Station Gorinchem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Gorinchem   
Het stationsgebouw van Cees Douma.
Plaats Gorinchem
Afkorting Gr
Opening 1 december 1883
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn MerwedeLingelijn (Betuwelijn)
Stadsbus(sen) stadsBuzz: 1
Streekbus(sen) streekBuzz: 74 & 80
Arriva: 47 | 120 | 121
snelBuzz 387
Brabantliner 402
Buurtbus(sen) buurtBuzz: 701 | 705 | 706
Schoolbus(sen) 673
Vervoerders
- Treinvervoerder Qbuzz
- Busvervoerder Qbuzz & Arriva
Reizigers 1660 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 50′ 2″ NB, 4° 58′ 5″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Gorinchem (Nederlands spoorwegstation)
Station Gorinchem
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
De perrons van het station, nog met vroegere NS materieel.

Station Gorinchem is een Nederlands treinstation in de Zuid-Hollandse stad Gorinchem, vlak bij het stadscentrum. Het station ligt aan de MerwedeLingelijn tussen Geldermalsen en Dordrecht, die een onderdeel is van de Betuwelijn tussen Elst en Dordrecht.

Stationsgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is in 1883 geopend, tegelijkertijd met de opening van de Betuwelijn. Anderhalf jaar lang was Gorinchem het westelijke eindpunt van deze spoorlijn, totdat het resterende deel in 1885 werd geopend.

Het oorspronkelijke stationsontwerp wordt ook wel Standaardtype Sneek genoemd en werd in de jaren 80 van de 19e eeuw gebruikt voor vijf Nederlandse spoorwegstations. Van deze gebouwen zijn er momenteel nog drie aanwezig. Het stationsgebouw uit 1883 was van hetzelfde type als in Tiel (eveneens aan de Betuwelijn gelegen). De andere stations van dit type staan in Delfzijl en Sneek. Dat van Appingedam is evenals dat van Gorinchem gesloopt.

In 1971 kwam de nieuwbouw van station Gorinchem gereed. Het oude station, dat zoals zovele oude stationsgebouwen slecht onderhouden was, kon worden gesloopt. Eénlaagse, zakelijk vormgegeven gebouwen konden dezelfde functie onderhouden, met meestal minder ruimtegebruik. Het station is verwant aan het gebouw in Emmen, met eenzelfde vouwdak. Architect was Cees Douma.

Eind 2007 heeft vervoerder Arriva een zogenaamde "Arriva Store" geopend op de plek van het oude NS-loket. Reizigers kunnen hier terecht voor vervoersbewijzen en abonnementen. Daarnaast is de voormalige restauratie 'Het Station' omgebouwd naar 'Café T Espresso'. De fietsenstalling naast het station stond ooit bekend als de fietsenstalling met de meeste diefstallen in Nederland[bron?]. De fietsenstalling en de hele stationsomgeving worden nu permanent bewaakt met videocamera's.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 10 december 2006 exploiteert vervoerder Arriva het traject tussen Dordrecht en Geldermalsen en rijdt ze ieder half uur een trein over het complete traject, met ingang van 14 september 2008 zet Arriva hier Spurt-treinstellen in. Sinds september 2011 is er bovendien een kwartierdienst ontstaan tussen Dordrecht en Gorinchem door op dit traject extra pendeltreinen te laten rijden.[2] Op 9 december 2018 nam Qbuzz de exploitatie van Arriva over. De treinen rijden nu onder de noemer R-net.

Het station wordt in de dienstregeling 2022 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7100 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtGorinchem Rijdt onder de formule van R-net. Stopt niet in Hardinxveld Blauwe Zoom.
7200 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtGorinchemGeldermalsen Rijdt onder de formule van R-net.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Indien de plannen voor de spoorlijn Utrecht - Breda verwezenlijkt worden zal die lijn nabij Gorinchem de Betuwelijn kruisen. Mogelijk wordt er dan een overstapmogelijkheid gerealiseerd[bron?], zodat reizigers vanuit Gorinchem rechtstreeks naar de stations Breda en Utrecht Centraal kunnen reizen. Echter, zal dit plan voorlopig niet ten uitvoer worden gebracht[3]

Zie de categorie Station Gorinchem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.