Alarmschijf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Alarmschijf is een titel die in Nederland wekelijks aan een bepaald nummer wordt gegeven om zo dit nummer extra in de belangstelling te zetten. Als een nummer wordt verkozen tot Alarmschijf wordt het als tipplaat vaker op de radio gedraaid dan andere nummers. Na een week krijgt weer een ander nummer de titel Alarmschijf. Oude Alarmschijven blijven meestal nog wel regelmatig te horen op de radio. Tegenwoordig is de Alarmschijf in Nederland te horen op Qmusic.

De Alarmschijf is ontstaan bij Radio Veronica als hittip van het radiostation, nadat de dj's eerder individuele tips voor de Top 40 hadden gecreëerd. De eerste Alarmschijf stamt van zaterdag 1 november 1969 en was Fleetwood Mac met Oh Well Part 1 & 2 / Albatross: een single met een zogenaamde "dubbele A-kant". Oorspronkelijk stond de Alarmschijf gelijk aan de nummer 1-positie in de Tipparade, enige jaren werd hier van afgeweken, tegenwoordig staat de Alarmschijf, indien deze nog niet in de Nederlandse Top 40 staat, weer op de nummer 1-positie van de Tipparade.

Eind 2018 heeft Radio 538 bekendgemaakt te stoppen met het uitzenden van de Top 40 en in plaats hiervan hun eigen 538 Top 50 uit te gaan zenden. Vervolgens heeft Qmusic haar kans gegrepen om per 4 januari 2019 de officiële hitlijst te mogen uitzenden. Hiermee hebben zij ook de Alarmschijf in handen gekregen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het fenomeen Alarmschijf is een kopie van de toen al in de Verenigde Staten en Engeland gehanteerde term hit tips: platen die gegarandeerd de hitparades zouden 'binnenstormen', dit in tegenstelling tot de Hilversum 3 Troetelschijf, waarbij meestal platen gekozen werden die een zetje nodig hadden. Ook bij Radio Veronica was dit een eis om een plaat tot Alarmschijf te kunnen 'bombarderen'. De selectie van de Alarmschijf werd op donderdag uitgevoerd door de gezamenlijke Veronica-dj's onder mogelijke goedkeuring van baas Lex Harding, die ook zijn belangen had/heeft in de Stichting Nederlandse Top 40.

De op donderdag verkozen Alarmschijf betekende in de daaropvolgende week een gegarandeerde extra omzet van zo'n 5000 singles, omdat de dj's in discotheken en dergelijke de plaat meteen kochten en draaiden. De titel "Alarmschijf" was een commercieel belangrijke bijdrage in de omzet van platenmaatschappijen en artiesten.

Nadat de zeezender Radio Veronica op 31 augustus 1974 haar uitzendingen noodgewongen moest staken, was de Alarmschijf een maand lang niet te horen op de radio. Toen de TROS als A-omroep vanaf donderdag 3 oktober 1974 tussen 14:00 en 18:00 uur de Tipparade en de Nederlandse Top 40 ging uitzenden op Hilversum 3, werd ook de Alarmschijf als tip plaat gedraaid op de TROS donderdag.

Toen Veronica vanaf 1 januari 1976 terugkeerde als publieke omroep en per 27 mei 1976 de Tipparade en de Top 40 weer terug kreeg van de TROS, (die de hitlijsten als A-omroep naar Hilversum 3 haalde), werd vanaf vrijdag 28 mei 1976 ook de Alarmschijf door Veronica weer ingezet in haar uitzendingen op Hilversum 3 en vanaf 6 december 1985 vanaf de start van de befaamde Volle Vrijdag op vanaf dan Radio 3.

Op maandag 5 oktober 1992 werd op Radio 3 de nieuwe horizontale programmering ingevoerd op het vanaf dan vernieuwde Radio 3 en verdwenen de verschillende tip schijven van de diverse omroepen. De uitzondering was de Veronica Alarmschijf, die voortaan door alle omroepen werd gedraaid en nu Radio 3 Alarmschijf werd genoemd. Dit was echter maar van korte duur, want vanaf zondag 31 januari 1993 werd de Alarmschijf door Radio 3 ingeruild voor de 3FM Megahit en een week later gevolgd door de nieuwe hitlijst Mega Top 50. Veronica moest de Nederlandse Top 40 wegens een juridische uitspraak nog tot en met zaterdag 18 december 1993 blijven uitzenden op Radio 3.

Vanaf april 1993 werden de Alarmschijf en de Top 40 "geadopteerd" door Radio 538. In het najaar van 2018 introduceerde Radio 538 een eigen hitlijst, de 538 Top 50, om de Nederlandse Top 40 te vervangen. De Stichting Nederlandse Top 40 spande hierop een kort geding aan, waarna de rechter besloot dat Radio 538 de Top 40 tot 2019 op de reguliere zender moest uitzenden, en daarmee dus ook dat Radio 538 tot 2019 wekelijks een Alarmschijf moest kiezen.

