Alarmschijf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Alarmschijf is een titel die in Nederland wekelijks aan een bepaald nummer wordt gegeven om zo dit nummer extra in de belangstelling te zetten. Als een nummer wordt verkozen tot Alarmschijf wordt het vaker op de radio gedraaid dan andere nummers. Na een week krijgt weer een ander nummer de titel Alarmschijf. Oude Alarmschijven blijven meestal nog wel regelmatig te horen op de radio. Tegenwoordig is de Alarmschijf in Nederland te horen op Radio 538.

De Alarmschijf is ontstaan bij Radio Veronica als tip van het radiostation, nadat de dj's eerder individuele tips voor de Top 40 hadden gecreëerd. De eerste Alarmschijf stamt van 1 november 1969 en was Fleetwood Mac met Oh Well Part 1 & 2. Oorspronkelijk stond de Alarmschijf gelijk aan de nummer 1-positie in de Tipparade, enige jaren werd hier van afgeweken, tegenwoordig staat de Alarmschijf, indien deze nog niet in de Nederlandse Top 40 staat, op de nummer 1-positie van de Tipparade.

Geschiedenis[bewerken]

Het fenomeen Alarmschijf is een kopie van de toen al in de Verenigde Staten en Engeland gehanteerde term hit tips: platen die gegarandeerd de hitparades zouden 'binnenstormen', dit in tegenstelling tot de Hilversum 3 Troetelschijf, waarbij meestal platen gekozen werden die een zetje nodig hadden. Ook bij Radio Veronica was dit een eis om een plaat tot Alarmschijf te kunnen 'bombarderen'. De selectie van de Alarmschijf werd op donderdag uitgevoerd door de gezamenlijke Veronica-dj's onder mogelijke goedkeuring van baas Lex Harding, die ook zijn belangen had/heeft in de Stichting Nederlandse Top 40.

De op donderdag verkozen Alarmschijf betekende in de daaropvolgende week een gegarandeerde extra omzet van zo'n 5000 singles, omdat de dj's in discotheken en dergelijke de plaat meteen kochten en draaiden. De titel "Alarmschijf" was een commercieel belangrijke bijdrage in de omzet van platenmaatschappijen en artiesten.

Nadat de zeezender Radio Veronica op 31 augustus 1974 haar uitzendingen moest staken, was de Alarmschijf twee jaar lang niet te horen op de radio. Toen Veronica enkele jaren later terugkeerde als publieke omroep, werd de draad weer opgepikt. Overigens werd in de tussentijd wel gewoon elke week een Alarmschijf gekozen.

Op 5 oktober 1992 werd op Radio 3 de horizontale programmering ingevoerd en verdwenen de verschillende schijven van de diverse omroepen, met uitzondering van de Alarmschijf, die voortaan door alle omroepen werd gedraaid en nu Radio 3 Alarmschijf werd gemoemd. Dit was echter maar voor korte duur, want vanaf 31 januari 1993 werd de Alarmschijf door Radio 3 ingeruild voor de 3FM Megahit.

Enkele maanden later werd de Alarmschijf "geadopteerd" door Radio 538.[1]

Alarmschijfkeuze[bewerken]

Geen hit geworden[bewerken]

Er zijn enkele Alarmschijven gekozen die in de Tipparade bleven steken en dus nooit de Top 40 haalden. Dit zijn No time van The Guess Who uit 1970, Les beaux jours van Rika Zaraï uit 1972, Paroles paroles van Alain Delon & Dalida uit 1973, You're not the only girl van Jigsaw uit 1974 en Missing van Evanescence uit 2004. Deze laatste werd enkel als legale download uitgebracht, maar omdat destijds deze manier van verkoop niet in de hitlijsten werd meegerekend, werd de Tipparade niet gehaald.

Geen overeenstemming[bewerken]

Soms wordt de keuze van een Alarmschijf geweigerd door de Stichting Nederlandse Top 40, zoals op 21 februari 1987. De door de Veronica Radio 3-dj's verkozen single van The Cult, Love removal machine, werd door de toenmalige directrice geweigerd, en na overleg met dj-en radio directeur Lex Harding (tijdens zijn wintersportvakantie) werd Mel & Kim's Respectable verkozen tot Veronica Alarmschijf op de volle vrijdag op Radio 3.[2]. The Cult kwam later niet hoger dan nummer 34 en Mel & Kim behaalden de eerste plaats van de Top 40. Platenmaatschappij Virgin was destijds niet zo gelukkig met het feit dat The Cult niet de titel Alarmschijf kreeg, mede omdat men zo'n 6000 gratis extra singles met live-opnamen en een niet op lp verkrijgbare song, gestoken in een dubbelhoes, op donderdagmiddag had laten persen die zeker niet voor de normale verkoopprijs verkocht zouden worden. Een kleine bevriezing van de goede contacten met de Stichting Nederlandse Top 40 was het gevolg.

Tegenwoordig[bewerken]

Tegenwoordig wordt de Alarmschijf gekozen door de muzieksamenstellers van Radio 538.

Alarmschijfjingle[bewerken]

Voor jinglefreaks zit er een leuk vormgevingsverhaal aan de Alarmschijf vast. De eerste Alarmschijfjingle uit 1969 bestond uit diverse geplakte fragmenten van onder meer het nummer Liebestraum Twist van de Wama's met daaraan gemonteerd de stem van Tom Mulder/Klaas Vaak. De tweede jingle was de gezongen a-capellakoorversie. De derde versie was een synthesizer met daaraan gemixt de stem van Leo van der Goot die roept: "En dit is de (nieuwe) Alarmschijf". De huidige jingle is gemaakt door Radio 538. Hierin roept Wessel van Diepen: "538 Alarmschijf".

Afgeleiden van de Alarmschijf[bewerken]

Nederland[bewerken]

Afgeleiden van de Alarmschijf in Nederland zijn de bij andere omroepen en radiozenders gebruikte Treiterschijf (RNI), Mi Amigo's Lieveling en de Sure Shot (Radio Mi Amigo), Troetelschijf ([|Hilversum 3]]), Steunplaat (NOS), AVRO's Radio en TV-Tip, Paradeplaat (TROS/Radio 2,Hilversum 3,Radio 3), Exclusiefschijf en Favorietschijf (beide NCRV), Kiesschijf en Speciale Aanbieding (beide KRO), VARA's Parkeerschijf, Disque Pop de la Semaine (VPRO), Dancesmash (Radio 538), 3FM Megahit (NPO 3FM), Super-crazy-turbo-top-hit, Top Song (NPO Radio 2).

België[bewerken]

Op de Belgische zender Studio Brussel wordt er wekelijks een 'Hot Shot' gekozen. Deze plaat wordt dan zoals de Alarmschijf extra in de aandacht geplaatst. Op MNM heeft deze de naam 'MNM Big Hit'.

Trivia[bewerken]