Nieuwjaarsduik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De nieuwjaarsduik in Scheveningen (2010)
Reportage uit 1968 over de Nieuwjaarsduik in Zandvoort, met 50 deelnemers.

Met nieuwjaarsduik wordt de jaarlijkse duik in het water bedoeld op nieuwjaarsdag.

Vooral in Nederland is het een traditie geworden en op vele plaatsen wordt de nieuwjaarsduik gehouden. Ook in veel andere landen kent men nieuwjaarsduiken, maar Nederland kent de meeste nieuwjaarsduikplekken en het grootste aantal deelnemers. Er komen zelfs buitenlanders naar Nederland voor de nieuwjaarsduik.

Een van de oudste nieuwjaarsduiken vindt plaats in Canada. Daar organiseert Vancouver Polar Bear Swim Club sinds 1920 jaarlijks een nieuwjaarsduik. Initiatiefnemer was Peter Pantages. Bij de eerste editie doken/zwommen er tien deelnemers, in 2000 kende het 2128 deelnemers, een recordaantal. De oudste nieuwjaarsduik van Nederland wordt in Zandvoort georganiseerd. In 1960 begon daar Ok van Batenburg en een groep zwemmers van Njord '59 uit Haarlem met de traditie die ondertussen navolging kent in vele badplaatsen. De enige uitzondering hierop is Voorthuizen. Hier wordt geen nieuwjaarsduik, maar een oudjaarsduik genomen. Deze vindt op de laatste zaterdag van het jaar plaats in het Recreatiegebied Zeumeren.

De duik in Scheveningen, waar men dus in de winterse kou een duik in de Noordzee neemt, begon in 1965 op initiatief van Jan van Scheijndel, de oud-Kanaalzwemmer van de Haagse zwemclub Sport Na Arbeid (SNA) later opgegaan in Zwemclub Residentie. De duik werd toen door zeven deelnemers genomen. In de loop van de tijd groeide de nieuwjaarsduik van enkele excentrieke fanatiekelingen tot een massaal evenement. Tegenwoordig worden de zwemmers met een oranje ijsmuts gesponsord door Unox.

Het aantal deelnemers aan het evenement schommelt sinds 1999 tussen 7.000 en 10.000. Dit tegenover tegen de 2000 bij de nieuwjaarsduik in Vancouver. In 2007 is op advies van brandweer, politie, reddingsbrigade, gezondheidsdiensten en de gemeente de nieuwjaarsduik in Scheveningen voor de eerste keer in 39 jaar afgelast vanwege het slechte weer. Ook de duik in Wierden (Het Lageveld) ging niet door. Hier was het vanwege de blauwalg die zich in de zomer had ontwikkeld en die door het warme herfstweer nog niet was verdwenen. In Helmond werd de eerste nieuwjaarsduik op het allerlaatste moment afgelast vanwege onvoldoende doorzicht, maar ging officieus toch door. De Zandvoortse duik ging in overleg met de reddingsbrigade wel door. Zo'n 800 zwemmers namen een frisse duik om het nieuwe jaar in te luiden.

De traditionele Nieuwjaarsduik die op 89 locaties in Nederland werd georganiseerd, trok op 1 januari 2012 een recordaantal deelnemers van 36.000, dat is zo'n 12.000 meer dan het jaar daarvoor. In Scheveningen namen deze keer 10.000 mensen (maximumaantal deelnemers) een duik. Dit is te danken aan het zachte weer (13 graden C) en het relatief warme zeewater van deze Nieuwjaarsdag.

Op 1 januari 2014 namen totaal zo'n 46.000 mensen een nieuwjaarsduik op 125 verschillende locaties in Nederland. De grootste drukte was zoals ieder jaar in Scheveningen waar zo'n 10.000 mensen het water in gingen dat een temperatuur had van 8 graden Celsius.[1]

Trivia[bewerken]

Op 1 juni 2014 werd in het kader van het WK-voetbal in Brazilië een variant op deze duik gehouden in Scheveningen, de WK-duik. Hierbij namen mensen in oranje badpakken met gele bandjes om een duik in de Noordzee om gezamenlijk de aftrap te geven voor het WK. Deze duik werd gesponsord door bandenbedrijf Continental.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]