Pierre Kartner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierre Kartner
Pierre Kartner als Vader Abraham
Algemene informatie
Volledige naam Petrus Antonius Laurentius Kartner
Geboren Elst, 11 april 1935
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1967 - heden
Genre(s) Levenslied, carnaval
Beroep Zanger, componist, muziekproducent
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Petrus Antonius Laurentius (Pierre) Kartner (Elst, 11 april 1935), voornamelijk bekend als Vader Abraham, is een Nederlandse zanger, componist en producer van amusementsliedjes. Hij is ook de man achter het succes van talloze artiesten in het levensliedgenre.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Kartner is geboren op het station van Elst, als zoon van stationschef Wilhelmus Arnoldus Kartner (1896-1986). Hij stamt uit een familie van militairen en veldwachters die in de vroege 19e eeuw vanuit Maagdenburg via Roermond en Utrecht in het oosten van Noord-Brabant belandde. Generaties lang woonde de familie in Helenaveen, van waaruit de vader van Pierre naar Elst vertrok. De naam van de familie is zeer waarschijnlijk afgeleid van het Duitse Gärtner, tuinder.[1]

Toen Pierre Kartner acht was, won hij zijn eerste talentenjacht. Hij werkte in een chocoladefabriek als chocoladegieter in Hoboken, een baan waarmee hij zo weinig verdiende, dat hij soms chocolade morste op zijn overall om er thuis hagelslag van te maken.[2] Verder werkte hij als banketbakker en baatte hij een frietkraam uit.

In de jaren zestig deed Kartner ervaring op als artiest in het trio The Headlines, later The Lettersets genoemd. Na het uiteenvallen van die groep was Pierre een tijdje plugger voor platenmaatschappij Negram. Vervolgens werkte hij vanaf omstreeks 1967 voor die maatschappij als producer.

Als Lord Wanhoop nam hij een aantal "schuine" en dubbelzinnige liedjes op zoals Kruidendokter, Lily Marleen, Tonia en In het bad met Violetta (refrein: "Niet te heet, niet te koud").[3] Ook onder namen als Pierre, The Headlines, The Lettersets, Het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie, De Uilen, Duo Venus & Penis en Duo X (samen met Annie de Reuver) produceerde hij talloze platen voor het Dureco- en Elf Provinciën-label, waarop hij vaak zelf de zang verzorgde. Samen met Ad Nijkamp vormde Pierre Kartner het gelegenheidsduo De Dikke & De Dunne en namen zij de single Ik zal nooit meer dronken wezen op. Die samenwerking zou later de basis vormen voor het ontstaan van de figuur Vader Abraham en de zeven zonen.

Ook probeerde Kartner artiesten als Willemien, Joke en Ben en De Kermisklanten aan een doorbraak te helpen. Het leverde enkele bescheiden succesjes op, maar de grote klapper maakte hij pas in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen is voor jou te laat.

In de loop van de jaren zeventig was hij de man achter onder meer Ben Cramer (De clown) (De clown is oorspronkelijk geschreven door Georges Chatelain Allez viens on danse en Kartner schreef de Nederlandse tekst voor Ben Cramer[4]), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou het erg zijn lieve opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De oude muzikant, gezongen door Ben Cramer, en voor het Eurovisiesongfestival 2010, Ik ben verliefd (Sha-la-lie), uitgevoerd door Sieneke.

"Vader Abraham"[bewerken | brontekst bewerken]

Met de carnavalskraker Vader Abraham had zeven zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Bij het eerste televisieoptreden bestond de in de haast bij elkaar geroepen groep van zeven zonen nog uit vijf mannen en twee (verklede) vrouwen. Hierna werd de groep Vader Abraham en zijn goede zonen gedoopt en vanaf dat moment begeleidden Ad Nijkamp, Ben van Dongen, Bram Stukje en Hans Lauwen Pierre Kartner. Ze scoren een reeks van top 10-hits als Pootje baaien, Jij en ik blijven bestaan, Vader Abraham had zeven zonen, Olleke bolleke en Uche uche. De groep viel door financiële perikelen rond 1973 uiteen, waarna Ad Nijkamp als enige goede zoon overbleef en het management rond Pierre Kartner op zich nam. Op dat moment stond ook De Vader Abraham Show onder andere in de Rotterdamse Ahoy. Daarin traden onder anderen Jacques Herb, De Kermisklanten, Ben Cramer, De Gebroeders Brouwer, Mieke en Het Vader Abraham Showorkest op.

