Waddinxveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waddinxveen
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Waddinxveen Wapen van de gemeente Waddinxveen
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Waddinxveen (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Coördinaten 52° 2′ NB, 4° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 29,40 km²
- land 27,77 km²
- water 1,63 km²
Inwoners (1 januari 2019) 28.316?
(1.020 inw./km²)
Bestuurscentrum Waddinxveen
Belangrijke verkeersaders A12 A20 N207 N453
Station(s) Waddinxveen, Waddinxveen Triangel, Waddinxveen Noord
Politiek
Burgemeester (lijst) Evert Jan Nieuwenhuis (SGP)
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 37.700 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (01-01-2019[1]) € 232.000
WW-uitkeringen (2014) 34 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 2740 - 2743
Netnummer(s) 0182
CBS-code 0627
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 10081
Website www.waddinxveen.nl
Bevolkingspiramide (2008)
Bevolkingspiramide van de gemeente Waddinxveen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Waddinxveen, december 2016
De hefbrug over de Gouwe
Historische kaart met Waddinxveen
Kaart van Noord-Waddinxveen uit 1868
kaart van Zuid-Waddinxveen uit 1868

Waddinxveen (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland op korte afstand van Gouda. De gemeente heeft 28.316 inwoners (1 januari 2019, bron: CBS). Het dijkdorp ontstond in de 13e eeuw als veenontginning op de westoever van de Gouwe.

Waddinxveen is vooral bekend vanwege de hefbrug (1936) over de Gouwe. Verder staat Waddinxveen van oudsher bekend om de meubelmakers en stroopwafelbakkerijen. In het zuiden van de gemeente ligt een deel van de Zuidplaspolder. In het noorden bevindt zich het Gouwebos, een groene buffer tussen Waddinxveen en Boskoop. De grond van deze buffer is het eigendom van gemeente Waddinxveen, terwijl de bomen het eigendom zijn van gemeente Alphen aan den Rijn, waar Boskoop onder valt.. Dit moet verzekeren dat de ontwikkeling van dit gebied door beide gemeenten wordt geaccepteerd.

In de gemeente Waddinxveen bevindt zich de Vergeten Plek. Het water staat er op 7,10 m onder NAP, dat is het laagste polderwaterpeil van Nederland. Om daar de aandacht op te vestigen is er in 1996 een monument verrezen, ontworpen door Eline Ouwendijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 april 1233 verkocht Floris IV, graaf van Holland, voor 200 Hollandse ponden een gebied woest veen langs de Gouwe aan Nicolaas van Gnepwijk, Herbaren van Aalsmeer en Woubrecht. Het gebied kreeg de naam 'Waddinxvene'. Deze gebeurtenis is de aanleiding geweest tot de viering van het 750-jarig bestaan van Waddinxveen in 1983. 20 april 1233 zou derhalve kunnen worden beschouwd als de ‘geboortedatum’ van deze gemeente. Toch is het niet zeker of dit de werkelijke ontstaansdatum is van het dorp.

Wat nu Waddinxveen is, waren vroeger drie kernen: Noord-Waddinxveen, (gemeente Noord-Waddinxveen) gelegen aan de Dorpstraat, Zuid-Waddinxveen (gemeente Zuid-Waddinxveen) gelegen bij de brugkerk en de hefbrug, en Zuid Gouwekade (gemeente Broek, Thuil en 't Weegje) gelegen bij de Sint Victorparochie aan de Zuidkade. In 1870 kwamen alle kernen in één gemeente te liggen. Door latere uitbreidingen kwamen ze tegen elkaar aan te liggen. Kaarten tot in het begin van de 20ste eeuw, onderscheiden de kernen met de toponiemen Oude Dorp (Noord-Waddinxveen) en Brug (Zuid-Waddinxveen). Aan de hand van de verschillende concentraties met oude bebouwing is nog te zien dat het oorspronkelijk om drie aparte kernen gaat. Het oudste van de drie oorspronkelijke dorpen is Noord-Waddinxveen. Door uitbreiding van zowel de Zuidplas als de noordelijke plassen zocht een gedeelte van de bewoners hun heil nabij de Gouwe. Op deze manier ontstonden de andere twee kernen.

Oorsprong van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

Er is onduidelijkheid over de precieze oorsprong van de naam Waddinxveen. De oudst bekende vermelding van de plaatsnaam, uit 1233, is zoals gezegd 'Waddinxvene'. Er is een theorie die zegt dat de naam is afgeleid van de persoonsnaam '(van de) Wadding', waarbij de plaats is gelegen in het 'veen van Wadding'. Een andere mogelijkheid is dat de plaatsnaam is ontstaan uit een aanduiding voor water, afgeleid van 'wadde'. Vóór de Tweede Wereldoorlog werd de naam geschreven als 'Waddingsveen', zoals meer plaatsen in Nederland met de 'x' toen met 'gs' (of 'ks') werd geschreven.

