Gorinchem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gorinchem
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Gorinchem Wapen van de gemeente Gorinchem
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Gorinchem (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Coördinaten 51° 50′ NB, 4° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 21,93 km²
- land 18,92 km²
- water 3,01 km²
Inwoners (31 mei 2018) 36.439?
(1926 inw./km²)
Bestuurscentrum Gorinchem
Naam inwoners Gorinchemmer
Bijnaam Bliek
Belangrijke verkeersaders A15 A27 N216 N830
Politiek
Burgemeester (lijst) Reinie Melissant-Briene
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 34.000 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 194.000
WW-uitkeringen (2014) 40 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 4200-4208
Netnummer(s) 0183
CBS-code 0512
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.gorinchem.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Gorinchem
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kaart van de Vestingstad Gorinchem van Blaeu uit 1652
De Grote Markt in Gorinchem met daarop de Wilhelminafontein (Gorinchem)
Dit is in Bethlehem Gasthuisstraat 25; Gorinchem
Korenmolen De Hoop Gorinchem
Sluis geeft toegang tot de Linge
Linge in Gorinchem
Waaierdeur van de Korenbrugsluis
Modern sluisgebouw
Grote Toren
Veerhaven

Gorinchem (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)), uitgesproken en soms ook geschreven als Gorcum of Gorkum, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Op een oppervlakte van 22,01 km² (waarvan 3,23 km² water) wonen 36.439 mensen (31 mei 2018, bron: CBS). Dalem behoort ook tot de gemeente Gorinchem. In het centrum van Gorinchem ligt de goed bewaarde vestingstad.

Gorinchem ligt aan de rivieren de Linge en de Boven-Merwede, met aan de overkant Sleeuwijk en Woudrichem. De gemeente heeft een station aan de westelijke MerwedeLingelijn (Dordrecht-Geldermalsen). Ten noorden van Gorinchem loopt rijksweg A15, die gebundeld is met de Betuweroute. Ten westen van de stad loopt rijksweg A27 met als 'flessenhals' de Merwedebrug.

De stad zelf ligt gedeeltelijk in de Alblasserwaard en gedeeltelijk in de Tielerwaard. De grens ligt ongeveer op de Lingsesdijk. Het oosten van de stad ligt in de Tielerwaard en viel voor 1986 onder de provincie Gelderland. Vanaf 1986 is dit ingedeeld bij Zuid-Holland. Het dorp Dalem ligt eveneens in de Tielerwaard.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste bewoning[bewerken]

Men neemt aan dat Gorinchem is ontstaan doordat vissers en boeren rond het jaar 1000 een nederzetting stichtten op wat hoger gelegen land nabij een monding van de Linge in de Merwede. Gorinchem ("Gorinks Heem", dat wil zeggen de woonplaats van de Goringa, de mensen van Goro (persoonsnaam))[1][2] wordt het eerst genoemd in een document uit 1224 waarin Floris IV de Gorcumers de tolvrijdom in het gehele graafschap Holland bevestigt.

Vestingstad[bewerken]

In 1273 kocht Jan II van Arkel de havenplaats Gorinchem van de graaf van Bentheim.

Aan het eind van de 13e eeuw werden rond de nederzetting wallen opgeworpen die versterkt waren met palissaden, dit in een poging zich te beschermen tegen de overheersing van de buurstaten Holland en Gelre. Ook werden de eerste openbare gebouwen gesticht, zoals de Heilige-Geestkapel, het Gasthuis en de Kanselarijkapel.[3]

Halverwege de 14e eeuw werden de wallen verder versterkt met stenen muren waar 7 poorten in zaten en 23 torens waardoor een echte stadswal ontstond. Otto van Arkel verleende Gorinchem op 11 november 1382 stadsrechten. Bij een grote stadsbrand gingen in 1388 vijftienhonderd huizen, bijna de hele stad, in vlammen op (stadsbrand van Gorinchem).[4] Gorinchem werd in 1417 definitief door de graven van Holland ingelijfd. Door de aansluiting bij Holland bloeide de handel op en Gorinchem groeide uit tot de achtste stad van Holland.

Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd Gorinchem uit Spaanse handen bevrijd op 26 juni 1572 toen het werd ingenomen door de Watergeuzen en Willem van Oranje. In diezelfde periode ging de hervorming Gorinchem niet zonder slag of stoot voorbij. In 1566 werd de eerste protestantse kerkdienst gehouden. Zes jaar later, op 9 juli 1572, namen de calvinistische Watergeuzen 19 rooms-katholieke priesters en broeders gevangen en voerden hen weg naar Den Briel (Brielle) waar zij in een turfschuur buiten de stadskern werden opgehangen. Deze geestelijken werden bekend als de martelaren van Gorcum. In het Gorcums Museum hangt een schilderij ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis.

