IJzerkoekje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept Ijzerkoekjes
Ingrediënten
Bereidingswijze

Deeg met alle ingredienten goed kneden; dit vervolgens circa een halve dag in koelkast leggen; daarna deeg met deegrol uitrollen op plank met bloem, ca 6 mm dik. Koekjes met ijzerkoekjesvorm uitsteken en op matig vuur bakken met ijzerkoekijzer, enkele minuten aan beide zijden.

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een ijzerkoekje is een ovaal smeuiig koekje van ongeveer een halve centimeter dik met een karakteristieke kaneelachtige smaak. De koekjes stammen uit Vlaardingen en worden gebakken op een geruite ijzeren plaat, wat voor een karakteristiek patroon zorgt.

Oorsprong[bewerken]

Volgens de overlevering was het de kruidenier Daatje de Koe (1838-1915) die als eerste Vlaardingse ijzerkoekjes maakte. Nadien is het product door verschillende Vlaardingse bakkers in het assortiment opgenomen.

Door de samenstelling van het deeg bleven de koekjes lang smakelijk. Dit zorgde ervoor dat ze populair waren onder Vlaardingse vissers, en later ook andere vissers. IJzerkoekjes hebben bovendien een hoge voedingswaarde en werden ook om die reden meegenomen naar zee.

Tegenwoordig zijn de ijzerkoekjes verkrijgbaar bij de meeste Vlaardingse banketbakkers. Ook zijn er speciale ijzers in de handel om zelf de koekjes te kunnen bakken.

Recept[bewerken]

Het recept varieert wat maar dit geldt als het origineel: voor ongeveer 35 koekjes neem je 450 g bloem, 325 g witte of bruine basterdsuiker en 300 g boter, enkele theelepels kaneel en een snufje zout. Sommigen kiezen voor verhoudingsgewijs meer bloem en voegen ei - of eidooier -, koekkruiden en/of vanille toe. Volgens het originele recept moet je na het kneden van de ingrediënten het deeg een halve dag laten rusten, liefst gekoeld, maar niet alle makers houden zich hieraan. Vervolgens het deeg uitrollen, circa 6 mm dik en uitsteken met een ijzerkoekjesvorm. Dan aan beide kanten bakken op matig vuur op een ijzerkoekjesijzer, enkele minuten per kant.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]