Gomarus Scholengemeenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gomarus Scholengemeenschap
Algemeen
Locatie Gorinchem en Zaltbommel
Opgericht 1974
Denominatie Reformatorisch
Bevoegd gezag Stichting voor Christelijk (Speciaal) Voortgezet Onderwijs op Reformatorische grondslag
Personen
Rector J. Flikweert
Leerlingen 1771 (2016)
Overig
Website http://www.gomarus.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Scholengemeenschap Gomarus is een reformatorische scholengemeenschap, gevestigd op verschillende locaties in de Nederlandse stad Gorinchem. In totaal telde de scholengemeenschap in 2016 ongeveer 1770 leerlingen. De scholengemeenschap is de kleinste van de acht reformatorische middelbare scholen in Nederland.

Het hoofdgebouw van de Gomarus is gevestigd aan de Hoefslag in Gorinchem. Daarnaast is een gedeelte van de school (onderbouw havo/vwo) gevestigd in een dependance, gevormd door twee schoolgebouwen. Het ene gebouw staat aan de Lange Slagenstraat, het andere gebouw aan de Van Neercasselstraat. Het gebouw aan de Van Neercasselstraat is een voormalige kleuterschool, wat nog lange tijd te zien was door beschilderingen van Nijntje op de buitenmuren en de extreem lage toiletten.

Identiteit[bewerken]

De scholengemeenschap is genoemd naar Franciscus Gomarus, een theoloog uit de 17e eeuw. Gomarus, de voorman van de preciezen, was de verklaarde tegenstander van Jacobus Arminius en de rekkelijken. Het geschil ging over de predestinatie. Gomarus, die geen enkele vrije keuze voor de mens mogelijk achtte, won in 1618 het pleit, toen de Synode van Dordrecht de Formulieren van enigheid aannam. Die vormen ook vandaag de dag, samen met de Bijbel, de grondslag van de school.

In de visie van de school dient er een goede samenwerking te zijn tussen kerk, school en gezin. Om de grondslag te bewaren stelt de school eisen aan de leerlingen, de gezinnen waaruit de leerlingen afkomstig zijn en aan het onderwijzend personeel.

  • Van de leerlingen wordt gevraagd om zich beleefd en hoffelijk te gedragen. Bovendien worden er eisen gesteld aan kleding, aan lectuur die wordt meegenomen, aan de wijze van computergebruik (om te leren, niet voor ontspanning, op school is internet gefilterd), geen mp3 speler of telefoon (althans niet zichtbaar).
  • Van de gezinnen wordt gevraagd dat hun normen en waarden niet te ver van die van de school afwijken. Dat betekent dat men geen televisie heeft en dat het gezin op zondag liefst twee maal naar de kerk gaat. Dat zal meestal een van de bevindelijk gereformeerde kerken zijn.[1]
  • Van de docenten wordt verwacht dat zij zowel in hun privéleven als in hun werk deze regels in acht nemen. Ook zij moeten zich aan bepaalde kledingvoorschriften houden, alleen van internet gebruikmaken conform de regels, geen televisie in huis hebben, enzovoort.

De visie van de school hangt samen met deze identiteit. Enerzijds streeft men naar gezonde gezagsverhoudingen, anderzijds is er veel zorg voor de leerlingen.

Geschiedenis[bewerken]

De scholengemeenschap is in 1975 gestart als mavo, waarna in 1985 is begonnen met enkele havo-klassen. In dat jaar telde de school 360 leerlingen.[2] Daarna brak een periode van sterke groei aan, in 2002 wordt een VMBO-afdeling gestart.[3]

In 2011 werd onderzocht of een dependance in de gemeente Zaltbommel tot de mogelijkheden behoorde. Vanwege de enorme kosten die dat met zich meebrengt is dit destijds niet door gegaan.[4] Later zijn de onderhandelingen weer opgestart. Dit heeft ertoe geleid dat in 2018 een tweede Gomaruslocatie aan de Oude Bosscheweg in Zaltbommel geopend staat te worden. Een groot deel van de leerlingen is uit de Bommelerwaard, Tielerwaard of het Land van Heusden en Altena afkomstig, voor hen ligt Zaltbommel dichter bij huis dan Gorinchem. Het is de bedoeling dat de nevenlocatie in Zaltbommel plaats biedt aan leerlingen voor de gehele mavo, de onderbouw van het vmbo en de onderbouw van havo en vwo.

Na de opening van de nevenlocatie in Zaltbommel zullen de dependances aan de Lange Slagenstraat en de Van Neercasselstraat in Gorinchem gesloten worden. Deze schoolgebouwen zijn ernstig verouderd en zullen daarom gesloopt worden. Het hoofdgebouw aan de Hoefslag in Gorinchem wordt daarnaast ook uitgebreid.

Streekschool[bewerken]

Zoals alle reformatorische middelbare scholen is het Gomarus een echte streekschool. De leerlingen reizen tot 35 km en komen uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland. De leerlingen van de Gomarus komen van Sliedrecht tot Geldermalsen; en van Vianen tot Sprang-Capelle. Dat levert allerlei verschillende dialecten op, waarmee de school een project is begonnen[5]. Leerlingen reizen niet alleen met de fiets en de bus, maar door de geografische omstandigheden ook vaak met een veerpont.

Trivia[bewerken]

  • De nieuwbouw van de scholengemeenschap vond in 1996 tegelijkertijd plaats met de naastgelegen nieuwbouw van een moskee voor de Turkse gemeenschap in Gorinchem. Deze merkwaardige combinatie van uitersten trok veel media-aandacht.