Aan het eind van de 16e eeuw waren de stadsmuren zo verzwakt dat zij werden vervangen door een nieuwe vestingwal met elf bastions. De nieuwe wal werd in 1609 afgerond en lag een stuk verder uit het centrum waardoor de stad tweemaal zo groot werd. Deze wal is nog bijna volledig intact. De vestingwal had vier stadspoorten: ten noorden de Arkelpoort, ten oosten de Dalempoort, ten zuiden de Waterpoort (waar men met de pont naar Woudrichem kan) en ten westen de Kanselpoort. Van de vier stadspoorten is alleen de Dalempoort nog over. De andere drie zijn in de 19e eeuw afgebroken om het toegenomen verkeer doorgang te verlenen. Een gedeelte van de Waterpoort bleef bewaard en is opgebouwd in de tuin van het Rijksmuseum Amsterdam. In 1673 werd Gorinchem opgenomen in de (oude) Hollandse Waterlinie.

Na een bloeiperiode in de Gouden Eeuw kwam in de 18e eeuw de teruggang. Aan het eind van de Franse overheersing werd de stad ook nog zwaar beschadigd door beschietingen toen de terugtrekkende Franse troepen zich in de vesting verschansten en de stad zich pas overgaf na drie maanden belegering. Dat was het zogenaamde Beleg van Gorinchem in het jaar 1813-1814. De Franse generaal Rampon, commandant van Gorcum, had daarvoor, ter verbetering van het schootsveld, alle houtgewas en bouwwerken zoals schuurtjes, molens en theekoepels laten verbranden of slopen tot een afstand van 450 meter van de vesting. Vervolgens werd het land onder water gezet en gaten in de toegangswegen gemaakt. Over de bastions werden honderden vuurmonden verdeeld. In de eerste weken van december werd de stad geleidelijk aan alle kanten omsingeld door de Russen en de Pruisen onder generaal Zielinsky. Maandenlang doorstond de ingesloten stad een reeks zware bombardementen. Op 4 februari 1814 werd de gehavende vesting overgegeven aan de belegeraars.

Vanaf 1815 ging de vesting Gorinchem deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Anders dan de oude waterlinie was dit geen linie van het gewest Holland, maar een belangrijke verdedigingslinie van het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden. Het tracé van de nieuwe linie had zich bij Gorinchem al eerder ontwikkeld. De vestingwerken van de stad zijn tot in de 20e eeuw in gebruik gebleven of aan de eisen van de tijd aangepast.

In de 19e eeuw krabbelde Gorinchem weer uit het dal door de opkomst van de industrie. De ontwikkeling van de stoommachine gaf de scheepvaart en het treinverkeer een impuls. De bereikbaarheid van de stad werd verbeterd door de aanleg van kanalen en een spoorweg. De rol van de vestingwerken was begin 20e eeuw uitgespeeld.

De 20e eeuw[bewerken]

De eerste stadsuitbreidingen sinds de 17e eeuw vonden begin 20e eeuw plaats. Het aantal inwoners was door de bloei in de 19e eeuw weer toegenomen. De binnenstad raakte hierdoor zo vol dat er buiten de wallen woningen moesten worden gebouwd. De eerste nieuwe wijken waren de Lingewijk en West.

Van 1939 tot 1971 werd Gorinchem bestuurlijk geleid door de als conservatief bekendstaande burgemeester ridder van Rappard. Beatgroepen waren er niet echt welkom en een optreden van The Outsiders eindigde voortijdig door hardhandig optreden van de politie.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad uitgebreid in noordwestelijke richting. In de jaren zeventig werd de stad in oostelijke richting uitgebreid met de wijk Wijdschild en in de jaren tachtig met het stadsdeel Laag Dalem. In 1986 werd Dalem als gevolg van gemeentelijke herindeling aan Gorinchem toegevoegd. Inmiddels wordt er in de oostelijke richting verder gebouwd. Op de Dalemse Donken en langs de Componistenstraat worden 225 luxe huizen gebouwd. Verder zijn er circa 1400 woningen gepland ten oosten van de Spijksesteeg, tussen de Evenementenhal van Van der Most Beheer en Dalem, welke tussen 2009 en 2016 zijn opgeleverd.[5]

[bewerken]

Wapen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wapen van Gorinchem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het wapen van Gorinchem wordt als volgt omschreven: "In goud een gekanteelde poort van keel, gedekt met 3 daken van azuur, waarop 4 naar links waaiende vanen van keel, in de poort een opgetrokken valhek van sabel en in de schildpunt een schildje van zilver, beladen met 2 beurtelings gekanteelde dwarsbalken van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2×3 parels en gehouden door 2 gouden leeuwen, getongd en genageld van keel. Wapenspreuk: Fortes Creantur Fortibus in Latijnse letters van keel op een lint van goud."

