Station Waddinxveen Triangel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Waddinxveen Triangel   
Station Waddinxveen Triangel net na de opening.
Station Waddinxveen Triangel net na de opening.
Plaats Waddinxveen
Afkorting Wadt
Opening 12 februari 2018[1]
Perrons 1
Perronsporen 1 (Sporenschema)
Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn
Vervoerder(s) NS
Reizigers 462 (2018)[2] per dag
Coördinaten 52° 2′ NB, 4° 39′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Waddinxveen Triangel (Nederlands spoorwegstation)
Station Waddinxveen Triangel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Waddinxveen Triangel is een spoorweghalte aan de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn in het Zuid-Hollandse Waddinxveen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plannen voor de bouw van een station in het zuiden van Waddinxveen stammen uit de jaren '90, toen de ideeën rond de RijnGouwelijn in plannen werden vormgegeven. Volgens dit plan zouden tramtreinen de treindienst op de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn overnemen, en daarna doorrijden naar Leiden en de Noordzeekust in Katwijk en Noordwijk. Hierbij zouden nieuwe haltes gebouwd worden, waaronder de halte Waddinxveen Coenecoop, op dezelfde locatie als het station Waddinxveen Triangel. In 2002 werd begonnen met een proef met trams, maar hierin werd de bouw van het station niet opgenomen.

Na het schrappen van de RijnGouwelijn in 2012 werd een nieuw, uitgekleed, plan ontwikkeld, het HOV-net Zuid-Holland Noord. Hierin werd de bouw van het station opnieuw opgenomen, nu met de nieuwe naam Waddinxveen Triangel, naar een dan nieuw te bouwen woonwijk bij het station.[3] De bouwwerkzaamheden begonnen in 2017, waarna het station op 12 februari 2018 geopend kon worden.[1]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt circa 1.5 km ten zuiden van het bestaande station Waddinxveen, en ontsluit de nieuwbouwwijk Triangel en het industrieterrein Coenecoop, in het zuiden van Waddinxveen. Een fiets- en voetgangerstunnel verbindt de twee zijden met elkaar. Het station heeft een grote, overdekte fietsenstalling.

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2020 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8600 Sprinter Alphen a/d RijnWaddinxveen TriangelGouda Rijdt onder de formule van R-net. Vormt een kwartierdienst met de serie 8700 (Behalve 's avonds en in het weekend).
8700 Sprinter Alphen a/d RijnWaddinxveen TriangelGouda Rijdt onder de formule van R-net. Rijdt niet 's avonds en in het weekend. Vormt een kwartierdienst met de serie 8600.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]