Stefan Stasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stefan Stasse
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 28 februari 1960
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep radiopresentator, acteur
Jaren actief 1986–heden
Bekend van NPO Radio 2, NPO Radio 5, KRO-NCRV
Portaal  Portaalicoon   Media

Stefan Stasse (Amsterdam, 28 februari 1960) is een Nederlands radiopresentator bij NPO Radio 2 en NPO Radio 5. Daarnaast is hij als voice-over een van de vaste stemmen van NPO Radio 2 en is hij acteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Stasse werd in Amsterdam geboren. Na de middelbare school studeerde hij in de jaren 80 aan de Toneelacademie Maastricht, waar hij in 1984 afstudeerde als docent drama. Hij was lid van het muziekgezelschap 'Pasklaar'. Hij heeft diverse baantjes gehad. Zo gaf hij onder andere toneelles aan leerlingen van basisscholen en brugklassen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Toen het toneelgezelschap verdween, reageerde zijn vader voor hem op een vacature bij de KRO. Daar mocht hij vervolgens programma's als Heksennest en Popeye presenteren.

Hij kwam in 1986 in dienst bij KRO radio. Hij werkte daar mee aan diverse radioprogramma's. Van 1995 tot 1998 was hij eindredacteur van de programma's Country Time, Niemandsland, Adres onbekend en Goudmijn. Ook werkte hij tot eind september 1991 voor KRO Radio 3 op de tot dan vaste uitzenddag zondag. Rond het jaar 1996 kwam Stasse met een idee voor een nieuw radioprogramma. Het plan was om iedere uitzending naar een dag in het verleden te kijken. Dat programma, dat zou uitgroeien tot het Theater van het sentiment, begon één keer per week met uitzenden. Later werd het in de avondprogrammering opgenomen en ging de frequentie van één naar vier keer in de week.

Sinds 2013 presenteert Stasse op NPO Radio 2 voor KRO-NCRV van maandag t/m donderdag van 20:00 tot 22:00 uur De Staat van Stasse en op zondag Goudmijn van 14:00 tot 16:00 uur op NPO Radio 5. Tijdens de NPO Radio 2 Top 2000 was hij jaren een van de vaste presentatoren. In de editie van 2014 verzorgde hij de voice-over. Tijdens de editie van 2019 gaf hij uitzendtijd aan de opkomende presentatrice Emmely de Wilt. Zij verving hem omdat hij hartproblemen had.

Stefan Stasse treedt sinds 2011 op als rekenmeester en presentator in het televisieprogramma De Rekenkamer van de KRO. In dit programma werd uitgerekend wat de werkelijke kostprijs is van bijvoorbeeld een uitvaart, een kat, vliegtickets, een gratis app en nog vele andere zaken.

In Toren C speelt hij mee als kantoormedewerker.

Naast zijn werk als presentator-dj is Stasse ook in het theater te zien. In 'Aangeraakt door Liefde' declameert hij teksten van wereldberoemde schrijvers. Het programma is in samenwerking met onder andere Carmen Sars die haar eigen teksten over de liefde zingt.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Stasse is de oom van de actrices Carice en Jelka van Houten. In juli 2020 legde hij tijdelijk zijn werk neer in verband met hartklachten.