Stedelijke ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1980 was de eerste fase van de nieuwbouwwijk Zuidplas gereed, gelegen in het zuidwesten van Waddinxveen, nadat eind jaren 60 al nieuwbouwwijken tot stand waren gekomen in het westelijk en noordelijk deel van de gemeente. Vrij bijzonder is de Ontmoetingskerk (1969) aan de Groensvoorde voor protestanten én katholieken samen. In 1975 werd winkelcentrum de Passage geopend, tussen hefbrug en station in. In 2014 is een nieuw winkelcentrum gebouwd, op het oude terrein van voetbalclub CVV Be Fair, genaamd winkelcentrum Gouweplein. De voetbalvereniging verhuisde al in de zomer van 2008, de andere verenigingen volgen later. Het centrum biedt plaats aan onder andere een bibliotheek, winkels en horeca. Ook is er ruimte voor sociale woningbouw en koopwoningen en onder het centrum bevindt zich een grote parkeergarage.

In Waddinxveen-Zuid, tussen de wijk Zuidplas, de Zuidelijke Rondweg en de spoorlijn in, is een nieuwe woonwijk gepland. Deze draagt de naam Triangel. Deze woonwijk zal in fasen worden gebouwd, met de laatste fase in 2025. Aan deze wijk is het derde station van Waddinxveen gebouwd.

De gehuchten binnen de gemeente Waddinxveen zijn Bloemendaal en Middelburg (dat trouwens slechts gedeeltelijk binnen de gemeentegrenzen van Waddinxveen valt, gedeeltelijk binnen Boskoop en gedeeltelijk Bodegraven-Reeuwijk).

Politiek en bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeester & Wethouders[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 6 november 2017 is Evert Jan Nieuwenhuis (SGP) burgemeester van Waddinxveen. Waddinxveen heeft 4 wethouders waarvan 1 van de VVD, 1 van PvdA/GroenLinks, 1 van Weerbaar Waddinxveen en 1 van D66.

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

Samenstelling van de Waddinxveense gemeenteraad sinds 1994:

Gemeenteraadszetels
Partij 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
PCW 5 5 5 5 6 6 5
VVD 4 6 3 4 5 3 4
D66 3 2 2 1 2 4 3
CDA 4 3 4 4 3 3 3
Weerbaar Waddinxveen - - 4 2 2 3 3
PvdA 3 5 3 5 3 2 3
Overigen 2 - - - - - -
Totaal 21 21 21 21 21 21 21

Fusieplannen[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2007 hebben de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland een mogelijke fusie van Waddinxveen met de toenmalige gemeentes Rijnwoude en Boskoop afgewezen. Aanvankelijk wilde de gemeente Boskoop dat Waddinxveen bij de fusie betrokken zou worden, maar met name vanuit Waddinxveen was hier weerstand tegen. De gemeenten Boskoop en Rijnwoude zijn opgeheven en vallen onder de gemeente Alphen aan den Rijn. De provincie had hierna plannen voor een verdere samenwerking of een eventuele fusie tussen Waddinxveen en Gouda. In 2012 zijn de fusiebesprekingen met Gouda beëindigd[2] nadat in een lokaal referendum op 2 maart 2011 92,4% van de Waddinxveners (opkomst 72%) zich tegen de fusie had uitgesproken.

Stedenband[bewerken | brontekst bewerken]

Waddinxveen heeft een jumelage met de stad Pelhřimov in Tsjechië. Vanuit het Coenecoop College vinden er ieder jaar uitwisselingsprojecten plaats waarbij Nederlandse scholieren van de school een week in Tsjechië verblijven en vice versa. In 2008 zijn er echter geen leerlingen uit Tsjechië naar Waddinxveen gekomen.

Gemeentelijke ontwikkelingen: biomassacentrales[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente heeft plannen om 3 biomassacentrales (‘BMC’) met een capaciteit van ieder 14,9 MW in Waddinxveen te laten bouwen.[3][4]

Biomassacentrales halen hun energie uit biomassa. De plannen zijn om lokale biomassa (bermgras, houtsherds, groenteloof en slootvegetatie) te gebruiken voor de energieopwekking. De gemeente ziet graag dat deze BMC’s worden gebouwd. Er kan extra energie en warmte worden opgewerkt op een duurzame manier. Warmte door BMC’s zijn een werkbaar alternatief voor warmte uit aardgas. De beschikbaarheid van aardgas loopt terug. Voor de regio waarin zich veel glastuinbouwbedrijven bevinden moet een alternatief worden gevonden voor aardgaswarmte. BMC’s bieden dit alternatief.

