Steunplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Steunplaat was de wekelijkse hitschijf die door de NOS op Hilversum 3 in het programma De Avondspits van Frits Spits werd gedraaid.

Let The Song Last Forever van Dan Hill was op 24 juli 1978 de eerste Steunplaat. Iedere zaterdagavond werd de nieuwe Steunplaat voor de week daarop bekendgemaakt. De steunplaten werden gekozen door presentator Frits Spits en producer Tom Blomberg. Zij kozen altijd hun favoriete nummer. Zo kon het gebeuren dat 'Een teken van leven' van Corry Konings steunplaat werd.

De jingle van de Steunplaat was met een zware stem ingesproken door Felix Meurders: "Steeeeeun.....Steeeeeun..........Plaaaaaaaaaaaat".

Oh Sheila van Ready For The World was op 23 september 1985 de laatste Steunplaat. Een week later startte het programmaonderdeel het Steunfonds. Luisteraars bepaalden iedere uitzending de roulerende samenstelling van dit Steunfonds. Hierbij moest een luisteraar uit drie platen één nummer verwijderen, waarna deze zijn of haar favoriete hittip kon toevoegen: "Ik (naam kandidaat), ik stort (naam plaat)". Het allereerste steunfonds bevatte drie favoriete nummers van Frits Spits zelf: 'Lavender' van Marillion, 'Lean on me' van Red Box en 'Red skies' van Boom Boom Mancini.

Externe link[bewerken]