Stroopwafel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stroopwafels
Stroopwafelijzer

Een stroopwafel (eigenlijk: siroopwafel) is een in Nederland veelgegeten wafel, die bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete stroop is aangebracht. Na het bakken wordt een deegwafel in de langsrichting doormidden gesneden. Eén helft wordt met de stroop ingesmeerd, waarna de andere helft erop wordt gelegd. Het oudst bekende recept - de Kamphuysen Siroopwafel - beschrijft een siroopwafel die bestaat uit twee krokante wafels die door middel van siroop op elkaar worden gekleefd. Oorspronkelijk hadden stroopwafels een diameter van ongeveer 10 centimeter, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar met diameters van 5 tot 25 centimeter.

Geschiedenis[bewerken]

De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in het begin van de negentiende eeuw in Gouda,[1][2] vandaar dat dit type koek als Goudse wafel bekend is. Stroopwafels werden in die tijd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop en waren daardoor erg goedkoop. Ze werden in de 19e eeuw daarom wel armenkoeken genoemd.[3] Vanaf 1870 werden de Goudse stroopwafels niet alleen in Gouda, maar ook elders vervaardigd. De kruimels van de afgesneden randen en mislukte koeken (ook wel snippers genoemd) zijn wel in zakjes te koop. De (Goudse) stroopwafels worden op straat, op markten en in diverse soorten winkels verkocht. De in het buitenland aangeboden stroopwafels zijn soms kleiner en duurder dan in Nederland. Stroopwafels kunnen ook verwerkt worden in ijs.

Media[bewerken]

  • In de Tatort-aflevering Verraten und verkauft werd door Freddy Schenk nadrukkelijk reclame gemaakt voor Holländische Stroopwaffeltjes.
  • In een aflevering van The Bold and the Beautiful herinneren twee jonge mensen hun verblijf in Amsterdam en vooral het nuttigen van stroopwafels.

Muziek[bewerken]

Varianten in andere landen[bewerken]

Italië[bewerken]

  • Fiorentini produceert een versie met honing in plaats van stroop.

Verenigde Staten[bewerken]

  • In New York worden sinds 2006 ministroopwafels verkocht die gedipt zijn in verschillende soorten chocola, karamel en kokosnoot, de zogenaamde Dutch Moon Cookies.

Zie ook[bewerken]

Bronnen en noten

Voetnoten:

  1. In: Duizend jaar Gouda: een stadgeschiedenis (Abels, P.H.A.M. et al.) uit 2002 wordt over de 'uitvinding' van de stroopwafel het volgende opgemerkt: "Sommige van de toenmalige stroopwafelbakkerijen dateren al uit de negentiende eeuw. In die eeuw werd de Goudse stroopwafel 'geboren'. Hoewel er meer kandidaten zijn die met de eer willen strijken, is de meest waarschijnlijke uitvinder van de Goudse stroopwafel: Gerard Kamphuijsen geweest die zijn zaak al in 1810 opende."
  2. Goudse stroopwafels, Gouda-online.nl
  3. Poel, Lilian van der Iconen van Goudse bedrijvigheid in: Erfgoud, sporen van stadsontwikkeling, bedrijvigheid en samenleven (september 2008)