Onder de bewoners is beperkt draagvlak. Een deel van de bewoners ziet vooral de nadelen (toename fijnstof en verkeersstromen) en hoewel voor één BMC al een vergunning is verleend zijn bewoners een petitie gestart tegen de bouw van alle drie de BMC’s.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Waddinxveen ligt aan verschillende uitvalswegen. Via de N453 en de N207 zijn de A12 en de A20 te bereiken. Binnen Waddinxveen en de provincie Zuid-Holland zijn er plannen voor een provinciale, dan wel gemeentelijke ringweg. Een concreet plan is bijvoorbeeld de Westrandweg. Een Boskoops idee is de hoofdweg door het Gouwebos, ten noorden van Waddinxveen, zodat het Boskoopse centrum en daarmee de monumentale Hefbrug veel minder verkeer richting bijvoorbeeld het ITC-terrein te verwerken krijgt. Vanuit Waddinxveen bestaat hiertegen weerstand, omdat het nut voor het dorp van deze weg als vrij beperkt wordt gezien. Er bestaan plannen voor het aanpassen van de N207 (Henegouwerweg), het doortrekken van de N219 richting de toekomstige Westrandweg en het eventueel verbinden van de Zuidelijke Rondweg met de verlengde N219.

De spoorlijn Gouda - Waddinxveen - Alphen aan den Rijn (enkelspoor) werd in 1934 aangelegd en in 1956 geëlektrificeerd. Waddinxveen heeft sindsdien twee stations en wel Waddinxveen (1934) en Waddinxveen Noord (1973). In 2018 is het derde station geopend ten zuiden van het huidige station Waddinxveen, namelijk station Waddinxveen Triangel. Ook is de plaats te bereiken door middel van de streekbus 175 en de Qliner 382 van Arriva.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Waddinxveen telt twee voetbalclubs, te weten CVV Be Fair en ASW (ASW is in 2010 ontstaan uit de fusie van de clubs WSE en VV Waddinxveen). Verder zijn er verenigingen in verscheidene takken van sport, zoals badminton (Invictus), hockey (HC Waddinxveen), tafeltennis (Kwiek), korfbal (W.K.V. Korbis), atletiek (SC antilope), tennis (TV De Gouwe Smash, TV Be Fair, TV Waddinxveen), basketbal (Bouncers Basketball), turnen (TOOS), handbal (ROWAH), volleybal (Timios), waterpolo ( Z&PC de Gouwe) en dansen (TOOS, Da Danza ). Ook is er een land-scouting (Sint Victor) en een water-scouting (Klimop) in Waddinxveen. Verder heeft Waddinxveen sinds 1 januari 1974 een reddingsbrigade waar kinderen kunnen leren hoe ze zichzelf en anderen kunnen redden. Aan de noordwest kant van Waddinxveen ligt het van 2000 - 2017 aangelegde Bentwoud. Dit is een natuur- en recreatiegebied van 800 hectare wat zich uitstekend leent voor recreatief of sportief wandelen, (hard)lopen en fietsen. Ook is in dit gebied een golfbaan aanwezig.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele basisscholen zijn de Dick Brunaschool en de Theo Thijssen (openbare scholen), de PC Prins Willem Alexanderschool, de NH Bethelschool, de NH Rehobothschool, GBS Kleurrijk (voorheen De Leilinde), de Regenboogschool, de PC Koningin Beatrixschool en de Kardinaal Alfrink School. In Waddinxveen is ook een school voor voortgezet onderwijs, het Coenecoop College. Deze school heeft een vmbo-, havo- en vwo-afdeling. In Boskoop is een locatie waar de onderbouw kan worden gevolgd.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Kunst in de openbare ruimte[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente Waddinxveen zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:

Speelgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Houten hondenkar, Waddinxveen, 1790-1845, Museum Gouda

Waddinxveen was zo'n 200 jaar lang een centrum voor de speelgoedfabricage. Ruwweg van 1780 tot 1980 werd er houten speelgoed gemaakt: hobbelpaarden, duwpaarden, trekpaardjes, allerlei soorten transportwagens, locomotieven, ophaalbruggen, pakhuizen, poppenmeubilair, tollen en kegels. Het begon als huisnijverheid, later werden er fabrieken gebouwd.

Na de tweede wereldoorlog blijven in Waddinxveen twee belangrijke speelgoedfabrikanten over: Sliedrecht en Okkerse. Vanaf 1940 maakte Okkerse gebruik van het merk ‘Okwa’, een afkorting van Okkerse Waddinxveen. Piet Marée was als ontwerper aan deze fabriek verbonden.[5]

Onderzoek heeft uitgewezen dat houten figuren die zijn aangetroffen op/bij deze voertuigen uit de 19e eeuw, zoals passagiers, conducteurs en honden, vervaardigd werden in Val Gardena (Grödnertal), Italië. Al sinds de 18e eeuw werd speelgoed uit Gröden in heel Europa gedistribueerd.[6][7]

Bekende (ex-)Waddinxveners[bewerken | brontekst bewerken]

Aangrenzende gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Alphen aan den Rijn      Bodegraven-Reeuwijk 
   Brosen windrose nl.svg   
 Zuidplas      Gouda 
Zie de categorie Waddinxveen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.