Kartner had ook solo-hits als Vader Abraham met onder andere In de C-klasse, In 't kleine café aan de haven en 't Smurfenlied. Beide laatste nummers waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van 't Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't kleine café aan de haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen.

Vanaf de late jaren tachtig werd Kartners succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maken, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Kartner wijt dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden.

Een andere hit was Wij zijn de Wuppies. Albert Heijn en Johan Vlemmix, die rond het WK van 2006 een Wuppie-actie en Wuppie-lied hadden, vochten samen daarover voor de rechter een geschil uit. Vlemmix moest zijn single terugtrekken.

Kartner berekende zelf dat ongeveer twee miljard mensen hem ondertussen moeten kennen.[5]

Op 5 februari 2016 won Vader Abraham de “Carnavalskneiter” van RadioNL met zijn single Wittewattetis Gewittetnie.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Politicus Hendrik Koekoek (links) en Pierre Kartner in 1974, met hun gouden plaat voor Den Uyl is in den olie

Kartner heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl is in den olie (een knipoog naar de oliecrisis, de olieboycot door de Arabische landen vanwege de houding van de westerse wereld tegenover hun conflict met Israël, waarin Nederland toen verzeild was geraakt) waarin hij PvdA-minister-president Joop den Uyl dronken noemde. Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong. In 1975 volgden Wat doen we met die Arabieren hier en Hoera retteketet (een hoeraatje voor het kabinet) en in 1976 Het leger der werkelozen. De single Wat doen we met die Arabieren hier was echter zo controversieel dat deze uit de handel werd genomen. Pierre Kartner werd beschuldigd van racisme. Hij dook een tijdje onder. Op internet is het nummer echter te vinden.

Op 16 februari 2002 bracht Kartner de single Wimmetje gaat, Pimmetje komt[6] uit, waarin Kartner samen met Pim Fortuyn een duet zong. Het werd een bescheiden hit en kwam tot positie 88 in de Mega Top 100.

Andere single-weetjes[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 1992 verscheen er een single van de 7 Sons met de titel Vater Abraham Ist Tot, een parodie op James Brown Is Dead van L.A. Style.
 • In 2005 bracht Vader Abraham zijn Smurfenlied opnieuw uit in België, samen met de groep Dynamite. Het nummer werd een succes en kwam tot de dertiende plaats in de Belgische hitparade.[7]
 • In 2007 schreef en zong hij (als bekende inwoner van Breda) het lied Breda jij bent de mijne, ik blijf de jouwe, speciaal voor de opening van de Haven op 30 juni en 1 juli 2007 in Breda.
 • In 2008 nam hij In 't kleine café aan de haven opnieuw op met de titel Daar In Dat Rookvrije Café vanwege het rookverbod dat per 1 juli van dat jaar van kracht is.
 • Pierre Kartner heeft meer hits gescoord in de Nationale Hitparade dan welke artiest of groep dan ook, namelijk 69. Drie daarvan belandden op de eerste plaats: Zou het erg zijn, lieve opa (met Wilma), Den Uyl is in den olie (met Boer Koekoek) en 't Smurfenlied (met de Smurfen).
 • In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen die Kartner heeft mogen ontvangen in Nederland:

 • Vader Abraham beeld-Wim Vis, voor zijn verdiensten in de Nederlandse muziek
 • De Kluwer International Award (De 1e en enige)
 • Exportprijs (Niet in zijn bezit want Pierre heeft deze geweigerd)
 • De Gouden Roos
 • De Edith Piaf-prijs (1973)
 • Het Harpoentje (1974: het eerste Harpoentje)
 • De Edison (1974: in de jury o.a. Willem Duys en Jip Golstein)
 • De Gouden Harp (1978)
 • De Gouden Kanjer (1989: door Frank Masmeijer - NCRV)
 • Het Gouden Hart van Rotterdam (1992: voor heel z'n oeuvre)
 • De Zilveren Haring (1992: de 1e)
 • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (april 2000)
 • De Gouden Kabouter Award (maart 2006)
 • De TrosKompas Oeuvre Award en van Buma NL een Lifetime Achievement Award (juni 2014: voor zijn gehele oeuvre)
 • Buma NL Lifetime Achievement Award (september 2014: deze prijs is toegekend door vakgenoten)
 • De Omroep Brabant Oeuvreprijs (februari 2015: uitgereikt tijdens het programma 3 Uurkes Vurraf i.v.m. 80ste verjaardag)
 • Single Wittewattetis Gewittetnie is in februari 2016 uitgeroepen tot Puur NL Carnavalskraker 2016 en ook tot Carnavalskneiter 2016 door luisteraars en kijkers van TV Oranje en RadioNL