De heraldische termen keel, azuur en sabel staan voor de kleuren rood, blauw en zwart. De in de heraldiek aangegeven richting is voor de beschouwer juist andersom, hierdoor wijzen de vanen op de daken van het poortgebouw in werkelijkheid naar rechts.

De wapenspreuk van Gorinchem, Fortes creantur fortibus ("Sterken brengen sterken voort"), verschijnt voor het eerst in 1749 in een door de stad gedrukt boek. De woorden zijn waarschijnlijk ontleend aan Horatius' Carmina "Fortes creantur fortibus ac bonis" dat vrij vertaald betekent: sterken kunnen slechts worden voortgebracht door sterken en goeden.

Het stadsbestuur verzocht in het begin van de 19e eeuw officiële erkenning en zond een tekening van het wapen mét de wapenspreuk naar de Hoge Raad van Adel. De beschrijving op het wapendiploma was echter niet volledig: er stond niks vermeld over de richting van de vanen op het poortgebouw, de kleur van de nagels van de schildhouders, het valhek in de poort noch de wapenspreuk. Dit is de reden dat de Hoge Raad op 24 juli 1816 een gedeeltelijke bevestiging gaf waardoor Gorinchem het lange tijd met een uitgekleed wapen moest doen. Het gemeentebestuur heeft dit later rechtgezet en kreeg bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1982 alsnog erkenning van het te voeren wapen.

Vlag[bewerken]

Halverwege de 19e eeuw voerden sommige Gorcumse schepen een vlag met vier rode en drie witte banen. In de brede (witte) middelste baan stond een afbeelding van het stadswapen omgeven door een krans met daaronder de plaatsnaam Gorinchem. Die vlag werd opgetekend in 1857, maar werd nooit tot officiële vlag uitgeroepen.[6]

Bij het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina vond op 6 september 1938 een nationale jeugdhulde plaats. Bij deze hulde werd elke Nederlandse gemeente geacht hiervoor enkele jongeren met een gemeentevlag af te vaardigen. Bij gebrek aan een officiële gemeentevlag stelde het college van burgemeester en wethouders op 9 augustus 1938 een vlag vast die als volgt beschreven wordt: negen banen van wit en rood, waarvan de middelste baan twee keer zo hoog is als de andere. Het besluit tot vaststelling van de gemeentevlag is nooit bevestigd door een raadsbesluit.

[bewerken]

Het logo toont het gemeentewapen omgeven door een vierkant kader (wat verwijst naar de oude stadswallen). Daar rechts naast staan de woorden "Gemeente Gorinchem". Boven dit geheel lopen twee parallel aan elkaar lopende rode lijnen in golfbeweging (die verwijzen naar het voor Gorinchem zo belangrijke water). Het logo is in gebruik sinds 25 april 1994, de dag waarop ook het nieuwe stadhuis in gebruik werd genomen. Het ontwerp is van de Gorcumse reclametekenaar H.K. Brik.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Historische gebouwen[bewerken]

Monumenten[bewerken]

Een deel van Gorinchem is een beschermd stadsgezicht. In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Gorinchem-centrum-OpenTopo.jpg

Kaart van het oude centrum van Gorinchem, met de vestinggordel.

Cultuur[bewerken]

Musea[bewerken]

Theater[bewerken]

Gorinchem heeft drie theaters:

Film en tv[bewerken]

In Gorinchem zijn verschillende films en televisieprogramma's opgenomen. In de jaren zeventig werd er de televisieserie Waaldrecht opgenomen. De kinderfilm De Tasjesdief is grotendeels op de Grote Markt en in verschillende kleine steegjes gefilmd.

