Gomarus Scholengemeenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gomarus Scholengemeenschap
Algemeen
Locatie Gorinchem
Opgericht 1974
Denominatie Reformatorisch
Bevoegd gezag Stichting voor Christelijk (Speciaal) Voortgezet Onderwijs op Reformatorische grondslag
Personen
Rector J. Flikweert
Leerlingen 1740 (2011)
Overig
Website http://www.gomarus.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Scholengemeenschap Gomarus is een reformatorische scholengemeenschap, gevestigd op twee locaties in de Nederlandse stad Gorinchem. In totaal telde de scholengemeenschap in 2011 ongeveer 1740 leerlingen. De scholengemeenschap is de kleinste van de acht reformatorische middelbare scholen in Nederland.

Identiteit[bewerken]

De scholengemeenschap is genoemd naar Franciscus Gomarus, een theoloog uit de 17e eeuw. Gomarus, de voorman van de preciezen, was de verklaarde tegenstander van Jacobus Arminius en de rekkelijken. Het geschil ging over de predestinatie. Gomarus, die geen enkele vrije keuze voor de mens mogelijk achtte, won in 1618 het pleit, toen de Synode van Dordrecht de Formulieren van enigheid aannam. Die vormen ook vandaag de dag, samen met de Bijbel, de grondslag van de school.

In de visie van de school dient er een goede samenwerking te zijn tussen kerk, school en gezin. Om de grondslag te bewaren stelt de school eisen aan de leerlingen, de gezinnen waaruit de leerlingen afkomstig zijn en aan het onderwijzend personeel.

  • Van de leerlingen wordt gevraagd om zich beleefd en hoffelijk te gedragen. Bovendien worden er eisen gesteld aan kleding, aan lectuur die wordt meegenomen, aan de wijze van computergebruik (om te leren, niet voor ontspanning, op school is internet gefilterd), geen mp3 speler of telefoon (althans niet zichtbaar).
  • Van de gezinnen wordt gevraagd dat hun normen en waarden niet te ver van die van de school afwijken. Dat betekent dat men geen televisie heeft en dat het gezin op zondag liefst twee maal naar de kerk gaat. Dat zal meestal een van de bevindelijk gereformeerde kerken zijn.[1]
  • Van de docenten wordt verwacht dat zij zowel in hun privéleven als in hun werk deze regels in acht nemen. Ook zij moeten zich aan bepaalde kledingvoorschriften houden, alleen van internet gebruikmaken conform de regels, geen televisie in huis hebben, enzovoort.

De visie van de school hangt samen met deze identiteit. Enerzijds streeft men naar gezonde gezagsverhoudingen, anderzijds is er veel zorg voor de leerlingen.

Geschiedenis[bewerken]

De scholengemeenschap is in 1975 gestart als mavo, waarna in 1985 is begonnen met enkele havo-klassen. In dat jaar telde de school 360 leerlingen.[2] Daarna brak een periode van sterke groei aan, in 2002 wordt een VMBO-afdeling gestart.[3]

In 2011 werd onderzocht of een dependance in de gemeente Zaltbommel tot de mogelijkheden behoorde.Vanwege de enorme kosten die dat met zich meebrengt is dit niet door gegaan.[4] Een groot deel van de leerlingen is uit deze gemeente afkomstig.

Streekschool[bewerken]

Zoals alle reformatorische middelbare scholen is het Gomarus een echte streekschool. De leerlingen reizen tot 35 km en komen uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. De leerlingen van de Gomarus komen van Sliedrecht tot Geldermalsen; en van Vianen tot Sprang-Capelle. Dat levert allerlei verschillende dialecten op, waarmee de school een project is begonnen[5]. Leerlingen reizen niet alleen met de fiets en de bus, maar door de geografische omstandigheden ook vaak met een veerpont.

Trivia[bewerken]

  • De nieuwbouw van de scholengemeenschap vond in 1996 tegelijkertijd plaats met de naastgelegen nieuwbouw van een moskee voor de Turkse gemeenschap in Gorinchem. Deze merkwaardige combinatie van uitersten trok veel media-aandacht.