Tom Mulder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tom Mulder
Tom Mulder in 1981
Tom Mulder in 1981
Volledige naam Tom Mulder
Geboren 16 februari 1947
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep Radio-dj
Jaren actief 1969 - heden
Bekend van Radio Veronica,
TROS Hilversum 3/Radio 3
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media
April 2009 - Tom Mulder als tram- en treinliefhebber in zijn kantoor - Foto: Jos Wiersema

Tom Mulder (Amsterdam, 16 februari 1947) is een Nederlandse radiodeejay.

Carrière[bewerken]

Radio Veronica[bewerken]

Mulder, in het dagelijks leven werkzaam bij een Amsterdams reclamebureau, solliciteerde in 1967 als nieuwslezer bij Radio London en, daarna, bij Radio Veronica. Hij werd voor de baan echter te jong bevonden door programmaleider Willem van Kooten. In 1969, toen bij Radio Veronica een vacature ontstond door het vertrek van Eddy Becker, solliciteerde Mulder opnieuw. Nu werd hij - na het maken van een proefprogramma - wel aangenomen. Op 23 mei 1969 was hij onder het (door Henk van Dorp bedachte) pseudoniem "Klaas Vaak" voor het eerst op de zender te horen met het avondprogramma Radio Drama. In september van dat jaar kwam Mulder in vaste dienst. Bekend wordt hij vooral als presentator van de ochtendshow Ook Goeiemorgen (1971-1973). Omdat Mulder vreesde dat Radio Veronica zijn langste tijd had gehad en omdat hij het niet eens was met de nieuwe programmering, kwam aan zijn dienstverband een einde in juli 1973.

TROS[bewerken]

In augustus 1973 vertrok hij naar de TROS, die op het punt stond te promoveren tot A-omroep. Mulder werd ingeschakeld om de zendtijduitbreiding op Hilversum 3 voor zijn rekening te nemen. Hij ging er - aanvankelijk opnieuw als "Klaas Vaak" - programma's presenteren als Drie op je boterham, Boter, klaas en prijzen, Poster, de Havermoutshow, Nachtwacht en, vanaf 1978, het succesvolle Vijftig pop of een envelop. Al snel werd Mulder het boegbeeld van de donderdagse "TROS op 3", destijds de best beluisterde dag op Hilversum 3, vanaf 1 december 1985 Radio 3. Bij de TROS presenteerde Mulder zijn populaire programma's de Havermoutshow en Vijftig pop of een envelop die 2 tot meer dan 3,5 miljoen luisteraars hadden.

De Havermoutshow die op donderdagochtend tussen 7:00 en 9:00 werd uitgezonden, deed Tom Mulder met (sidekick) Casper Lieshout van Breukelen, deze kinderstem werd vertolkt door Ger Loogman, hij woonde in Zandvoort, zijn vrouw werkte bij het platenlabel EMI.

Tom was in die tijd samen met Krijn Torringa verantwoordelijk voor de Marlboro Disco Show. De Marlboro Disco Show heeft een zomerseizoen succesvol langs de Spaanse kust getoerd voor vakantiegangers uit Nederland.

Bij de TROS was hij ook actief op televisie. Hij had een vaste rol in Ren je rot en was eind jaren zeventig co-presentator van Rock Planet samen met Ferry Maat. In 1983 presenteerde hij Te land, ter zee en in de lucht, samen met naamgenoot Tom Blom, die verantwoordelijk was voor het commentaar.

Cable One en RTL 4[bewerken]

Per 1 april 1988 stapte Mulder over naar Cable One, een Nederlands satellietstation dat echter in 1989 opgeheven werd. Daarna werkte hij onder meer voor RTL 4, als commentaarstem in Prijzenslag.

Radio 10 Gold[bewerken]

In 1991 maakte hij zijn entree bij Radio 10 Gold nadat hij was benaderd door Herman Heinsbroek (Arcade). Naast dj was Tom ook lange tijd programmadirecteur bij het station. In eerste instantie maakte Tom een lunchprogramma na 12.00 uur maar sinds halverwege jaren 90 presenteerde hij lange tijd een programma tussen 10.00 en 13.00 uur waarin hij bekende items presenteerde zoals 250 pop of een envelop en Gedachten voor vandaag en het weerpraatje en spreuk met Jan Visser waarbij Tom bij langdurige regenval aan Jan soms de vraag stelde of die kranen daarboven niet dicht konden. Tom genoot bekendheid om zijn raadsels en het bellen van jarigen en mensen die op het punt stonden te gaan trouwen. Bovendien maakte Tom vele live-uitzendingen met collega-dj's. Voorbeelden hiervan zijn uitzendingen uit Disneyland en Graceland, maar ook vanaf de Margriet Winterfair en de Libelle Zomerweek.

In 2003 besloot Radio 10 FM de programmering om te gooien met het oog op de etherfrequentieveiling. Tom presenteerde toen de ochtendshow (07.00-10.00 uur) samen met Dave Donkervoort onder de naam Tom & Dave in de morgen. Nadat Radio 10 FM de veiling verloor moest er bij de zender bezuinigd worden. Het gevolg was dat er vele dj's werden ontslagen en de programmering opnieuw gewijzigd werd. Tom presenteerde toen tot aan de zomer van 2004 alleen de ochtendshow. Hierbij werd hij bijgestaan door René Verkerk en Ger van den Brink, die Tom toepasselijk "Golden Girls" noemde.

Hersenbloeding[bewerken]

In augustus 2004 werd Tom door een hersenbloeding getroffen. Zijn show werd enige tijd later (vanaf 13 augustus 2004) overgenomen door Peter Rijsenbrij. In september 2004 ontving hij een Marconi Award voor zijn hele oeuvre, die namens hem in ontvangst werd genomen door de directeur van Radio 10 Gold, Erik de Zwart. Tom Mulder herstelde en kwam op 4 april 2006 weer terug op Radio 10 Gold, waar hij tussen 12.00 en 13.00 uur zijn item 50 pop of een envelop presenteerde in de show van Peter Holland. Ondanks de vreugde over zijn terugkomst viel het hem zwaar en moest hij na korte tijd weer met zijn werkzaamheden stoppen. Eind november 2006 werd hij voor de WAO 100 procent afgekeurd. Daarop besloot de directie van Talpa Radio om zijn dienstverband te beëindigen. Enkele maanden later besloot Talpa Radio meerdere dj's te ontslaan bij de zender om zodoende op de zender te bezuinigen vanwege teruglopende adverteerdersinkomsten.

Privé[bewerken]

Tom Mulder is getrouwd en woont met zijn vrouw Simone op dit moment in Abcoude.

Trivia[bewerken]

  • Naast zijn interesse voor radio heeft Mulder ook veel belangstelling voor trams en treinen. Hij is vaak te vinden op plaatsen waar men oude trams en treinen kan bezichtigen en heeft duizenden foto's gemaakt. Ook schreef hij in de loop der jaren 195 tramcolumns op een website gewijd aan de Amsterdamse tram.
  • Radio Veronica-medewerkers en diskjockeys Ad Bouman, Hans Mondt, Tom Collins, Gerard de Vries en Klaas Vaak namen begin 1970 onder de naam De Binkies de carnavalshit Met carnaval op. Het reikte niet verder dan de Tipparade.
  • In de Coen en Sandershow komt Tom Mulder voor wanneer het gesprek eindigt van "Jochem Dopvleugel". Er wordt dan gezegd dat ze met Tom Mulder spreken waarna zijn jingle volgt en een imitatie door Coen Swijnenberg.
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Met carnaval 10-1-1970 tip De Binkies

Externe link[bewerken]