Kunst in de openbare ruimte[bewerken]

In de gemeente Gorinchem zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:

Economie[bewerken]

De Vries Robbé[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook De Vries Robbé voor meer informatie

De Vries Robbé was een Nederlands staalconstructiebedrijf dat zijn hoofdvestiging had in Gorinchem. Het heeft bestaan van 1881 tot en met 1976. Bij het faillissement in 1976 verloor Gorinchem zijn belangrijkste werkgever en liep de werkloosheid in de stad op tot 20%.[bron?]

Politiek[bewerken]

Gemeenteraad[bewerken]

De gemeenteraad van Gorinchem bestaat uit 25 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1994:

Gemeenteraadszetels
Partij 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
PvdA 7 7 6 8 6 5 3
VVD 3 5 5 3 5 3 3
SP - - - 4 2 3 2
CDA 4 4 4 3 3* 2 2
Stadsbelang 3 2 4** 2 1 4 5
ChristenUnie***-SGP 2 2 2 2 2 3 2
D66 3 1 1 - 2 2 2
GroenLinks 1 1 1 1 2 2 1
AOV/Unie55+ - 1 - - - - -
Groep Van der Roest/Elmaci* - - - - 2 - -
Gorcum Aktief - - - - - 1 1
Democraten Gorinchem - - - - - - 4
Totaal 23 23 23 23 23 25 25

* Uiteengevallen fractie; CDA behoudt één zetel

** Deed in 2002 mee als Leefbaar Gorinchem

*** De ChristenUnie werd in 1994 en 1998 vertegenwoordigd door haar voorgangers het GPV en de RPF.

College van burgemeester en wethouders[bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders steunt op de coalitiepartijen:

 • Stadsbelang
 • Democraten Gorinchem
 • PVDA
 • CDA

Het college wordt gevormd door:

Burgemeester:

Wethouders:

 • D. van Zanten (Stadsbelang)
 • R. van Doesburg (Democraten Gorinchem)
 • E. Kraaijeveld (Pvda)
 • J. vd. Geest (CDA)

Topografie[bewerken]

Gem-Gorinchem-OpenTopo.jpg

Topografisch kaartbeeld van de gemeente Gorinchem, december 2016

Verkeer en vervoer[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Bus van Arriva

 • Lijn 1: Stadsbus Gorinchem ( Station - Haarwijk - Gildenwijk - Station)
 • Lijn 2: Stadsbus Gorinchem ( Station - Gildenwijk - Haarwijk - Station)
 • Lijn 3: Stadsbus Gorinchem ( Station - Centrum - Laag Dalem - Station)
 • Lijn 4: Stadsbus Gorinchem ( Station - Centrum - Laag Dalem - Station)
 • Lijn 5: Stadsbus Gorinchem (Beatrixziekenhuis - Lingewijk)
 • Lijn 6: Spitsbus Gorinchem - industrieterrein Avelingen
 • Lijn 47: Gorinchem - Dalem - Geldermalsen (Doordeweeks extra uurdienst tot Haaften)
 • Lijn 73: Gorinchem – Asperen – Leerdam (maandag t/m zaterdag na 20:30 uur en zondag de hele dag rijdt als vervanging belbus lijn 573)
 • Lijn 74: Gorinchem – Gelkenes Schoonhovense Veer (maandag t/m zaterdag na 21:00 uur en zondag de hele dag rijdt als vervanging belbus lijn 574)
 • Lijn 75: Gorinchem - Sliedrecht Burg. Winklerplein (maandag t/m zaterdag na 21:00 uur en zondag hele dag rijdt als vervanging belbus lijn 575)
 • Lijn 76: Gorinchem - Giessenburg – Hardinxveld Giessendam (maandag t/m zaterdag na 20:00 uur en zondag hele dag rijdt als vervanging belbus lijn 576)
 • Lijn 81: Gorinchem - Vianen Lekbrug - Kanaleneiland - Utrecht Jaarbeurszijde
 • Lijn 120: Gorinchem - Sleeuwijk Busstation Tol - Werkendam plein
 • Lijn 121: Gorinchem - Sleeuwijk Busstation tol - Wijk en Aalburg Kromme Nol - 's Hertogenbosch centraal station (zaterdag tot Kromme Nol)
 • lijn 181: Gorinchem – Vianen Lekbrug - Papendorp - Utrecht Jaarbeurszijde
 • Lijn 387: Qliner Gorinchem – Vianen Lekbrug - Utrecht Jaarbeursplein
 • Lijn 402: Sneldienst Station Gorinchem - Sleeuwijk Busstation Tol - Nieuwendijk A27 - Hank A27 - Breda Centraal Station
 • Lijn 505: Belbus Gorinchem - Hoornaar - Arkel (maandag t/m vrijdag 's avonds, zaterdag (2 slagen niet) en zondag hele dag)
 • Lijn 571: Belbus Gorinchem - Schelluinen - Boven-Hardinxveld ( De hele week)
 • Lijn 573: Belbus Gorinchem – Asperen – Leerdam (maandag t/m zaterdag vanaf 20:30 uur en zondag de hele dag)
 • Lijn 574: Belbus Gorinchem – Gelkenes Schoonhovense Veer (maandag t/m zaterdag vanaf 21:00 uur en zondag de hele dag)
 • Lijn 575: Belbus Gorinchem - Sliedrecht Burg. Winklerplein (maandag t/m zaterdag vanaf 21:00 uur en zondag de hele dag)
 • Lijn 576: Belbus Gorinchem - Giessenburg - Hardinxveld Giessendam (maandag t/m zaterdag vanaf 20:00 uur en zondag de hele dag)
 • Lijn 674: Schoolbus Gorinchem - Groot Ammers Fortuijnplein
 • Lijn 701: Buurtbus Gorinchem – Sliedrecht
 • Lijn 705: Buurtbus Gorinchem – Hoornaar - Arkel ( Ma t/m Vr 's avonds en op zaterdag (2 keer vaste dienst) en zondag rijdt als vervanging de hele dag belbus lijn 505)
 • Lijn 873 Gorinchem - Spijk Klm Open (Rijdt alleen tijdens de KLM Open wedstrijddagen in Spijk)

