Jelka van Houten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jelka van Houten
Jelka-van-houten.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Jelline Floriska van Houten
Geboren 1 september 1978
Land Nederland
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jelline Floriska (Jelka) van Houten (Culemborg, 1 september 1978) is een Nederlands actrice die in verschillende film- en televisieproducties speelt en definitief doorbrak met haar rol in de musical Turks Fruit, waarvoor ze de John Kraaijkamp Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine productie in de wacht sleepte.[1] In 2010 won Van Houten opnieuw een John Kraaijkamp Musical Award, in de categorie beste vrouwelijke bijrol in een kleine productie voor Dromen... zijn bedrog.

Biografie[bewerken]

Van Houten is de jongste dochter in een creatief gezin en stond al op jonge leeftijd op de planken. Ze is de twee jaar jongere zus van actrice Carice van Houten.

Van Houten is opgeleid als artdirector. Ze verzorgde onder andere de rekwisieten voor de AVRO-serie Spoorloos verdwenen.

Ze zong in verschillende bands en speelde rollen in diverse film-, en televisieproducties, waaronder Bitches, Dennis P., Shouf Shouf!, Zomerhitte en de internationaal bekroonde korte film Raak van regisseur Hanro Smitsman, die onder meer de Gouden Beer voor beste korte film won op Duitse filmfestival Internationaal filmfestival van Berlijn, een van de belangrijkste internationale filmfestivals ter wereld.

In 2006 vertolkte Van Houten een gastrol in de televisieserie 't Schaep met de 5 pooten, een succesvolle remake van de gelijknamige serie uit de jaren zestig. Na Turks Fruit stond Van Houten opnieuw op de planken in verschillende musicals, waaronder Hair, Verplichte Figuren en Dromen... zijn bedrog.

In 2012 was Van Houten te zien in de bioscoopfilm The Domino Effect, over de gevolgen van de kredietcrisis, geregisseerd door Paula van der Oest.[2]

In 2011 speelde Van Houten een vaste gastrol in het derde seizoen van de serie Verborgen gebreken. Hierin nam zij de rol van de nieuwe makelaar Linda voor haar rekening.[3]

Op het toneel was Van Houten in 2011 te zien in de vrouwenproductie High Heels in Concert, samen met Birgit Schuurman, Lucretia van der Vloot en Dennis. De vier vrouwen namen het publiek op een columnachtige manier mee langs typisch vrouwelijke onderwerpen, zoals winkelen, lunchen, sauna, seks, nieuwe aanwinsten, ‘carrière of toch kinderen?’ en mannen. In januari 2015 is van Houten te zien in de miniserie Gouden Bergen.[4]

Privé[bewerken]

Van Houten is sinds 24 juli 2010 getrouwd met Koppe Koppeschaar en zij hebben een zoon (2009) en een dochter (2014).

Filmografie[bewerken]

Film[bewerken]

 • 2013: Midden in de winternacht - Kirsten
 • 2012: Jackie - Daan
 • 2012: The Domino Effect - Antoinette
 • 2011: Life Is Beautiful - Submarine
 • 2010: Verre Vrienden - Machteld
 • 2009: De Indiaan - Zwangere vrouw
 • 2008: Zomerhitte - Jara
 • 2007: Dennis P. - Collega Suzan
 • 2007: Anna - Brecht
 • 2006: Raak - Ingrid
 • 2005: Een ingewikkeld verhaal, eenvoudig verteld - Mai
 • 2004: Schat - Fountain girl
 • 2001: Liefje (film) - Esther Valkhof

Televisie[bewerken]

Theater[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • Sinds november 2009 schrijft Van Houten maandelijks een column voor het blad 'Ouders van nu'.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. Jelka van Houten wint Musical Award, De Telegraaf, 7 juni 2010
 2. Paula van der Oest maakt film over crisis, De Telegraaf, 16 november 2009
 3. Verborgen Gebreken vanaf maandag 21 februari bij Net5, SBS, 11 januari 2011
 4. Nóg een Nederlandse miniserie op SBS 6. Mediacourant (28 november 2014)