Naar inhoud springen

Shouf Shouf!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Shouf Shouf!
Genre Multicultikomedie
Speelduur per afl. 30 minuten
Hoofdrollen Mimoun Oaïssa
Mimoun Ouled Radi
Mohammed Chaara
Leo Alkemade
Maryam Hassouni
Iliass Ojja
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 1 januari 2006
Einde 7 juni 2009
Afleveringen 36
Seizoenen 3
Netwerk of omroep VARA
Zender Nederland 3
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Shouf Shouf! is een Nederlandse komedieserie die werd uitgezonden door de VARA op Nederland 3. Het is een vervolg op de populaire multicultikomedie Shouf Shouf Habibi! uit 2004. Het eerste, twaalfdelige seizoen liep van 1 januari tot 19 maart 2006 en werd geregisseerd door Tim Oliehoek, bekend van de actiekomedie Vet Hard (2005). Het derde, en tot op heden laatste, seizoen van de serie werd uitgezonden in de lentemaanden van 2009.

In 2006 won de serie een Premio Ondas, een prestigieuze Spaanse televisieprijs.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Waar Shouf Shouf Habibi! ook een dramatische kant had, ligt de nadruk in Shouf Shouf! vooral op humor. Het vriendenclubje bestaande uit Ap, Rachid, Mussi en Robbie staat centraal. Elke aflevering komen ze weer in de problemen omdat ze een streek uithalen of snel rijk willen worden. Ap's broertje Driss en moeder Khadija komen ook regelmatig opdraven in de serie. Ap's moeder speelt alleen in het eerste seizoen mee. De rol van Driss groeit gaandeweg en vanaf het derde seizoen hoort hij tot het vriendengroepje van zijn broer Ap. Zus Leila (Touriya Haoud) en broer Samir (Najib Amhali) uit Shouf Shouf Habibi! komen niet voor in de serie, in plaats daarvan zijn een soort 'spirituele opvolgers' geïntroduceerd. In Samira Saleh (seizoen 1 en 2) die regelmatig optrekt met Ap en de anderen, zijn veel van de rebelse en vrijzinnige trekjes van Leila te herkennen. Neef Karim Bentarek is net als Samir een volledig vernederlandste Marokkaan en politieagent. Hij speelt alleen in het eerste seizoen mee. Een ander nieuw personage is buurman Henk Boerman (Rob van de Meeberg) die met zijn uitspraken over Duitsers, Marokkanen en jongeren meermaals hele bevolkingsgroepen beledigt.

In het derde seizoen heeft Ap een kleinere rol, omdat hij vertrekt naar Marokko om rijk te worden.

Net als in Shouf Shouf Habibi! worden in Shouf Shouf! de cultuurverschillen tussen Nederlanders en Marokkanen op de hak genomen en moeten beiden het ontgelden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice Periode
Abdullah 'Ap' Bentarek Mimoun Oaïssa 2006-2009
Rachid Boussabon Mimoun Ouled Radi 2006-2009
Mussi Mohammed Chaara 2006-2009
Robbie ter Heert Leo Alkemade 2006-2009
Samira Saleh Maryam Hassouni 2006-2007
Driss Bentarek Iliass Ojja 2006-2009
Alex Jelka van Houten 2009
Roy John Wijdenbosch 2009

Regelmatige gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice Periode
Jürgen Dennis Rudge 2006
Khadija Bentarek Nuzha Salah 2006; in de film gespeeld door Zohra Slimani
Henk Boerman Rob van de Meeberg 2006-2009
Karim Bentarek Nasrdin Dchar 2006
Ali Bentarek Abdenbi Azzaoui 2006

Verder werden in de serie gastrollen gespeeld door bekendheden als Victor Reinier, Henny Huisman, Bracha van Doesburgh, Frits Barend, Ruben van der Meer, Yes-R, Horace Cohen, Hanna Verboom en Jack Wouterse.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van Shouf Shouf! voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In aflevering 5 van seizoen 1 (Bezoek) is te zien dat Rachid is geboren op 18 mei 1981. Uit aflevering 10 van seizoen 2 (Operatie Backpack) volgt dat Robbie een dag voor Rachid jarig is, waardoor zijn verjaardag op 17 mei valt.
  • Uit aflevering 12 van seizoen 2 (Robbie's Ramadan) blijkt dat Robbie's achternaam 'Ter Heert' is, terwijl in seizoen 3, de achternamen 'Van Veen' en 'De Wit' (aflevering 7) werden gebruikt.