Materiaal Bussen:

 • Stadsdienst Gorinchem 1,2,3 en 4 = VDL Citea elektrisch, Irisbus GX 127, VDL Berkhof Ambassador, Taxibus (Late avonden en zondag)
 • Lijn 5 Lingewijk = Taxibus
 • Lijn 6 Spitsbus Avelingen = Irisbus GX 127 of VDL Berkhof Ambassador
 • Lijn 47 Gorinchem - Geldermalsen = VDL Berkof Ambassador of Mercedes Benz Sprinter City Gorinchem - Haaften = Setra S415 NF
 • Lijn 73 Gorinchem - Leerdam = Irisbus GX 127,VDL Berkhof Ambassador en Taxibus (zaterdag en zomervakantie)
 • Lijn 74 Gorinchem - Gelkenes = Irisbus GX 127,VDL Berkhof Ambassador en Taxibus (zaterdag en zomervakantie)
 • Lijn 75 Gorinchem - Sliedrecht = Irisbus GX 127,VDL Berkhof Ambassador en Taxibus (zaterdag en zomervakantie)
 • Lijn 76 Gorinchem - Hardinxveld Giessendam = Taxibus
 • Lijn 81 Gorinchem - Utrecht = VDL Berkhof Ambassador
 • Lijn 120 Gorinchem - Werkendam = VDL Citea
 • LIjn 121 Gorinchem - 's Hertogenbosch = VDL Citea
 • Lijn 181 Gorinchem - Utrecht = VDL Berkhof Ambassador
 • Lijn 387 Gorinchem - Utrecht = Volvo 8900
 • Lijn 402 Gorinchem - Breda = Mercedes-Benz Intouro
 • Lijn 505 Belbus Gorinchem - Arkel = Taxibus
 • Lijn 573 Belbus Gorinchem - Leerdam = Taxibus
 • Lijn 574 Belbus Gorinchem - Gelkenes = Taxibus
 • Lijn 575 Belbus Gorinchem - Sliedrecht = Taxibus
 • Lijn 576 Belbus Gorinchem - Hardinxveld Giessendam = Taxibus
 • Lijn 674 Schoolbus Gorinchem - Groot Ammers = Touringcar
 • Lijn 701 Buurtbus Gorinchem - Sliedrecht = Mercedes-Benz Sprinter
 • Lijn 705 Buurtbus Gorinchem - Arkel = Mercedes-Benz Sprinter
 • Lijn 873 Gorinchem - Spijk KLM Open = VDL Berkhof Ambassador en Merceds Benz Citaro G

Daarnaast stopt de Merwedelingelijn op Gorinchem Station met als materiaal een GTW.

Bekende personen die een band hebben met Gorinchem[bewerken]

Stedenbanden[bewerken]

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
    Giessenlanden    
 Hardinxveld-Giessendam  Brosen windrose nl.svg  Lingewaal (Gld) 
 Werkendam (NB)   Woudrichem (NB)   Zaltbommel (Gld) 

Externe links[bewerken]