Zowel de Nederlandse Top 40 als de Alarmschijf zijn per 1 januari 2019 verhuisd naar Qmusic, waar ze vanaf vrijdag 4 januari 2019 te beluisteren zijn.[1]

Alarmschijfkeuze[bewerken | brontekst bewerken]

Geen hit geworden[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn enkele Alarmschijven gekozen die in de Tipparade bleven steken en dus nooit de Top 40 haalden. Dit zijn No time van The Guess Who uit 1970, Les beaux jours van Rika Zaraï uit 1972, Paroles paroles van Alain Delon & Dalida uit 1973, You're not the only girl van Jigsaw uit 1974 en Missing van Evanescence uit 2004. Deze laatste werd enkel als legale download uitgebracht, maar omdat destijds deze manier van verkoop niet in de hitlijsten werd meegerekend, werd zelfs de Tipparade niet gehaald. De laatste Alarmschijf op Radio 538, het Afscheidslied voor Edwin Evers, werd eind 2018 ook geen hit. Vanwege het uitblijven van een release kreeg ook deze single geen plek in de Tipparade.

Geen overeenstemming[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden werd de keuze van een Alarmschijf soms geweigerd door de Stichting Nederlandse Top 40, zoals die voor vrijdag 20 februari 1987. De door de Veronica Radio 3 DJ's verkozen single van The Cult, Love removal machine, werd door de toenmalige directrice geweigerd, en na overleg met DJ-en radio directeur Lex Harding (tijdens zijn wintersportvakantie) werd Mel & Kim's Respectable verkozen tot Veronica Alarmschijf op de volle vrijdag op Radio 3.[2] The Cult kwam later niet hoger dan nummer 34 en Mel & Kim behaalden de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Platenmaatschappij Virgin was destijds niet zo gelukkig met het feit dat The Cult niet de titel Alarmschijf kreeg, mede omdat men zo'n 6000 gratis extra singles met live-opnamen en een niet op lp verkrijgbare song, gestoken in een dubbelhoes, op donderdagmiddag had laten persen die zeker niet voor de normale verkoopprijs verkocht zouden worden. Een kleine bevriezing van de goede contacten met de Stichting Nederlandse Top 40 was het gevolg.

Alarmschijfjingle[bewerken | brontekst bewerken]

Voor jinglefreaks zit er een leuk vormgevingsverhaal aan de Alarmschijf vast. De eerste Alarmschijfjingle uit 1969 bestond uit diverse geplakte fragmenten van onder meer het nummer Liebestraum Twist van de Wama's met daaraan gemonteerd de stem van Tom Mulder/Klaas Vaak. De tweede jingle was de gezongen a-capellakoorversie. De derde versie was een synthesizer met daaraan gemixt de stem van Leo van der Goot die roept: "En dit is de (nieuwe) Alarmschijf". De huidige jingle is gemaakt door Qmusic. Hierin roept Menno Barreveld: "De Qmusic Alarmschijf".

Afgeleiden van de Alarmschijf[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Afgeleiden van de Alarmschijf in Nederland zijn de bij andere omroepen en radiozenders gebruikte Treiterschijf (RNI), Mi Amigo's Lieveling en de Sure Shot (Radio Mi Amigo), Troetelschijf (Hilversum 3), NOS Steunplaat, AVRO's Radio en TV-Tip, TROS Paradeplaat, Exclusiefschijf en Favorietschijf (beide NCRV), Kiesschijf en Speciale Aanbieding (beide KRO), VARA's Parkeerschijf, Disque Pop de la Semaine (VPRO), Dancesmash (Radio 538), 3FM Megahit (NPO 3FM), Super-crazy-turbo-top-hit (NPO Radio 2), NPO Radio 2 Top Song.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Belgische zender Studio Brussel werd er tot 2018 wekelijks een 'Hot Shot' gekozen. Deze plaat werd dan zoals de Alarmschijf extra in de aandacht geplaatst. Sinds 2019 veranderden ze het naar Catch of the Day, met een dagelijks wisselende song.

MNM gebruikt 'MNM Big Hit' voor hun song in de kijker. NRJ zet wekelijks een song in de belangstelling onder de naam 'NRJ Star'.

Sinds het najaar van 2020 heeft Qmusic België de 'Q-Topschijf'.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 2 oktober 1992 was de single Highland van One More Time de laatste Veronica Alarmschijf op de allerlaatste Volle vrijdag op Radio 3.
  • Op vrijdag 10 oktober 1992 was de single Keep the faith van Bon Jovi de allereerste Radio 3 Alarmschijf van de week op Radio 3.
  • Op vrijdag 22 januari 1993 was de single Easy van Faith No More de allerlaatste Radio 3 Alarmschijf van de week op Radio 3. Vanaf 31 januari 1993 ging Radio 3 de Megahit inzetten als nieuwe wekelijkse tipschijf.
  • Op vrijdag 2 april 1993 was de single Send me an angel van CB Milton de allereerste Alarmschijf bij Radio 538.
  • Op 16 januari 1999 was de single Enjoy yourself van A+ de 1500ste Alarmschijf bij Radio 538.
  • Op 29 december 2018 was de single Het afscheidslied voor DJ Edwin Evers de allerlaatste Alarmschijf op Radio 538.
  • Op 12 januari 2019 was de single Grip van Seeb en Bastille de allereerste Alarmschijf bij Qmusic.