Station Elst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Elst   
Station Elst; circa 1930.
Station Elst; circa 1930.
Afkorting Est
Opening 15 juni 1879
Perrons 2
Perronsporen 3
Lijn(en) Betuwelijn
Arnhem - Nijmegen
Streekbus 35, 331
Nachtbus 831
Vervoerder(s) NS (trein)
Arriva (trein)
Breng (bus)
Reizigers 3803 (2016)[1] per dag (NS)
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 51′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Elst
Station Elst
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Nieuwe overkapping station Elst; 17 april 2017.

Station Elst is een spoorwegstation in Elst aan de spoorlijn Arnhem - Nijmegen (geopend 15 juni 1879).

Het station is beginpunt van de Oostelijke Betuwelijn (Elst – TielGeldermalsen; geopend 1 november 1882), hoewel de treindienst op die lijn begint in Arnhem.

Station Elst heeft 3 sporen, een wachtruimte plus losse abri's en een kiosk annex cafetaria, "Het Spoortje". Aan het station ligt een bushalte. Aan de oostzijde zijn een fietsenstalling en een parkeergarage gebouwd.

In de tijd dat de Betuwelijn een belangrijke betekenis voor het goederenvervoer had, bezat het station Elst een rangeerterrein (zonder rangeerheuvel). De sporen zijn in de jaren 1980 opgebroken, maar de locatie is met enige moeite nog zichtbaar. Er zijn vergevorderde plannen om op de locatie van het voormalige rangeerterrein het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Overbetuwe te bouwen.

De treinen vanaf de Betuwelijn moeten voor binnenkomst in Elst het spoor richting Nijmegen kruisen. Omdat het traject ArnhemNijmegen vrij druk is, werd besloten om de treinen vanaf de Betuwelijn een eigen vertrekspoor met perron in Elst kunnen krijgen. Dit is een kopspoor waardoor de treinen naar de Betuwe niet meer vanuit Arnhem vertrekken maar vanuit Elst. In het begin van 2014 werd begonnen met de bouw van het derde spoor. Sinds eind 2014 kan het derde spoor gebruikt worden.

Treinen[bewerken]

In dienstregeling 2018 stoppen de volgende treinseries te Elst:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4400 Sprinter 's-HertogenboschNijmegenElstArnhem Centraal Rijdt niet ’s avonds tussen Nijmegen en Arnhem Centraal. In ’s-Hertogenbosch gekoppeld aan serie 6600 van/naar Dordrecht.
7600 Sprinter WijchenNijmegenElstArnhem CentraalZutphen 's Avonds en op zondag alleen tussen Nijmegen en Zutphen
23400 Intercity Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag in de richting van Nijmegen.
31100 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalElstTiel Stopt niet te Arnhem Zuid. In de daluren eenmaal per uur Elst - Tiel.

Op 1 april 2005 had Syntus de exploitatie van de treindienst op de lijn ArnhemTiel van NS overgenomen. Sinds 9 december 2012 exploiteert Arriva de lijn.

Tunnel[bewerken]

De spoorverbinding tussen Arnhem en Nijmegen is een drukke verbinding, om het reguliere verkeer minder te belasten met het treinverkeer zijn er twee tunnels gebouwd. Eén tunnel naast het perron op de plaats van de oude spoorovergang wordt uitsluitend gebruikt door fietsers en voetgangers, en een slingertunnels voor het gemotoriseerde verkeer. Dit is een van de weinige slingertunnels in de wereld die op deze manier is aangelegd.

Trivia[bewerken]

De zanger en componist Pierre Kartner werd in 1935 geboren op Station Elst, waar zijn vader werkzaam was als stationschef.