Discografie als Vader Abraham[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Vader Abraham en zijn goede zonen 1973 24-02-1973 9 4 met zijn goede zonen
Zo is het leven 1973 10-11-1973 20 6
In Smurfenland 1977 03-12-1977 1(4wk) 19 met de Smurfen
De wonderlijke Wuppie wereld 1981 05-09-1981 37 5 met de Wuppies
Together forever 1990 13-10-1990 55 10 met de Smurfen
Vader Abraham totaal 1993 27-02-1993 40 8 Verzamelalbum
Lach naar de wolken 1994 26-11-1994 67 7 als Pierre Kartner
25 Jaar: Zijn 36 grootste successen 1995 11-11-1995 76 8 Verzamelalbum
30 jaar Vader Abraham 2000 11-03-2000 88 2 Verzamelalbum
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Gefeliciteerd Vader Abraham! - 80 jaar 2015 04-04-2015 167 3*

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hallo, mijnheer den Uil je onderbroek is vuil 1969 22-02-1969 21 3 als De Uilen
In gedachten zie ik 't kerkje weer 1969 01-11-1969 25 4 als Duo X / met Annie de Reuver
Niemand kan ons toch scheiden 1970 09-05-1970 23 3 als Duo X / met Annie de Reuver /
#27 in de Hilversum 3 Top 30
Laat me niet alleen 1970 15-08-1970 tip - als Duo X / met Annie de Reuver
Kijk in mijn ogen 1970 19-09-1970 35 3 als Duo X / met Annie de Reuver
Heb je nog een bloemetje voor m'n knoopsgat, schat? 1971 30-01-1971 20 5 als Toon & Herman (met Jan Krispijn) /
#24 in de Hilversum 3 Top 30
Vader Abraham had zeven zonen 1971 20-02-1971 11 4 met zijn zeven zonen /
#11 in de Hilversum 3 Top 30
(Baaie baaie) Pootje baaien 1971 17-04-1971 34 2 met zijn zeven zonen
Zou het erg zijn lieve opa 1971 05-06-1971 1(2wk) 15 met Wilma /
#1 in de Daverende 30
Jij en ik blijven bestaan (de wereld zal toch ooit vergaan) 1971 09-10-1971 10 10 met zijn goede zonen /
#8 in de Daverende 30
'n Tied van komen, 'n tied van gaan 1971 1971 ? ? met zijn goede zonen
Olleke bolleke 1972 29-01-1972 2 7 met zijn goede zonen /
#3 in de Daverende 30
Ajax, leve Ajax! 1972 10-06-1972 25 4 met zijn goede zonen /
#27 in de Daverende 30
Zo is het leven 1972 30-09-1972 20 7 #27 in de Daverende 30
Veronica 538 1972 07-10-1972 9 9 met zijn goede zonen, Jacques Herb & de Makkers /
#18 in de Daverende 30 / Alarmschijf
Vader Abraham 1972 02-12-1972 tip2 - met zijn goede zonen
Uche uche 1973 17-02-1973 6 7 met zijn goede zonen /
#9 in de Daverende 30
Bedankt lieve ouders 1973 19-05-1973 18 8 #23 in de Daverende 30
Ajax wint de Europacup 1973 26-05-1973 tip4 - met zijn goede zonen
Haremlied (Je kijkt van top tot teen) 1973 06-10-1973 21 5 met zijn goede zonen /
#25 in de Daverende 30
Kinderogen 1973 01-12-1973 13 7 #15 in de Daverende 30
Ay-ay-ay Don José 1974 05-01-1974 19 6 als Vader Abraham Show Orkest /
#22 in de Daverende 30
Den Uyl is in den olie 1974 26-01-1974 1(2wk) 8 met Boer Koekoek /
#1 in de Daverende 30
Koekoeroekoekoe Paloma 1974 27-04-1974 19 6 als Vader Abraham Show Orkest /
#20 in de Nationale Hitparade
In de C-klasse 1974 11-05-1974 19 7 #25 in de Single Top 100 /
gepersifleerd door Andre van Duin
Die ene herinnering 1974 15-06-1974 tip6 -
Maar in m'n tuin daar bloeit een roos 1974 05-10-1974 tip20 -
Geven voor leven 1974 30-11-1974 19 5 #18 in de Nationale Hitparade
Hoera retteketet (een hoeraatje voor het kabinet) 1975 01-02-1975 28 3 #22 in de Nationale Hitparade
Camp 1975 22-03-1975 tip18 - als Vader Abraham Show Orkest
Wat doen we met die Arabieren hier? 1975 1975 -- - Uit de handel genomen
Zomertijd 1975 12-07-1975 14 7 met Mieke /
#15 in de Nationale Hitparade
In 't kleine café aan de haven 1976 03-01-1976 16 8 #19 in de Nationale Hitparade
Het leger van werkelozen 1976 31-01-1976 10 7 met Mieke, De Kermisklanten & Weesper Mannenkoor /
#9 in de Nationale Hitparade
Niet elke oester heeft een parel 1976 24-04-1976 tip2 - met Mieke
Als je wilt weten wie ik ben 1976 14-08-1976 28 4 #27 in de Nationale Hitparade
Mooi Griekenland 1976 25-12-1976 24 6 #25 in de Nationale Hitparade
Adeile 1977 05-02-1977 23 4 #23 in de Nationale Hitparade
Sta even stil 1977 14-05-1977 23 4 #25 in de Nationale Hitparade
Oh Mario 1977 06-08-1977 tip4 -
't Smurfenlied 1977 15-10-1977 1(7wk) 17 #1 in de Nationale Hitparade
Smurfenbier 1978 21-01-1978 5 6 #4 in de Nationale Hitparade /
Alarmschijf
Mary Rose 1978 10-06-1978 20 7 #23 in de Nationale Hitparade
