Kniepertie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept Knieperties
Knieperties1072.JPG
Ingrediënten
 • benodigdheden voor circa 75 à 80 knieperties:
  • 500 gram witte suiker
  • 500 gram patentbloem
  • twee zakjes vanillesuiker of vloeibaar vanille aroma volgens verpakking
  • 2 à 3 eieren, afhankelijk van grootte
  • 250 gram gesmolten boter (of margarine)
  • een mespuntje zout
  • water (gekookt en afgekoeld, hoeveelheid naar eigen inzicht toevoegen tot een vloeibare massa ontstaat ter dikte van yoghurt)
  • kaneel (naar believen)
  • eventueel 1 sherryglas sherry of 1 borrelglaasje citroenjenever (dan iets minder water toevoegen)
Bereidingswijze

Bakken in een heet ijzer. Als een kniepertje kapot getrokken wordt bij het openen van het ijzer, dan werd deze te kort gebakken en was dus niet gaar. Maak het ijzer zo nodig schoon met een prop stevig keukenpapier dat iets vet gemaakt is met (keuken-) olie. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat soms volgespoten wordt met slagroom. Anderen verkiezen een platgehouden kniepertie.

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een kniepertie (knijpertje of kniepertje, soms ijzerkoek) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten, vooral in Drenthe (knieperties, iezerkoekies), Groningen (kniepertjes, kniepkoukies), Twente (knieperkes), en de Achterhoek.

Knieperties worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit smeedijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt. Ze worden ook commercieel geproduceerd, een fabrikant hiervan is Jac. Vegter B.V..

Het meest lijken knieperties nog op oubliehoorns zoals gebruikt voor schepijs; echter het recept is anders: zoeter, en met kaneel. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom. Anderen verkiezen een platgehouden kniepertie.

Oprollen[bewerken]

Volgens de, streekgebonden, traditie zijn de wafeltjes in december plat, als kniepertie, gepresenteerd te worden en vanaf nieuwjaarsdag als nieuwjaarsrolletje (of rolletje of rollechie(n)). De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen: op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar, een nieuwgeboren baby in zijn windselen[1]. De platte versie wordt vooral in Drenthe en in de noordwesthoek en Salland van Overijssel gezien, de opgerolde versie meer in Groningen, Twente en de Achterhoek.

De platte koekjes kennen een andere receptuur dan de rolletjes. Beide worden in eenzelfde wafelijzer bereid. Het koekjesbeslag is een soort deeg. Dit wordt in kleine bolletjes gerold die vervolgens in het ijzer geplaatst worden. Na enkele minuten is het wafeltje gaar en kan het uit het ijzer verwijderd worden om af te koelen en plat gegeten te worden.
Rolletjes worden gemaakt van een vloeibaar beslag dat in het ijzer wordt geschonken. Na enkele seconden wordt het uit het ijzer gehaald en vlug rond een houten stokje opgerold tot een rolletje. Eenmaal afgekoeld kan het desgewenst opgevuld worden met slagroom.

IJzerkoekenoproer[bewerken]

 • In Coevorden werden in vroeger tijden de ijzerkoeken uitgedeeld aan minder bedeelden. In 1770 werd een poging gedaan dit gebruik te verbieden, wat leidde tot het IJzerkoekenoproer.

Zie ook[bewerken]