Station Elst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Elst   
Station Elst
Afkorting Est
Opening 15 juni 1879
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Perrontoegang vrij
Toegang vrij
Spoorlijn(en) Betuwelijn
Arnhem - Nijmegen
Streekbus(sen) 35 & 331
Buurtbus(sen) 556
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva & NS
- Busvervoerder Breng
Reizigers 4196 (2018)[1] per dag (NS)
Ligging
Plaats Elst
Coördinaten 51° 55′ 0″ NB, 5° 51′ 18″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Elst (Nederlands spoorwegstation)
Station Elst
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Nieuwe overkapping station Elst; 17 april 2017.

Station Elst is een spoorwegstation in Elst aan de spoorlijn Arnhem - Nijmegen (geopend 15 juni 1879).

Het station is beginpunt van de Oostelijke Betuwelijn (Elst – TielGeldermalsen; geopend 1 november 1882), hoewel de treindienst op die lijn begint in Arnhem.

Station Elst heeft 3 sporen, een wachtruimte plus losse abri's. Aan het station ligt een bushalte. Aan de oostzijde zijn een fietsenstalling en een parkeergarage gebouwd.

In de tijd dat de Betuwelijn een belangrijke betekenis voor het goederenvervoer had, bezat het station Elst een rangeerterrein (zonder rangeerheuvel). De sporen zijn in de jaren 1980 opgebroken, en sinds de aanleg van de tunnels is de locatie niet meer zichtbaar. Er zijn plannen om op de locatie van het voormalige rangeerterrein een polikliniek van Rijnstate te bouwen, hierbij zal de locatie in Arnhem Zuid gaan sluiten.[bron?] Er wordt onderzocht of dit haalbaar is, dit onderzoek zal waarschijnlijk tot eind 2019 duren.

De treinen vanaf de Betuwelijn moeten voor binnenkomst in Elst het spoor richting Nijmegen kruisen. Omdat het traject Arnhem CentraalNijmegen vrij druk is, werd besloten om de treinen vanaf de Betuwelijn een eigen vertrekspoor met perron in Elst kunnen krijgen. Dit is een kopspoor waardoor de treinen naar de Betuwe niet meer vanuit Arnhem vertrekken maar vanuit Elst. In het begin van 2014 werd begonnen met de bouw van het derde spoor. Sinds eind 2014 kan het derde spoor gebruikt worden. Vanaf dienstregeling 2017 is het kopspoor in gebruik genomen, waarbij in de daluren Elst eenmaal per uur het eindpunt van de treindienst Arnhem Centraal - Tiel is.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

In dienstregeling 2022 stoppen de volgende treinseries te Elst:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6600 Sprinter (NS) DordrechtBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenElstArnhem Centraal Rijdt niet ’s avonds en op zondag tussen Nijmegen en Arnhem Centraal.
7600 Sprinter (NS) WijchenNijmegenElstArnhem CentraalZutphen 's Avonds en op zondag alleen tussen Nijmegen en Zutphen
23400 Intercity (NS) Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Stopt richting Utrecht Centraal niet in Veenendaal-De Klomp en Driebergen-Zeist.
31100 RS 33 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalElstTiel Stopt niet te Arnhem Zuid. In de daluren eenmaal per uur Elst - Tiel.

Tunnel[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorverbinding tussen Arnhem en Nijmegen is een drukke verbinding, om het reguliere verkeer minder te belasten met het treinverkeer zijn er twee tunnels gebouwd. Een tunnel naast het perron op de plaats van de oude spoorovergang wordt uitsluitend gebruikt door fietsers en voetgangers, en een slingertunnel voor het gemotoriseerde verkeer. Dit is een van de weinige slingertunnels in de wereld die op deze manier is aangelegd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De zanger en componist Pierre Kartner werd in 1935 geboren in een woning bij station Elst, waar zijn vader werkzaam was als stationschef.

Zie de categorie Elst train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.