Als je weggaat 1978 25-11-1978 34 3 #33 in de Nationale Hitparade
Nee daar trappen we niet in 1979 03-02-1979 17 5 #12 in de Nationale Hitparade
Hij was goed voor z'n moeder 1979 02-06-1979 tip - met 5 PK /
#45 in de Nationale Hitparade
999 1979 15-09-1979 37 3 met 5 PK /
#40 in de Nationale Hitparade
Ring ring ring 1979 08-12-1979 tip17 - #43 in de Nationale Hitparade
Laat de Russen maar komen / Aa'me hoelala 1980 02-02-1980 19 4 #18 in de Nationale Hitparade
De havens van Rotterdam 1980 22-03-1980 tip9 -
Bedankt piraten 1980 21-06-1980 38 3 #22 in de Nationale Hitparade
Mijn dorpje Elst bij Nijmegen 1980 27-09-1980 tip2 - #30 in de Nationale Hitparade
Vrede 1981 03-01-1981 29 3 met Donna Lynton & het koor Standfaste /
#11 in de Nationale Hitparade
Wij zijn de Wuppies 1981 04-07-1981 21 6 met de Wuppies /
#14 in de Nationale Hitparade
Liefde is als een roos 1981 - met Dennie Christian /
#38 in de Nationale Hitparade
In het zuiden 1982 30-01-1982 32 3 #28 in de Nationale Hitparade
Vraag 't aan de dieren 1982 08-05-1982 tip20 -
We hebben allemaal een neus 1982 16-10-1982 tip - #8 in de Nationale Hitparade
Ja, ja ik voel 't al 1983 08-01-1983 tip2 - #35 in de Nationale Hitparade
De fanfare / Als we gaan... 1983 21-01-1984 tip13 -
Ik leef om te leven 1984 28-07-1984 tip21 -
Musica 1984 17-11-1984 tip14 - als Pierre Kartner /
#46 in de Nationale Hitparade
Brinkman, minister Brinkman....... 1985 26-01-1985 15 6 #12 in de Nationale Hitparade
Het derde been van Vandersteen 1986 04-01-1986 tip10 - #45 in de Nationale Hitparade
Ik breng geen bloemen voor je mee... 1987 17-01-1987 tip3 - met Barry Hughes /
#38 in de Nationale Hitparade
Het apenlied (Rare mensen) 1987 12-09-1987 tip2 - #47 in de Nationale Hitparade
Ik ben nog steeds verliefd op jou 1987 26-12-1987 tip13 - #61 in de Nationale Hitparade
Waarom huil je nou 1988 08-10-1988 tip3 - met Tessa /
#38 in de Nationale Hitparade
Zorg dat je met kerstmis nooit alleen bent 1988 - met Tessa /
#80 in de Nationale Hitparade
Sjaan, je moet vanavond maar niet wachten 1989 07-01-1989 tip3 - #38 in de Nationale Hitparade
Op de deksel van de jampot... 1990 03-02-1990 28 6 #19 in de Nationale Hitparade
Doe mij maar na 1990 17-11-1990 37 3 met de Smurfen /
#32 in de Nationale Hitparade
Door jou heb ik 's nachts koude voeten 1991 19-01-1991 tip6 - #46 in de Nationale Hitparade
Vandaag zal heel de wereld even anders zijn 1992 15-02-1992 27 4 #19 in de Nationale Hitparade
We gaan naar Zweden 1992 06-06-1992 tip13 - #48 in de Nationale Hitparade
Dicht bij elkaar 1992 26-12-1992 36 3 met Carry Tefsen /
#28 in de Nationale Hitparade
Mien, laat de liefde aan me zien 1993 13-02-1993 26 4 #21 in de Nationale Hitparade
Greetje, jij maakt ons gek 1994 15-01-1994 tip5 - #33 in de Mega Top 50
Van Breda tot aan Maastricht 1995 28-01-1995 tip8 -
Als je inlegkruisje maar goed zit 1996 03-02-1996 27 3 #21 in de Mega Top 50/100
Nu zijn we alle twee artiesten 1996 12-10-1996 16 4 met Frans Bauer /
#11 in de Mega Top 50/100
Met z'n allen Montignacen 1998 07-02-1998 tip23 - #92 in de Mega Top 50/100
Adios mijn vriend 1998 13-06-1998 31 2 met Corry Konings /
#43 in de Mega Top 50/100
Tussen kroegen en kerken 2000 - #82 in de Mega Top 50/100
Wimmetje gaat, Pimmetje komt 2002 - met Pim Fortuyn /
#88 in de Mega Top 50/100
Dan zingen we 1,2,3 (waar zou toch de zevende hemel zijn) 2005 - #38 in de Single Top 100
Het moederlied 2005 - met Wesley /
#33 in de Single Top 100
't Smurfenlied 2005 - met Dynamite /
#61 in de Single Top 100
De engel 2011 - met De Mosselman /
#82 in de Single Top 100
Beste Koning 2012 -
Wittewattetis Gewittetnie 2016 -
Ik wil mijn gulden terug 2016 -
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Zou het erg zijn lieve opa 1971 14-08-1971 26 1 met Wilma
Olleke bolleke 1972 04-03-1972 15 2
Veronica 538 1972 11-11-1972 14 5 met Jacques Herb
Uche uche 1973 10-03-1973 8 8
Den Uyl is in den olie 1974 23-02-1974 15 5
In de C-klasse 1974 01-06-1974 27 1
In 't kleine café aan de haven 1976 21-02-1976 17 3
't Smurfenlied 1977 29-10-1977 1(5wk) 16
Smurfenbier 1978 28-01-1978 5 7
Mary Rose 1978 12-08-1978 24 1
Er klinkt muziek door de nacht 2003 19-07-2003 tip17 - met Wendy Van Wanten
't Smurfenlied 2005 23-07-2005 13 10 met Dynamite

