Spekdik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spekdikken met droge worst en spek

Een spekdik of spekkendik is een soort kleine pannenkoek, die als lokale specialiteit in Westerwolde (Groningen) en in het Reiderland (Oost-Friesland) rond Nieuwjaar wordt gegeten.

De hoofdbestanddelen zijn roggemeel, eieren en stroop. Ze worden net als knieperties gebakken in een knijpijzer. Ze worden spekdikken genoemd omdat er een stukje vet spek en vaak 2 à 4 stukjes droge worst worden meegebakken. Hierdoor zijn ze dikker dan knieperties. Spekdikken zijn erg geschikt als bodem voor een nieuwjaarsborrel.

Voorheen werden de spekdikken overal en nergens gebakken, bij mensen thuis en bij vele verenigingen. In de loop van de jaren is dit steeds minder geworden. Thuis worden de spekdikken over het algemeen niet meer gebakken en de verenigingen moeten het voornamelijk hebben van de oudere garde. In de regio Westerwolde is er een aantal verenigingen actief met het bakken van spekdikken, deze zijn over het algemeen door het hele jaar terug te vinden op de vele jaarmarkten. Naast deze verenigingen zijn er enkele ondernemers die ook brood zijn gaan zien in de "Spekdikken" en zij hebben hiervan hun werk gemaakt.

Knijpijzer