In Doetinchem en een deel van de omgeving rijdt tevens de Regiotaxi.

Vernieuwing station[bewerken]

Treinen van Arriva en Breng op het vernieuwde perron (2017)

In 2014 werd begonnen met de verbreding van het middenperron. Tot 28 augustus 2016 is gewerkt aan een verbreding van het perron en de aanleg van een opstelspoor waar Breng vier treinstellen kan opstellen. In de nazomer van dat jaar werd de fietsenstalling uitgebreid en de verkeerssituatie rondom het Stationsplein verbeterd.