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20
In 't kleine café aan de haven 564 785 1715 1127 1184 876 906 884 965 921 1414 1749 1603 1879 - 1913 - - - - - -
 1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Oorspronkelijk had hij geen echte baard maar alleen een zwarte sik en gebruikte een opplakbaard. In de loop der tijd liet hij zijn baard groeien en spoot hij deze bij een optreden steeds grijs. In 1974 tijdens een live uitzending van het NCRV-programma Geven voor leven liet hij zijn baard afscheren nadat de opbrengst boven de vijftig miljoen gulden was gekomen, hetgeen hij van tevoren had bezworen. Nadat de baard was afgeschoren, gaf Kartner aan niet echt blij te zijn met het verdwijnen van zijn handelsmerk. Tot de baard weer was aangegroeid gebruikte hij bij een optreden zolang een nepbaard.[8]
 • In 1978 was hij te gast in het Vlaamse praatprogramma Noord-Zuid van Mies Bouwman en Johan Anthierens die hem onheus bejegenden. Vooral Anthierens had veel kritiek op zijn commerciële instelling en bracht een gerucht naar voren dat Peyo nog geen auteursrechten in verband met 't Smurfenlied zou hebben ontvangen. De zanger voelde zich door Anthierens’ kritiek zo beledigd dat hij verontwaardigd de studio verliet.[9] Peyo meldde naar aanleiding hiervan dat er geen financieel geschil was.[10]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • Frijters, John: Als je wilt weten wie ik ben. (Zaandam, B.V. Flamingo Productions, 1977)
 • Versteegen, Christine: Vader Abraham. (Vaassen, Sanders Boekproducties, 1988)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pierre Kartner van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.