Hof van Joosten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hof van Joosten
Speelduur per afl. 36 minuten
Presentatie Astrid Joosten
Vaste gasten Gerard Spong, Cees Korvinus, Gerard van Asperen, Peter Ingelse, Hanneke Festen
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 30 maart 2007
Seizoenen 2
Netwerk of omroep VARA
Zender Nederland 2
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Hof van Joosten was een Nederlands televisieprogramma dat vanaf 30 maart 2007 wekelijks door de VARA werd uitgezonden. In het Hof van Joosten gaven een rechter, een officier van justitie, een advocaat en het publiek een mening over een waargebeurde rechtszaak met een reconstructie. Het vonnis werd aan het eind van de uitzending door een rechter verteld.

Drie publieksgroepen[bewerken | brontekst bewerken]

Elke week waren er drie publieksgroepen aanwezig tijdens de uitzending. Eén publieksgroep werd willekeurig uitgekozen en had verder geen 'link' met de zaak. De andere twee publieksgroepen hadden dit wel en stonden vaak lijnrecht tegenover elkaar. Tijdens een uitzending werd alle publieksgroepen om een mening gevraagd. Bijvoorbeeld: is een bepaald persoon schuldig of niet? De mening van de verschillende publieksgroepen kon soms erg verschillen.

"Door middel van snelle en soms confronterende vragenrondes zien we hoe verschillend publieksgroepen reageren, wanneer ze persoonlijk bij zo'n zaak betrokken zouden raken. Verder krijgen de deelnemers een belangrijke taak: hoe zouden zij vonnissen in de zaak? En komt dit persoonlijke oordeel overeen met de daadwerkelijke uitspraak van de rechter?" (Door Astrid Joosten, uit hofvanjoosten.vara.nl)

Advocaten, officieren van justitie en rechters[bewerken | brontekst bewerken]

Bij civiele rechtszaken in de uitzending gaven twee advocaten hun mening over de zaak. Een van de twee advocaten 'vertegenwoordigde' een van de twee partijen. De advocaten Gerard Spong en Cees Korvinus waren vaak aanwezig bij het 'Hof van Joosten'. Een van de rechters die aanwezig was tijdens de uitzending, Gerard van Asperen of Peter Ingelse, allebei van het Gerechtshof Amsterdam, vertelde wat meer over de zaak en zei tot slot wat het vonnis was geweest. Ook gaven de rechters vaak hun mening over de zaak en voerden ze dialogen met het publiek. Mr. Hanneke Festen was de vaste officier van justitie. Er was tijdens de uitzending vaak een deskundige aanwezig die zijn/haar mening gaf over de zaak.